Много харесвам десерти с лимон, независимо от сезона. Според мен няма друг плод, който толкова добре да пасва на всяко едно време от годината. Предлагам ви един класически френски десерт с лимони - прекрасен, семпъл и изключително свеж. Вкусът му позволява да го комбинирате със сладолед, пресни плодове или дори просто ако си го похапнете така няма да останете равнодушни, сигурна съм!
Френска лимонова тарта
Необходими продукти:
за тестото*:
250 г. брашно
100 г. захар
125 г. масло
1/2 ч. л. сол
1 яйце
за крема:
1 малка кофичка заквасена сметана
3 яйца
2 големи лимона
120 г. захар
Приготвяне:
Тестото: В подходящ съд смесете брашното, захарта и солта и ги разбъркайте. Прибавете към тях нарязаното на кубчета студено масло и с върха на пръстите започнете да го втривате в сместа, докато се получат хубави маслени трохи. Прибавете яйцето и омесете хомогенно тесто. Увийте го в свежо фолио и го оставете в хладилника за минимум 2 часа или за една нощ.
Ззгрейте фурната на 180 градуса.
Разточете охладеното тесто в кръг с диаметър около 27-28 см. между два листа хартия за печене. Махнете горния лист, изрежете стърчащите неравни крайчета с нож и поставете тестото директно с долния лист хартия във форма за тарта или в обикновена тавичка (25-26 см.). Притиснете хубаво тестото, за да прилепне добре по стените и дъното на съда. Надупчете дъното с вилица, покрийте с хартия за печене (може да използвате тази, с помощта на която се разточва тестото като я поизрежете тук-там) и изсипете отгоре бобени зърна или сложете някаква друга тежест (аз най-често използвам големи метални формички за тарталети - подреждам ги плътно отгоре, вършат идеална работа). Изпечете маслената подложка на средна скара за около 10-тина мин, извадете и махнете тежестта и хартията. Ако дъното е още влажно, върнете за още 4-5 мин. във фурната.
Намалете фурната на 140 градуса.
Кремът: Измийте добре лимоните и настържете кората на 1/2 лимон. Както виждате, тя прозира в кремът - ако не ви харесва този по-домашен вид, може и да не я слагате. Изцедете и прецедете през цедка сокът на двата лимона. Загрейте леко сметаната на котлона, докато се разтопи. Не трябва да завира!! В купа разбийте яйцата със захарта, прибавете към тях лимоновият сок и на тънка струйка топлата сметана, като разбърквате непрекъснато. Накрая прибавете към сместта лимоновата кора, разбъркайте и изсипете кремът върху маслената подложка. Върнете тартата във фурната и печете на 140 градуса около 30-35 минутки. Когато я извадите кремът в средата трябва още да не е много стегнат, но това ще се случи след като се охлади. Не я препичайте, защото повърхността ще се напука и няма да изглежда красиво. Поднесете тази френска класика добре охладена и си хапнете с удоволствие!
* Основната ми рецепта за pâte sablée за сладък тарт, пай, галет и т.н..
Мария, тази тарта изглежда великолепно и е изцяло по мой вкус! Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеВълшебен десерт ! И аз си падам по лимонови истории :)!
ОтговорИзтриванеКомплименти за красивата тарта !
Поздрави :)!
Мария, феерично вълшебство!
ОтговорИзтриванеОбожавам лимонов крем!
И много стилно е поднесен!
Прегръдка и прохладна вечер!
Вкусно, множо даже вкусно изглежда.
ОтговорИзтриванеХубава вечер :)
Мария ама толкова примамливо и вкусно звучи ,прелест!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Ох, и аз искам! Обожавам този тип десерти!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави :*
Страшно свежо и вкусно!
ОтговорИзтриванеЕх, Марийче, адски е свежо това тарте;)
ОтговорИзтриванеИ вярно си е класика!
Поздрави от мен!
Един от любимите ми френски десерти! Със или без меренг, класиката си е класика :) Мария, тартата ти изглежда страхотно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Това е великолепно! И толкова красиво стои това тънко парченце в чинията :-)...
ОтговорИзтриванеДали остана и за мен от лимоновото вълшебство?
ОтговорИзтриванеЗвучи много леко и фино!
Целувки Мимс:)
Има за всички! :) Много се радвам, че ви заинтригувах, затова ще ви почерпя с по-големи парченца :) Благодаря ви!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Марийче,допадна ми това десертче-много освежаващо и леко...
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Чудесно, много лимоново и много свежо!И аз обичам такива лимонови фантазии!Поздравления за прекрасния десерт!
ОтговорИзтриванеВълшебство! Абсолютно по френски! Много свеж и изискан десерт!
ОтговорИзтриванеМного свежо и несъмнено вкусно предложение!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че го сподели.
Поздрави и усмихнат ден:)
Много ви благодаря за хубавите думи!
ОтговорИзтриванеС пожелания за хубав уикенд, сърдечни поздрави от мен! :)
Мария,десертът ти ми е точно по вкуса,и толкова деликатен и нежен ,истинско гурме по френски!С лимоновите стружки много ми харесва!Не очаквах да загряваш сметаната предварително преди печенето,това ми е новост,благодаря!Резултатът е великолепен,както и снимките!Отвори ми апетита рано тази сутрин,а тъкмо смятах да пропусна закуската :)
ОтговорИзтриванеПоздрави от планината!
Роси, не помня къде за първи път го видях това, но при доста десерти ми се случва да загрявам сметаната. Сигурна съм, че ти е направило впечатление, че във френската кухня (поне при повечето неща) ако не е сложно, значи не става :)) Но пък всичко е толкова вкусно...
ИзтриванеСърдечни поздрави и още няколко прекрасни ваканции ти пожелавам(има доста лято за оползотворяване)! ;)
Това лимоново предложение е много изкусително!
ОтговорИзтриванеИ с този френски финес поднесено, направо ми казва "хапни ме"!
Ех, колкото и лимоните да не са ми любимия плод, с този десерт ме изкуши! Поздравления!
ОтговорИзтриванеМного обичам аромата на лимони в сладкишите.
ОтговорИзтриванеА тартите са ми страшно любими!
Изглежда много изкусително!
ех тази лимонена торта ще я сънувам , изгледа ужасно вкусна и много лека и свежа точно за лятото.
ОтговорИзтриванеМного ме радват думите ви, благодаря ви от сърце!
ОтговорИзтриванеBisous :)
Изглежда толкова изискано и нежно десертче! Поздравления!
ОтговорИзтриване