петък, 8 февруари 2013 г.

Kouign-amann

Kouign-amann е една от най-характерните кулинарни забележителности на Бретан - хлебно тесто, разлистено с обилни количества масло и захар, хрупкаво се карамелизирано отвън и божествено топящо се в устата.

Kouign-amann (бретонски маслен сладкиш)


Необходими продукти:

200 г. обикновено тесто за хляб (брашно, мая, сол, вода)
1 малко пакетче масло (125 г.)
120 г. захар

Приготвяне:

Тестото се разточва на правоъгълник с дебелина около половин сантиметър, разделя се мислено на 3 части и в средната се подрежда нарязаното на филийки масло и се поръсва обилно със захар. Оттам нататък стъпките по приготвянето на многолистното тесто са като при приготвянето на коледните звезди, като го оставих да постои в хладилника за 10 мин. само веднъж - след второто загъване. След общо четири загъвания тестото се оформя в що-годе кръгла форма (или се разточва отново леко, нарязва се на ленти, които се навиват като охлювчета за мини вариант) и се слага в добре намаслена форма. Не се изрязва, просто подпъхнете леко крайчетата отдолу и оформете с ръце. Ако е нужно - разточете го леко, за да стане по-тънко. Отгоре се намазва с масло, поръсва се със захар и се пече в предварително загрята на около 200 градуса фурна до получаването на апетитен загар. Хапва се топличък и на малки порции, защото е доста тежък.


22 коментара:

  1. Фантастично е, Мария!
    И е крайно време да си направя многолистно!
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Крайно време е, Дани! ;)
      И после да се похвалиш!
      Прегръдки и от мен! Приятен уикенд! :)

      Изтриване
  2. На мен ми изглежда много вкусно и красиво парченцето ! След твоите успокояващи думи за многолистното тесто може и да опитам да замеся ! Винаги ми се е струвало много трудно !
    С поздрав , Мария и хубав уикенд !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иванче!
      Малко е занимавка, но чак трудно не бих казала.
      Слънчев и топъл уикенд! :) При теб сигурно това е възможно, тук пак ни затрупа сняг :(

      Изтриване
  3. Един от най-най-най-любимите ми сладкиши :) Амели Пулен го приготвя, със сливи и миналата година открих нейната рецепта, трябва да опиташ и така - киселите плодове му придават невероятен вкус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Порових се и открих рецептата на Амели. Много готино, със сигурност ще я пробвам. Запазила съм си и една идея от Gontran Cherrier за Kouign amann с ягоди, на която от миналото лято се каня, но да видим кога...
      Благодаря за идеята! Щастлива съм да открия съмишленик! :)

      Изтриване
  4. Може да не ти харесва снимката, но на мен-ДА!
    Многолистно тесто няма още да меся, но затова пък мога да ползвам готово, а?
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, за съжаление няма да се получи с готово.. това е многолистно с мая, малко по-различно е от бутер тестото - по-плътно и пухкаво е, а не въздушно и ронливо като другото. Освен ако не продават и такова вече.
      Радвам се, че ти харесват снимките - това беше най-доброто, което успях да измъкна от това иначе толкова вкусно нещо! :)

      Изтриване
  5. И аз съм правила, но по различна технология. Това изглежда много лесно.
    Може да опитам.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам! Знам, че правиш чудеса с тестото, Илианче!
      Хубави почивни дни :)

      Изтриване
  6. Как не е фотогеничен,няма такова нещо!Изглежда неустоим,Мария!И ясно се виждат платовете.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, никак не преувеличавам - голяма мъка беше!
      Но ако не на снимка, поне на пластове го докарах ;)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  7. Ооо,Мария,аз нямам нищо против пак да ме занивама с тесто!И то каква занимавка!Не знам как ти е нефотогенична,като на мен ми е направо кристално ясно какво пухче топящо е това вълшебство!Направо замижах и си представих вкуса,мммм,много запомнящ се ще е,обзалагам се!
    Знаеш,че продължителните технологии не са по моята част,но този път ми звучи обещаващо приемливо,че няма да сгъвам,разгъвам,прибирам,изваждам и размятам многолистното тесто N пъти .
    Прекрасен уикенд,Мария! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, в интерес на истината не ми се щеше пак тесто толкова скоро, но прецених, че ако не го покажа сега, като се стопли няма да е съвсем подходящо. А и съм го запубликувала още от миналата зима :))
      Благодаря ти за хубавите думи!
      Голяма прегръдка от мен!

      Изтриване
  8. на мен ми изглежда много добре това парченце, толкова е изкушаващо!НИкога не съм правила многолистно тесто, изглежда ми прекалено пипкаво за моите умения, макар че обичам всичко приготвено с такова тесто!Ще си продължавам с това от магазина.А на теб мога самода ти възхищавам!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Соня!
      Ако някой ден все пак решиш да опиташ, да знаеш че не е трудно :)
      Поздрави и приятни почивни дни!


      Изтриване
  9. Марийче, да знаеш, че така като го описваш наистина звучи лесно, а за вкусно нямам съмнения :) Направо усещам вкусът му на върха на езика и лекия аромат на масло и карамел ... размечтах се. Да знаеш, че си официално поканена на гости когато можеш да покажеш на живо тези "лесни" рецепти :) Ох, още ми се опъва тази работа с тестото. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Казваш и пристигам, Габи, няма никакъв проблем! :)
      Тъкмо аз пък ще ти покажа как се яде торта :))
      Голяма прегръдка от мен!

      Изтриване
  10. За пръв път чувам това име, но така изкусително си го описала, че ми се прииска да го опитам.
    А и на снимката доста добре изглежда.
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То само името му е странно, Ели, не е нищо необичайно. Но пък е вкусно, няма спор.
      Благодаря ти! Хубава нова седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  11. Мария, искрено ти се възхищавам на уменията!
    Изглежда вкусно, а от твоите думи и лесно :)
    Харесвам много традиционни рецепти, т.е. знанието, че са такива и винаги преди да импровизирам с нещо го правя както е по оригинална рецепта, ако има данни, че е такава.
    Благодаря ти, че споделяш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Бети!
      И аз съм така. Обичам да опитвам първо традиционното, пък после да си го модифицирам според вкуса. Такъв ми е стила на готвене :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване