След недотам кратка пауза, дойде време отново да подновя публикациите в блога. Много хора казват, че е трудно да намериш думи за ново начало след продължително мълчание, но аз никак не го чувствам така. Трудно е само, ако не си готов - назрял ли е моментът, ред след ред думите просто се леят от клавиатурата. :)
Тази вечер обаче не е време за пилеене на думи в размисли по отминалото време (през което, междудругото, не съм спирала да готвя и да изпробвам нови рецепти). Има време за тези неща - времето е пред нас. :) Днес бих искала да отпразнувам събуждането на блога с една наистина впечатляваща рецепта за брауни, което с пълно право може да бъде наречено "най-хубавото брауни на света". И няма как да е иначе, защото рецептата е на един от най-великите готвачи на нашето време - Гордън Рамзи и наистина е нещо, което заслужава внимание. Това е основна рецепта, която може да обогатите с каквото ви сърце пожелае и аз, като човек, който вече я приготвя редовно веднъж на десетина дни, ви уверявам, че още от първата хапка вълшебният шоколадов вкус задълго ще се запечата в съзнанието ви.
Най-вкусното шоколадово брауни
с незначителни изменения по рецепта на Гордън Рамзи от неговия "Bread Street Kitchen"
Необходими продукти:
/посочените продукти са за половин доза от оригиналната рецепта/
100 г качествен черен шоколад
100 г масло
90 г кристална захар
60 г светлокафява захар
2 големи яйца
1 ч. л. ванилов екстракт
60 г бяло брашно
щипка морска сол
ванилов сладолед за сервиране
Приготвяне
Сложете шоколада, начупен на парченца и нарязаното на кубчета масло в огнеупорен съд и ги оставете да се разтопят на водна баня, като периодично разбърквате. През това време включете фурната да загрява на 180 градуса и покрийте с хартия за печене дъното и стените на правоъгълна тавичка с размери 25 х 15 см.
В малка купичка разбийте яйцата леко, но енергично с вилица, за да разкъсате белтъчните нишки. Когато шоколадът и маслото се разтопят, свалете купата от котлона, изчакайте да се охладят за минутка и добавете към тях двата вида захар, ваниловия екстракт и яйцата. Разбъркайте всичко много добре, пресейте отгоре брашното, добавете солта и отново разбъркайте до еднородна смес.
Изсипете сместа в предварително подготвената тавичка, заравнете повърхността. Изпечете браунито за 35-40 минути на 180 градуса, докато повърхността се напука леко по краищата. В средата браунито ще остане малко по-меко, но такова трябва да бъде - ще стегне допълнително, докато се охлажа.
Оставете сладкиша да изстине във формата, след което го нарежете на квадратчета и го поднесете с топка ванилов сладолед/бита сметана или просто така, както си е и се потопете в това шоколадово блаженство. Ако предпочитате браунито добре охладено, може да го пъхнете в хладилника, но преди сервиране не забравяйте да го извадите за 15-тина минутки на стайна температура, за да се отпусне и да се реже по-лесно. Всякак е вкусно, затова непременно го опитайте!
Наскоро споделих рецептата с една приятелка и тя изрази съмнение, че тестото вътре не е добре изпечено и се притеснява да я пробва, затова бих искала да добавя една кратка бележка към рецептата, за да са спокойни хората, които до момента никога не са приготвяли брауни:
На практика това е сладкиш от шоколад и масло. В него няма кой знае колко брашно, затова е съвсем нормално сърцевината му да е по-мека, а двата вида захар допринасят за хрупкавата коричка и леко дъвчащата текстура. В никакъв случай не препичайте сладкиша, защото тогава вместо брауни, ще имате един твърд и сбит кекс, а не това е идеята. Браунито (топло или студено) трябва да бъде нежно и наситено шоколадово удоволствие, а не зъботрошачка. ;)
Добре се завърнала, Марѝ :)
ОтговорИзтриванеБрауни ми е любим десерт и много пъти са
ми казвали, че бъркам рецептата, заради брашното.
Точно навреме чета поста ти, защото си пия кафето!
А то с толкова изкусителна компания става още по-вкусно :)
Благодаря ти, Дани, брауни наистина е най-доброто, което някога съм правила! Количеството брашно е точно толкова, колкото е необходимо, с повече наистина се получава просто един шоколадов кекс. :)
ИзтриванеПревъзходен сладкиш! Всеки, който го е опитал е останал безмълвен от вкуса му. Благодаря за подробната и точна рецепта!
ИзтриванеИ аз благодаря! :) Рецептата е наистина чудесна!
ИзтриванеДа ви е сладко!
Fait Maison: Най-Вкусното Шоколадово Брауни >>>>> Download Now
Изтриване>>>>> Download Full
Fait Maison: Най-Вкусното Шоколадово Брауни >>>>> Download LINK
>>>>> Download Now
Fait Maison: Най-Вкусното Шоколадово Брауни >>>>> Download Full
>>>>> Download LINK lE
Липсваш,Марийче....А браунито е неустоима !
ОтговорИзтриванеИ на мен много ми липсваше усещането от писането в блога, Живе, но понякога човек има нужда от пауза. Вече съм тук обаче, и съм супер презаредена! :)
ОтговорИзтриванеБрауните е страхотно, обещавам! :)
И аз се радвам да те видя тук, Мария!
ОтговорИзтриванеС Гери Лазарова така зачезнахте...
Ще опитам непременно някой път рецептата!
Благодаря, Весе!
ИзтриванеАми, какво да ти кажа - всеки има нужда от тотално откъсване в определен момент, но то е само за презареждане на батериите. :)
Ти се върна, а аз чак сега разбирам :)
ОтговорИзтриванеРадвам се много :)
По-добре късно, отколкото никога, Илианка! :)
ИзтриванеГуш!
здравейте,в търсене на рецепта за перфектно брауни попаднах на вашата,за което съм благодарна .Знам,че всяка фурна в индивидуална,и макар да са посочени градуси и време,за браунито е фатално пресроченото време .Въпросът ми е фурната на турбо ли е включена във вашата рецепта?
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеСъжалявам, че толкова късно виждам коментара Ви, напоследък нямам много време за блога. Отговарям веднага - посочените градуси и време са за печене без вентилатор. Имайте предвид обаче, че всяка фурна е различна и е хубаво при първите едно-две приготвяния на рецептата времето да се проследи. След 30-тата минутка браунито трябва да се наблюдава по-внимателно.
Здравейте!При мен браунито беше готово на 25 тата минута и количествито продукти е за по малка по размер тавичка стана ми много тънко.
ИзтриванеМного са 35-40 Мин. Аз го извадих някъде на 30-тата Мин и стана сухо. Също така стана по-тънко от това на снимката , въпреки че се съобразих с размерите на тавата. Единственото което може би трябваше да ми подскаже , че трябва да спра с печенето е напукването на краищата , което беше около 20-тата минута. Иначе на вкус е много вкусен и сладък, но следващия път ще си имам предвид грешките от първото брауни. Благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеFait Maison: Най-Вкусното Шоколадово Брауни >>>>> Download Now
ОтговорИзтриване>>>>> Download Full
Fait Maison: Най-Вкусното Шоколадово Брауни >>>>> Download LINK
>>>>> Download Now
Fait Maison: Най-Вкусното Шоколадово Брауни >>>>> Download Full
>>>>> Download LINK
Понеже направих двойна доза, питам се дали може да се замрази?
ОтговорИзтриванеРецептата наистина е много сполучлива- стана страхотно! Пекох 22 мин с вентилатор, защото браунито се напука по краищата. Добре че сте дала препоръка за печенето- не сбърках като я последвах!
ОтговорИзтриване