неделя, 12 юни 2016 г.

Мадлени с шоколадово сърце и шоколадова обвивка

Предлагам ви още два варианта на така обичаните от мен мадлени - с топящо се сърце от шоколад и/или с хрупкава шоколадова обвивка. Мен ако питате - най-добре с двете заедно, както направих аз за пиратското меню в новия брой на списанието


Фантастична хрупкава шоколадова черупка обвива мекото ухаещо на масло кексче, а вътре има още една изненадка - малко шоколадово сърце. Ако двойната доза шоколад ви идва в повече, просто изпечете от половината количество тесто мадлени с шоколад, а другата половина нека бъдат без и тези без шоколад отвътре, обвийте в шоколад отвън. Така ще получите от едни и същи продукти две различни усещания и със сигурност ще ви е трудно да изберете фаворит, защото и двете са много, много приятни :) 


По принцип може да изпълните рецептата с какъвто обичате шоколад, но най-добри резултати се получават, когато се използва шоколад за готвене - бял или черен. Също така вместо шоколад, може да сложите в мадленката някаква ядка - печен лешник, бадем... и дори парченце мек карамелен бонбон. 

Ето и необходимите продукти:

за мадлените*:
3 яйца
150 г захар
1 щипка сол
3 с. л. прясно мляко
100 г масло
5 г бакпулвер (1/2  пакетче)
200 г бяло брашно

допълнително:
200 г шоколад за готвене (52 % какао)
малко смлени бадеми за декорация


Приготвяне:

Разбийте добре яйцата със захарта. Добавете солта, млякото и разтопеното и охладено масло. Смесете бакпулвера с брашното и ги прибавете на части към яйчената смес, като разбърквате енергично, за да не се образуват бучки. Покрийте съда с прозрачно домакинско фолио и оставете в хладилник за половин час. Тази стъпка е много важна и ви съветвам да не я пропускате, защото само така ще получите хубавите характерни издутинки в средата на кексчето.

Загрейте фурната на 180° C. Намажете съвсем леко с масло силиконова форма за мадлени. Нарежете част от шоколада на малки правоъгълни парчета. Напълнете формичките до 2/3 от обема им със сгъстеното охладено тесто. Поставете отгоре по едно парченце шоколад и го притиснете съвсем леко. Изпечете мадлените за около 15-18 минути или до готовност, а докато се пече дозата, дръжте останалото тесто в хладилника. По същия начин изпечете половината тесто, а от другата половина  направете мадлени без шоколад.


Готовите мидички подредете върху решетка, за да се охладят. Тези с шоколада отвътре са разкошни, докато са още леко топли и шоколадът е още течен. Когато изстинат напълно, той се втвърдява, но пак са много вкусни.



Мадлените, които са без шоколад отвътре, обвийте в хрупкава шоколадова черупка по следния начин: 

Измийте формата за мадлени и намажете съвсем леко с олио. Разтопете другата половина от шоколада, изсипете малко в една от формичките и с помощта на четка или малка лъжичка го разнесете, за да покрие добре навсякъде. Веднага поставете отгоре една охладена мадленка, притиснете леко. По същия начин запълнете всички гнезда. Поставете формата на студено, за да се втвърди шоколада, след което внимателно отлепете кексчетата. Ще получите мидички с гладки, лъскави и хрупкави шоколадови черупки. Повторете същото с останалите мадлени до изчерпване на шоколада. 


Не пропускайте да зарадвате децата си с тези вкусни мидички! Моят син ги обожава във всякакви вариации и това много често е следобедната му закуска в училище. Освен това са фантастично предложение за детско парти, следобедно кафе или за задоволяване на внезапно възникнала зверска нужда от нещо сладичко по никое време :) Бон апети! :)

* Основна рецепта за класически френски мадлени. Ако са без шоколад, е добре да им се добави ванилия или лимонова кора за аромат.

16 коментара:

  1. Изглеждат неустоими.Нямам специални формички, но ми се струва, че и другаде могат да се пекат :)
    Сърдечен неделен поздрав,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Могат, Иле, но тогава няма да са мадлени :)
      Иначе са много вкусни, гарантирам!
      Ппегръдки и слънце пожелавам и аз! При нас вали ли, вали...

      Изтриване
  2. Страхотни са! Имам формички и ще ги направя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ви харесат, Траянче!
      Хубаво е, че вече се намират такива формички и в България.
      Преди 10-тина години, когато си купих моята първа форма за мадлени, тук не бяха и чували, радвам се, че все повече неща са достъпни у нас.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Още в списанието ме привлякоха, прелестни фотоси, записвам в графата за проба!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Игличе!
      Постарахме се с Катето да сме в тон със снимките :)
      Много се ще радвам, ако пробваш мадленките!
      Прекрасен вторник ти пожелавам!

      Изтриване
  4. Фантастични са, Мария, особено на снимката с течното сърце...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Весе!
      Ако знаеш синът ми какви шоколадови мустаци успява да си направи това течно сърце... :) Не знам как го прави, аз не мога, явно е природен талант ;)

      Изтриване
  5. Ама пък покритието ти е идеално гладко, Марийче! Като за списание :) Детско:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Ах, какви мадлени! Да започнеш и да не спреш...!

    ОтговорИзтриване
  7. Мария, вие сте се наговорили с Гери да зарежете блоговете си ли:))
    Честита Коледа! Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години, Весе!
      Не сме се наговорили, разбира се, просто ангажиментите в последно време ни идват в повече и на двете.
      Успешна и щастлива 2017 година ти пожелавам!
      Прегръдки!

      Изтриване
  8. Разкошни, разкошни, разкошни :-)!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте ! Ако се ползва замразен течен шоколад, после , той няма да се втърди толкова,колкото класическия,твърд шоколад.Не съм правила мадлени,но съм пълнила кексчета . Замразявам на хартия и поднос ,редя ги едно до друго,като гребвам по 1 кафяна или чаена лъжичка ,стават като шоколадови капки..После ги ползвам вместо обикновен шоколад и така пълнежа остава течен. Определено ще пробвам и с мадлените!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. п.п. Допълвам се. За по-лесно гребване и оформяне на капките,без да се разтичат,добре е шоколада да е бил в хладилника . После за 1 час във фризера,капките са готови за ползване

      Изтриване