вторник, 15 май 2012 г.

Шишчета с мариновано свинско и бекон

Всеки си има любима рецепта за шишчета. Ще се включа и аз с една от моите, тъй като сезонът на слънчевите уикенди и добре изстудената бира е вече официално открит и все по-често ще се радваме на компанията им. Количеството на продуктите е ориентировъчно и общо-взето "колкото повече - толкова повече", особено ако става дума за хапване на открито в топла привечер с хубаво пиво и добро  настроение.


Необходими продукти:

500 гр. нетлъсто свинско месо - бут
300 гр. тънко нарязан бекон
2-3 скилидки чесън
3-4 с. л. зехтин
2-3 с. л. бяло вино
клонка пресен розмарин
сол, черен пипер

Приготвяне:

Нарежете месото на тънки ленти с ширина около 2 см. Най-лесно става, ако го пъхнете за малко във фризера, колкото да се стегне; по този начин вместо да ви се лигави в ръцете и да рискувате да се порежете, ще го нарежете лесно и бързо на идеални тънки ленти. Начукайте леко лентите месо с дървено чукче и ги мариновайте в предварително приготвена смес от няколко нарязани на ситно и леко счукани със сол скилидки чесън, ситно нарязан пресен розмарин, черен пипер, зехтин и бяло вино за около час.

Нарежете бекона на ленти с дължината и ширината на месцата. Сглобете шишчетата, като сложите лентичка мариновано месце, върху нея лентичка бекон, навиете на рулце и нанижете на бамбуково или метално шишче. По желание може да сложите зеленчуци между месните рулца или да ги оставите така- ужасно са вкусни и без добавки. Изпечете от всички страни на добре загрята скара, грил-тиган или барбекю и сервирайте със свежа салата и хубава студена бира.

10 коментара:

  1. Невероятно апетитни са!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Мария невероятно апетитни и примамливи са ти шишчетата.Много ми харесаха.
    Поздрави за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Мария, колко пъти преглътнах :)
    Чудесни са!
    Прегръдка и хубава вечер!
    А морето те очаква!

    ОтговорИзтриване
  4. Тъкмо днес си мислех,че скоро не сме яли шишчета. Идеална идея. Записвам я и ще я реализирам съвсем скоро, май още тези дни.

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, моят грил-тиган хич не го бива на шишчетата или май мен не ме бива :) Обаче ти така ме изкуши, че ще опитам да направя тази вкусотия :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Тъкмо се чудех какво да направя с едни парченца свинско месо, тъй като за пържоли не стават.
    Много атрактивна рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  7. Идеална бърза вечеря,Мария!Вкусно предложение,което плаче за чаша студена бира!
    Много хубава вечер пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  8. Мария, само да спре този дъжд и вадя скарата- ти не ми даваш друг шанс;) А и с хладна биричка ще е чудесен повод да се съберем весела компания;)))

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. След като прочетох всички коментари, не ми остава нищо друго, освен да предложа да си спретнем едно барбекю парти... с шишчета, бира и всичко останало :)) Радвам се, че ви харесват, момичета! Наздраве на всички! :)

    ОтговорИзтриване