петък, 24 февруари 2012 г.

Гръцки банички със сирене

Каквото и да каже човек за Гърция, все ще бъде малко. Тези от вас, които са ходили, знаят че няма друго такова място. За тези, които все още не са посетили тази страна, аз лично мога да я опиша със следващата снимка :)


Едно нещо обаче мога да споделя със сигурност - гръцката кухня е супер! Това е единственото място, където половинката не се възмущава, че ястието му е безсолно, месото е винаги чудесно изпечено, а хора като мен просто забравят, че въобще съществува друга храна, освен тази която плува. Освен това обстановката е доста предразполагаща към правене на нищо в компанията на добре изстудена бира и мезенца, към които също трудно може да останете равнодушни.



Днес обаче няма да готвим бирени мезенца, ще ги оставим за по-топли времена. Вместо тях ви предлагам традиционни хрупкави банички с топяща се плънка от фета сиренце и кашкавал, или така наречените τυροπιτάκια. Стават за закуска, стават и за предястие, а освен това се приготвят много бързо и лесно. Рецептата е от моята гръцка книжка с вкусни предложения за хапване, подарък от майка ми:

Гръцки банички със сирене



Необходими продукти:

250 г. сирене фета
1 ч. ч. настърган овчи кашкавал (аз сложих такъв от краве мляко)
500 г. кори за баница
2 яйца
ситно нарязан магданоз
черен пипер (по желание и на вкус)
1/2 ч. ч. разтопено масло

Приготвяне:

Сиренето фета се намачква с вилица и към него се прибавят настърганият кашкавал, магданозът, леко разбитите яйца и черният пипер. Всичко се разбърква и плънката за баничките е готова.

Корите се нарязват на ленти с ширина 6 см. Не забравяйте да завиете тези, които няма да бъдат използвани веднага, защото изсъхват много бързо. Всяка лента се намазва с разтопено масло и в единият й край се слага по една малка лъжичка от плънката (моите ленти нарязах спрямо късата страна на корите, затова ги направих двойни). Крайчето с плънката се прегъва под ъгъл на триъгълник, след това още веднъж и още веднъж, и така по цялата дължина на лентата, за да се получат малки триъгълни банички, които се подреждат в намаслена тавичка (или върху хартия за печене). Пекат се в загрята фурна, около 200 градуса до златисто зачервяване. Тъй като са мазнички, хубаво е после да се оставят за малко върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина. Много са вкусни и хрупкави- опитайте ги, ще ви харесат!

С една интересна снимка за финал ви пожелавам весел, усмихнат и слънчев уикенд!



12 коментара:

  1. Изглеждат великолепно! Толкова са се надули, че ще се пръснат от хубост :))

    С пожелание за слънчев уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мария, чудесни снимки :)
    А баничките Ина много добре ги характеризира!
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Мими, страхотно изкушаващо изглеждат!
    Гръцката кухня е невероятна :)
    Абсолютно ЗА съм за всяко мекотело и ракообразно, рибки, мидки и сие...
    Мими, сготви ни нещо морско <3
    Целувки

    ОтговорИзтриване
  4. Мими, страхотно изкушаващо изглеждат!
    Гръцката кухня е невероятна :)
    Абсолютно ЗА съм за всяко мекотело и ракообразно, рибки, мидки и сие...
    Мими, сготви ни нещо морско <3
    Целувки

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни банички, Мари!
    Снимките много ми харесаха, толкова слънчеви и релаксиращи. Аз съм от тези, които Гърция я посещават само така - по интернет и виртуално :-).
    Гръцката храна ми е от любимите най-вече заради разнообразието от всякакви морски вкусотии :-)!
    Хубави и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Мария,
    толкова са хубави и подпухнали;)))
    Запази ми едничка за закуска утре!
    Гръцката храна я харесвам, особено морската.Като ходя там , друго не ям;)
    Прекрасни снимки, но това последното не разбрах какво е??
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Баничките със сигурност са много вкусни и хрупкави,Мария,и много красиво снимани!Опитвала съм такива и много ми харесват,но лично аз още не съм направила,а ти хубаво ме подсещаш,благодаря ти!
    На последната снимка ще споделиш ли кой или какво се вози върху въжетата и къде е направена,много интересно?
    Не съм била в Гърция,но ми хареса изречението...."доста предразполагаща към правене на нищо" ...то и те май са си предразположени към това :)

    ОтговорИзтриване
  8. Мария, божествени банички ,много ми хареса рецептата и със сигурност отиват в архива на чакащи ,пък и са бързи най важното правило за мен.
    Снимките ти са прекрасни .
    Хубави почивни дни с много прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Изглеждат прекрасно! Непременно ще ги пробвам!

    ОтговорИзтриване
  10. Гърция е чудесна и ти благодаря, че ме пренесе там! Снимките ти са прекрасни, а баничките, много вкусни! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесни банички, в компанията на приятна, виртуална разходка:)

    Благодаря ти!


    Прегръдки и усмихнат ден:)

    ОтговорИзтриване
  12. Много ви благодаря, момичета! Щастлива съм, че снимките ви харесват, надявах се да освежа малко бялото с тях. Последната снимка съм я правила в местността Метеора, Гърция и представлява нещо като своеобразен въжен лифт/мост между скалите, който явно и до днес някои хора от манастира не се притесняват да ползват. Предвид конструкцията, аз лично бих се замислила още веднъж, преди да висна на такава височина в нещо като щайга... не знам :)
    Иначе сте прави - "правенето на нищо" е основна дейност, а морското, Катюшке,само да се стопли времето и го имаш! :)
    Опитайте баничките - сигурна съм, че много ще ви харесат! Наистина стават бързо и са толкова хрупкави!
    Много прегръдки от мен, желая ви хубава седмица!

    ОтговорИзтриване