сряда, 31 октомври 2018 г.

Топъл шоколадов десерт с Орео

Това нещо в купичките не е суфле. Не е брауни. Трудно може да се нарече и точно кейк. Но е вкусно, като всяко едно от трите изброени. :) Mоже да се хапва топличко с хубав ванилов сладолед като суфлето. Остава леко влажно във вътрешността като браунито, но всъщност е и с много пухкава кейкова текстура заради бакпулвера. Въобще самата странност, но пък съставките се помнят лесно, а приготвянето му е една 30 минутна приказка - бъркаш, печеш и после хапваш... веднага. :)


Необходими продукти:
/за 4 порции/

2 яйца
60 г черен шоколад
60 г масло 
60 г захар
60 г суха смес (50 г бяло брашно + 10 г какао)
6 г бакпулвер
8 бисквитки Орео

пудра захар за поръсване, по желание
малко масло за намазване на формичките

Приготвяне

Разтопете шоколада и маслото на водна баня. Оставете ги да се охладят леко. 

Включете фурната да загрява на 200 градуса, скарата е по средата. В друга купа разбийте хубаво двете яйца със захарта. Към тях добавете внимателно шоколадовата смес и смесените брашно, какао и бакпулвер - пресейте ги по възможност, за да избегнете образуването на малки бучки в сместа. Бъркайте до хомогенност. 

Намажете 4 огнеупорни купички с малко масло. Напълнете ги до 1 см под ръба на купичката. Мушнете във всяка купичка по 2 бисквитки Орео, пъхнете ги във фурната и печете за около 10-12 минутки. Ако фурната ви е добре загрята, ще се надигнат за нула време, а времето на печене варира в зависимост от особеностите на вашата фурна и от желаната степен на изпичане... но все пак е добре да следите вътрешността да остане по-влажна, иначе ще получите просто едно шоколадово кексче с бисквитка. Не че няма да е вкусно, но няма и да е същото.


Десертът се сервира веднага или хайде, да му дадем 5-10 минутки да глътне въздух - не заради нещо друго, ами защото ако правите аналогия със суфлето - то се освобождава от формата веднага след изпичане и може да се охлади от околния въздух само докато сглобите порциите и ги занесете до масата. А тази сладост се сервира както си е в керамичната/стъклена/метална формичка, която знаете - пари доста и дълго време запазва температурата. 

По желание може да поръсите с пудра захар отгоре, или както вече написах - сервирайте със сладолед и няма никак да сбъркате. Да ви е вкусно и шоколадово! :) 

3 коментара:

  1. Макар да не звучи като нещо познато, определено звучи като нещо много вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, защо да не е познато, Весе? Просто изглежда малко по-така. ;)
      Всички продукти ги има налични по всяко време във всяка една кухня, като изключим бисквитките, но те пък се продават в който и да е квартален магазин. :) Много икономичен, може да се приготви спонтанно, без да трябва специално да се ходи на пазар за него, а пък ефектът е впечатляващ. Идеален е за гости изневиделица - докато си изпият диджестива/кафето след вечеря и той вече е готов за сервиране. :)

      Изтриване
    2. Имах предвид това "не е суфле. Не е брауни. Трудно може да се нарече и точно кейк":) Иначе да - лесно, достъпно и обещаващо!

      Изтриване