събота, 19 ноември 2011 г.

Pompe à l'huile - провансалски коледен хляб

Pompe à l'huile е сладък плосък хляб от областта Прованс, Франция и по стара традиция е един от 13-те десерта, които присъстват на коледната трапеза. Историята разказва, че броят им представлява Христос и неговите дванайсет ученика, а всеки един от тези десерти има своя символика. Освен този хляб, на масата задължително присъстват сушени плодове, бяла и шоколадова нуга, някои характерни за региона сладки и бисквитки, пресни и озахарени плодове. Броят им винаги е 13, а всяко семейство има свои традиции и предпочитания какво точно да бъде включено в тях.

По формата си този хляб наподобява фугас, а на вкус много прилича на бриош, което е доста интересно, защото в него не присъстват нито яйца, нито мляко, нито масло, а само зехтин - много зехтин. Много е вкусен, приятно сладнеещ и с нежен аромат... ако обичате топящи се в устата тестени изкушения, тази рецепта е точно за вас. В приготвянето му няма нищо сложно или необичайно, а резултатът е наистина забележителен.

Pompe à l'huile
(по идея от Alter Gusto)


Необходими продукти:

250 г. бяло брашно
1/2 пак. суха мая др. Йоткер
50 гр. захар
80 мл. зехтин
1/2 ч. л. сол
2 с. л. вода от портокалов цвят (ако нямате, може да ароматизирате с малко настъргана лимонова или портокалова кора)
около 100 мл. хладка вода

Приготвяне:

От посочените продукти се замесва меко, хубаво тесто. По принцип първо се разтваря маята с малко брашно и захар, оставя се да втаса и след това се замесва тесто, но аз този етап го прескочих и директно си замесих тесто с всички продукти. То трябва да бъде добре омесено, еластично и да не лепне. Оставя се да втаса на топличко, докато удвои обема си.  Може да го оставите в леко затоплена  (40 градуса) изключена фурна - втасва два пъти по-бързо, отколкото на стайна температура.

Когато е готово, тестото се разделя на 2 равни части. В намазана с малко зехтин тавичка се оформят 2 плоски хлебчета и се правят няколко разреза с нож - точно както при приготвянето на фугас. В случая аз използвах формичка за сладки, за да изрежа дупчици :) Така оформените фугаси се намазват със зехтин, покриват се с кърпа и се оставят да втасат още веднъж за около 30-40 мин.

Фурната се загрява на 220 градуса, като на най-долната скара се слага огнеупорен съд с вода. След като загрее хубаво, температурата се намаля на 200 градуса (при мен 200 + вентилатор) хлебчетата се поставят вътре и се пекат до  златисто.  След като се извадят от фурната, се намазват с малко зехтин, прехвърлят се върху решетка и се оставят да се охладят.


Чудесни са! Много пухкави, мекички, нежни - идеална закуска! Този хляб не се реже, а се разчупва с ръце. Надявам се да ви хареса! :)


13 коментара:

  1. Изядох последната снимка:)
    Прекрасни са Мими!
    Прегръщам те:)

    ОтговорИзтриване
  2. Чеден е тоз хляб, веднага влиза в чакащите рецепти.
    Поздаряви!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам домашен хлюб! И особено, когато е такъв пухкав и ароматен, когато си чупваш направо от хрупкавата коричка.:-))
    Чудесно предложение!
    Прегръдки, Марийче, прекрасна вечер и уютна неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Мария,
    интересно ми беше да прочета за традициите в Прованс :)
    А хляба изглежда перфектно и изобщо не се съмнявам за вкуса!
    Ще го опитам на всяка цена!
    Чудесна е идеята за дупчиците с формички!
    Прегръдки от мен и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Малеее,страхотия!Приядоха ми се на мига!Особено и ти като ги описваш така възторжено не мога да имам съмнения,че ще са невероятно меки и пухкави!
    Супер са!

    Сърдечен поздрав и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Тринадесет десерта?! И аз искам такава коледна трапеза :-), ама ако не се захвана аз, няма кой да ми я приготви!
    С аромат на портокалова кора - звучи като приятно и разтапящо преживяване за сетивата.

    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Марийче,много вкусничко....бих си го приготвила и аз.А изрязването с формичката е много идейно-благодаря ти!
    Хубава неделя-поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Браво! Великолепно изглежда! Ще взема да си намеря помощник за това хлебче, голяма веселба ще падне :))

    Хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  9. След всичко казано дотук, вземам си хлебчето под мишница и тръгвам към Прованс:-) Това очевидно е моето място:-)
    Благодаря за хубавата рецепта и ти пожелавам спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Ще ни се хареса и то много:)

    Благодаря за споделената рецепта!


    Прегръдки и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Колко много и хубави отзиви, благодаря ви, момичета!

    Катенце, да ти е сладко! :) Сигурна съм, че все някъде биха могли да се вместят в режима - за мен са си направо диетични (е, имат малко повечко зехтин, ама той е полезен ;))

    Ели, надявам се да ви харесат!
    Сърдечни поздрави и от мен! :)

    Мони, от майстор като теб комплименти за хляб приемам винаги с особено удоволствие! Благодаря ти!

    Дани, ще чакам да споделиш твоето впечатление от хлебчетата. Човек изобщо не би си помислил, че са постни, направо са страхотни!

    Еликсирче, благодаря! Възторга ми до голяма степен се дължи и на синът ми, който омете първата доза моментално и каза, че искал пак такива "кифлички" :)

    Дени, супер, нали? :) Направо на човек му се приисква всеки ден да е Коледа, даже и на недолюбващите зимата като мен! :))

    ОтговорИзтриване
  12. Живе, благодаря! Много бързо се приготвят, нищо работа! Само май дозата е мъничка, но човек може да си я увеличи.

    Федорка, това с формичките просто ми хрумна.. и наистина беше доста забавно, дори за мен :)) Изрязаните сърчица също опекох, разляха се малко, но и тях изядохме :)

    Нели, много ти благодаря! :)

    Мъхче, ами да ходим тогава заедно към Прованса, защото е и мое любимо местенце- просто експлозия от аромати и вкусове, а колко е красиво изобщо няма да коментирам! :)

    Леви, сигурна съм, че ще ви харесат! Аз правих още няколко пъти, ароматизирах и с лимонови корички - много добре се получиха!

    Пожелавам ви страхотна вечер, прегръдки за всички и до скоро! :)

    ОтговорИзтриване