Не е тайна, че като се позатопли имам залитания към гръцката кухня (както доста хора, предполагам), затова днес искам да ви представя една страхотна свежа рецепта на известния гръцки готвач Лефтерис Лазару. Още щом я прочетох беше решено, че ще я приготвя при първа възможност, а възможността дойде още снощи, когато имахме много хубав повод да празнуваме и половинката изяви желание за гръцка вечеря за случая. Като бонус в хладилника ни чакаха и две бутилки страхотно бяло вино, което просто си плачеше за нещо такова в чинията.
Рецептата е много бърза и лесна, продуктите ги има във всеки супермаркет и ако все още не сте измислили какво да си сготвите довечера, това може би е вашето ястие. Нямах много време за фотосесии снощи, но ето го все пак моят вариант, който е със съвсем леки девиации от оригинала:
Свинско контрафиле с бяло вино, свежа салата и запечено халуми
Необходими продукти:
6-8 парчета свинско контрафиле с дебелина около 1 см.
200 мл. хубаво бяло вино
сол и черен пипер на вкус
1 ч. л. сух риган
3-4 с. л. брашно
няколко с. л. зехтин
1-2 шепи рукола
1-2 шепи пресен бейби спанак
10-тина чери доматчета
сол, зехтин, лимонов сок на вкус
около 250 г. сирене халуми
зехтин
Приготвяне:
Измийте и подсушете добре с кухненска салфетка парчетата месо. Подправете ги на вкус със сол и черен пипер от двете страни. Подгответе си чинийка с брашно близо до котлона. В по-дълбок тиган загрейте 2-3 с. л. зехтин и когато се загрее добре, оваляйте всяко парче месо в брашното, изтръскайте внимателно излишното и запечатайте месото до златисто от двете страни. Аз ги пускам по 2 броя наведнъж - не трябва да се застъпват и задушават, а да се запържат. Когато са готови, ги изваждайте в чинийка и по този начин подгответе цялото месо.
При запечатването на оваляното в брашно месо вероятно част от брашното се е запържило повече, затова излейте тази мазнина, почистете тигана (или вземете нов тиган или тенджерка с капак) и загрейте нови 1-2 с. л. зехтин. Подредете пържолките в него, поръсете ги с още малко сол и пипер, подправете ги с риган. Добавете бялото вино и похлупете. Щом течността заври, намалете котлона на средна степен и оставете месцата да се задушават под похлупак до пълна готовност. Не отнема много време. Приготвено по този начин контрафилето става много крехко и вкусно, с прекрасен,ароматен, леко гъст сос. Излишно е да казвам, че е добре да използвате качествено вино, което всъщност, заедно с ригана, дава основния аромат на ястието. Не използвайте вино, което не бихте пили - това правило важи не само за френската кухня и не само за червеното вино. ;)
Нарежете халумито на парчета с дебелина половин - един сантиметър, според вашите предпочитания. Загрейте малко зехтин в обикновен тиган и запечете халумито от двете страни до желаната степен на златисто. Лично аз го обичам по-препечено, просто е невероятно! Може да използвате и оребрен тиган. Тази стъпка от рецептата е добре да направите непосредствено преди поднасяне, (халумито се изпича много бързо), защото е най-вкусно, когато е още топло.
За салатката сложете зеленийките в удобна дълбока купа, добавете нарязаните на половинки доматчета. Направете дресинг от зехтин, лимонов сок и сол (всичко на вкус) и овкусете салатата също неподредствено преди поднасяне.
Подредете в чиния по 2 парченца от филето, малко салата и парчета запечено халуми. Полейте месото с лъжица-две от божествения сос и сервирайте с охладено бяло вино :)
Прелест е тази рецепта, Мария! Много ми допада, защото обичайната трудност при контрафилето е да не се получи сухо, а по този начин приготвено, обещава да е сочно.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, ще се възползвам :-)
Поздрави сърдечни!
Благодаря, Лети! Знам че и ти харесваш гръцката кухня, защото имаш много хубави рецепти в блога си. Да, контрафилето е трудно да се докара точно "сочно", но пък тук сосът върши чудеса :) и освен това е наистина божествен на вкус, ако се ползва хубаво вино. Въобще комбинацията от трите компонента в чинията е страхотна и горещо я препоръчвам! :)
ИзтриванеПоздрав и от мен и приятна вечер!
Наговорили сме се ;), и вкъщи вчера имаше подобни пържолки! Но сиренцето ми е любопитно какво е на вкус, никога не съм опитвала. Хубав ден, Миме!
ОтговорИзтриванеТеди, сиренето "халуми" е много вкусно. Доста по-твърдо е и не се разпада при печене и пържене. В Бг не навсякъде го зареждат, но наскоро видях в Кауфланд на щанда с пакетираните сирена карловско сирене тип "халуми" и предполагам, че го има във всички магазини от веригата. Хубаво е, вече го пробвахме, така че може да си вземеш от там и да си изпечеш, сигурна съм, че много ще ти хареса! :)
ИзтриванеЧудесна рецепта, Марѝ!
ОтговорИзтриванеСвинското стои като кадифено!
И халуми обичам, но трудно го намирам :)
Прегръдки!
Благодаря ти, Дани! Сосът наистина е с кадифена текстура, заради брашното по месото. Много е вкусно, препоръчвам! :)
ИзтриванеВ горния коментар писан на Теди откъде може да си вземе българско халуми.
Няма начин да го няма в Бургас!
Прегръщам те и аз!
Обичам семплите рецепти като тази, защото съм се убедила, че са най-вкусни! Гледката е много апетитна и непременно ще се възползвам от рецептата! Поздрави, Мария!
ОтговорИзтриванеТака е, Нели, напълно споделям мнението ти!
ИзтриванеЩе се радвам, ако пробваш рецептата!
Приятна вечер и поздрави от мен! :)
Като мен например, затова и скорострелно се озовах тук, като видях заглавието:). Чудесна рецепта! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗнам, знам аз за теб, Кате! :)
ИзтриванеКато чуя "гръцка кухня" и ти веднага, заедно с още две-три дами, ми изкачате в главата :) А ако се замисля, поне още толкова ще изкочат на първо четене :D За второ пръстите няма да ми стигнат да ги изброявам :) Много сме! ;)
Благодаря ти, поздрави и приятна вечер и от мен!
Отначало свинското ми се видя като запечен пътешки дроб и се зачудих акк ли би стоял с халумито (него поне го разпознах :)). За дроба не знам, но определено месцата му стоят много добре :)
ОтговорИзтриванеЧудна и бърза рецепта!
Сърдечни поздрави, Мария!
Ох, патешки дроб!... Обичам, но за съжаление ми е забранено да го ям :(
ИзтриванеНяма как да е това в чинията, Мира :) Съвсем постно свинско си е, без следа от мазнинка по него :)) А халумито страшно му отива, наистина :)
Благодаря ти, поздрав и от мен и приятна вечер!
Прекрасна порцийка!Не знам кое да кажа ,че обичам повече....И месото,и салатката,а за сиренцето да не говорим ми са толкова любими!
ОтговорИзтриванеТака е, Миленка, все любими неща вътре :)
ИзтриванеУдоволствие х 3 :)
Мм, а пък снимките са толкова изкушаващи....
ОтговорИзтриванеМмм, благодаря ти, Мъхче! :)
ИзтриванеЗареждай виното в хладилника и придърпвай една порция :)
Окапах се:)
ОтговорИзтриванеТоку-що готвих по Вашата рецепта. Резултатът бе божествен! Благодаря Ви за вкусната идея! :)
ОтговорИзтриванеСтрахотно, много се радвам, че сте решили да изпробвате рецептата! :)
ИзтриванеАз благодаря за доверието и за ценната обратна връзка, усмихнахте ме много!
Поздрави,
Мария
Много добра рецепта. Мъжът ми беше повече от доволен 😌
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта! Благодаря!
ОтговорИзтриванеFait Maison: Свинско Контрафиле С Бяло Вино По Гръцки >>>>> Download Now
ОтговорИзтриване>>>>> Download Full
Fait Maison: Свинско Контрафиле С Бяло Вино По Гръцки >>>>> Download LINK
>>>>> Download Now
Fait Maison: Свинско Контрафиле С Бяло Вино По Гръцки >>>>> Download Full
>>>>> Download LINK