1 яйце
70 г. захар
1 щипка сол
2-3 с. л. зехтин
1 ч.л. вода от портокалов цвят (може да я замените със сокът от 1/4 лимон и малко настъргана лимонова кора)
около 170 - 180 г. брашно
Приготвяне:
Разбийте яйцето със захарта и щипка сол с телена бъркалка, докато захарта се разтвори. Към тях прибавете 1 с.л. зехтин, водата от портокалов цвят (или лимоновия сок и кората), разбъркайте и постепенно добавяйте брашното, докато се получи гладко меко тесто. Колко брашно ще сложите зависи от големината на яйцето (моето беше средно голямо), затова ако е необходимо, прибавете още малко брашно. Тестото трябва да е меко, но да не лепне.
Разделете тестото на 2 части и върху леко набрашнена повърхност направете 2 фитила. Нарежете сладки с дължина 5-6 см. и ги оформете, като леко заострите краищата им.
Подредете ги върху тавичка с хартия за печене и направете по един разрез по дължина в средата на сладките с остро ножче (най-добре се получава с кръгъл нож за пица). Идеята е да заприличат на малки лодки.
Загрейте фурната на 180 градуса. Печете сладките 20-25 минутки (зависи от фурната), до бледорозово зачервяване - не трябва да покафеняват в никакъв случай. Оставете ги да се охладят и им се насладете с кафенце.
Тъй като ги правя за първи път, реших да експериментирам с малка доза. От това количество продукти се получиха 12 сладки. Много са приятни, с нежения вкус на зехтин и летни аромати. Следващия път двойна доза. :)
Много са хубавки! Вярно малка доза, но за проба - стигат. Представям си колко са ароматни :)
ОтговорИзтриванеМерси, Пепи!
ИзтриванеМного ми харесаха на мен, просто са вълшебни - хрупкаво-мекички, ароматни ... отдавна не бях яла толкова хубави сладки!
Интересна комбинация с интересни аромати - като за сладки.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Миме!
Зехтинът придава много хубав вкус и консистенция на сладките, Гери, пробвай! Мисля, че ще ти харесат :)
ИзтриванеПриятна вечер от мен!
Много, много ми харесват! Ще ги опитам задължително! Тук много ми харесват тези френски рецепти, благодаря за споделеното! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеМари, много се радвам! Имам си афинитет към френската кухня и съм щастлива, че имам и съмишленици! :)
ИзтриванеМного апетитни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеПоздрави от мен!
Интересна форма имат, в първия момент ми заприличаха на хлебчета, докато се ориентирам :)
ОтговорИзтриванеМария, изглеждат толкова апетитно!
Поздрави!
Сега като спомена, наистина приличат малко на хлебчета, Тили :) Всъщност разрезите този път не ми се получиха много добре като за първи опит - трябва да са малко по-дълбоки, за да се отворят повече.
ИзтриванеПоздрави и приятен четвъртък! :)
Интересни сладки и с аромат и с визия...Поздравления,Мими:)!
ОтговорИзтриванеЕй, Миленче, радвам се да те видя! :)
ИзтриванеБлагодаря ти много!
Симпатяги;)
ОтговорИзтриванеНали, Мъхче :)
ИзтриванеБлагодаря!
Много интересни сладки! Непременно ще ги направя, като се сдобия с портокалова вода. Опитвала съм марокански сладки с такава вода и няма нищо общо с познатите ни аромати, а лимонът на свекър ми разцъфна и има подобен на портокала аромат.Наистина ми звучат много интересно!
ОтговорИзтриванеИмат чудесен вкус наистина, Бети.
ИзтриванеИ с лимон са много хубави, вече ги опитахме :) А най-хубавото е, че и те спадат към графата "най-бързите сладки, които съм правила" - малко над половин час е целия процес от забъркването до изваждането на тавата от фурната :)
Много красиви форми, за пръв път виждам такива. Сладурковци:). Поздрави!
ОтговорИзтриванеСтрашно лесни форми, бих казала аз, Кате :) Няма рязане, мазане и т.н., чиста работа :))
ИзтриванеБих напълнила шепичката доволно,толкова са идейни с това оформление,Мария,благодаря,че сподели!Красиви кадри отново!Прегръдка и хубави летни дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси!
ИзтриванеРадвам се, че се появи- нетипични за теб са такива внезапни зачезвания (които пък при мен зачестиха), но пък завръщането винаги е толкова хубаво! :)
Прегръдка от мен имаш голяма!