четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Коблер със свинско и моркови

Ще ме извините за тъмничките снимки, но зимата е така :) Все пак много ми се иска да споделя с вас един вариант на солен коблер - вкусно ястие и много подходящо за сезона. Избрах да го приготвя със свинско - най-предпочитаното месо вкъщи, задушено с моркови и лук, но на практика може да го приготвите и с друг вид месо и да добавите различни зеленчуци по избор, както при овчарския пай. 

Коблер със свинско и моркови


Необходими продукти:

500 г. свинско нетлъсто месо
2-3 големи моркова
2 глави лук
3-4 с. л. доматено пюре
зехтин
сол, черен пипер, суха мащерка на вкус

за питките:

200 мл. по-гъст айрян
1/3 ч. л. сол
1/2 ч. л. сода за хляб
1 - 2 с. л. ситно нарязан пресен магданоз
малко суха мащерка
брашно за замесване на меко, но нелепнещо тесто

Приготвяне:

Фурната се загрява на 200 градуса.

Нарежете свинското месо на еднакви по големи парчета. В малка тенджерка или в по-дълбок тиган загрейте добре малко зехтин и запечатайте месото от всички страни. Прибавете лука и морковите, подправете със сол, черен пипер и мащерка и задушете всичко за 2-3 минути под капак, след което изсипете съдържанието на тенджерката в огнеупорна тавичка с капак. Добавете доматеното пюре, разтворено в малко топла вода или месен бульон, ако имате, похлупете и оставете ястието да се задушава във фурната до пълна готовност на месото. 

Питките се приготвят почти на финала. Изсипете айряна в голяма купа, разтворете в него содата за хляб. Прибавете солта и подправките и с постепенно добавяне на брашно замесете меко нелепнещо тесто. Оставете го да си почине 5 мин. след което го разделете на 10-12 части. Всяка част се оформя на малка питка с дебелина около 1 см. 

Когато ястието е готово, извадете го от фурната и махнете капака. Подредете питките направо върху месото, като леко ги застъпвате. Върнете тавичката във фурната и печете, докато питките бухнат и добият златист цвят. Не се притеснявайте, че има течност в тавата - изпичат се идеално и от долната страна. Сервирайте ястието топло, поръсено с още малко пресен магданоз и му се насладете с чаша червено вино.


Рецептата с изменения от моя страна е по мотиви от "Домашен пир" - страхотна книга, подарък от моите родители.

21 коментара:

  1. Тъмничка, ама вкусничка. Прекрасен е, Марийче!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз да се оближа, изглежда много вкусно, Мария!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусно е! :) Много!
      Ти би могла да му направиш страхотни снимки, Танче, ще се радвам, ако го приготвиш!
      Прекрасна седмица :)

      Изтриване
  3. Мими, много си е уютна даже снимката. ;) Знаеш ли как се огладнява при вида й...
    Поздрави и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха, Гери, ако се вгледаш по-внимателно, ще видиш, че ястието още дими :)
      Наистина си беше апетитно, питаш ли ме как съм го снимала на гладен стомах, тръпнещ в очакване :)
      Прегръдка от мен имаш! :)

      Изтриване
  4. ей страхотна рецептичка за свинско :) Много ми харесва и със сигурност ще я опитаме и ние :)
    И много си е хубава снимката, да знаеш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, мерси, Пепи!
      За месоядните е просто разкошотия, ще се радвам, ако предложиш свой вариант на ястието! :)

      Изтриване
  5. Ех, че готино! Супер вкусно е станало!Честит празник на цялото ти семейство! Бъдете живи и здрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много, Траянче, живи и здрави бъдете и вие!

      Изтриване
  6. Много интересно предложение,Мария,за първи път срещам подобна рецепта и ти имам пълно доверие ,че си заслужава да се опита!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти допада, Роси!
      Рецепти такива подобни има много, аз я открих миналата зима, но тогава нали си имах няколкомесечни здравословни драми, нямаше как да я покажа!
      Може да стане много богато и много вкусно това нещо, но за диетуващите толкоз :)
      Прегръдка и от мен за теб и хубав ден! :)

      Изтриване
  7. Мария, предлагаш нещо ново, интересно и много вкусно!
    Нищо им няма на снимките - щом предизвикват апетит, значи са си много добри! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Тили, радвам се, че ти харесват и храната, и снимките!
      Старая се, доколкото е възможно, но капацитетът на доброто старо апаратче откъм добра визия на снимките е силно ограничен през тъмната част от годината. Но аз много си го обичам, затова не го сменям :)
      Хубава нова седмица, поздрави и от мен!

      Изтриване
  8. :))) напълно те разбирам, напоследък и моите са все такива. А тази бих я преглътнала с удоволствие, а пък ако беше по-светла нямаше да издържа на гледката::))) Много вкусно предложение. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха, разсмя ме, мерси, Кате!
      Въпреки всичко няма да се предаваме, ще си снимаме и по тъмно, нали? ;)
      Радвам се, че допада и на теб коблера!
      Прегръдка!

      Изтриване
  9. Много хубава рецепта и снимките са добри, апетитни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Аура! :)
      Хубава нова седмица желая и на теб!

      Изтриване
  10. При специален ,следващ момент у дома задължително ще направя този Коблер.....:))Преглъщам като си представя аромата на питчиците:))))

    ОтговорИзтриване
  11. ...толкова вкусничко изглежда, че.... не мога да спра да прегрлъщам! Чудесно поднесено ястие!!! Сърдечни поздрави!!1

    ОтговорИзтриване