събота, 18 август 2012 г.

Италиански хляб

Това е един много, много вкусен хляб и напоследък все от него приготвям. Реализацията е по мотиви от моята изключителна книга за домашен хляб "80 pains maison".


Необходими продукти:

400 г. бяло брашно
1 пак. суха мая (от 7 г.)
200 мл. топла вода
3 с. л. зехтин
1 ч. л. сол
едра сол за поръсване

Приготвяне:

В купа изсипете брашното, маята и солта. Разбъркайте всичко и направете кладенче в средата. Прибавете зехтинът и с постепенно добавяне на водата замесете тесто. Водата трябва да е топла, с температура около 25 градуса. Месете тестото 8-10 минутки докато се оформи гладка и еластична топка. Сложете я в леко намазан със зехтин съд, покрийте и оставете да втаса за около час, час и половина - в това топло време не е проблем, хлябът втасва за нула време.

След като тестото е втасало го извадете внимателно върху набрашнен плот. Премесете го леко няколко пъти и оформете продълговато хлебче. Поставете го в намазнена тавичка, покрийте го с кърпа и го оставете да втаса повторно.

Включете фурната на 230 - 240 градуса. На най-долна скара сложете огнеупорен съд, по-възможност по-широк, с гореща вода. С остър нож направете няколко напречни разреза върху хлебчето, след което го намокрете с вода - с четчица или направо с ръце. Поръсете отгоре с едро смляна сол и сложете хлябът във фурната. Намалете я на 210 градуса (или ако имате фурна с вентилатор - на 200 + вентилатор) и печете, докато придобие приятен златист цвят.

Извадете хлебчето, оставете го да се охлади върху решетка и поглезете семейството си с ароматно вълшебство по италиански с нежна, леко влажна текстура и приятно солена коричка.


Печенето във фурна с пара дава несравним златист цвят и хрупкавост на  коричката (макар че точно в случая последното не е много изявено, поради наличието на мазнина в тестото), вътрешността става мека и въздушна, а как ухае хлябът само... Ако фурната ви има вентилатор - използвайте го, по този начин влажният въздух циркулира още по-добре из цялата фурна. И нещо много, ама много важно - внимавайте да не се изгорите от горещата пара, когато отваряте вратата на фурната - най-добре застанете отстрани, отворете и изчакайте горещият облак да излезе преди да проверите как върви печенето.
Желая ви вкусни почивни дни! :)

26 коментара:

  1. Мария, толкова апетитен хляб ни предлагаш !
    Чудесно ухание се разнася!
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина ухае чудесно, Дани! :) Благодаря ти за хубавия коментар!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  2. Мария, прекрасен хляб. Ще пробвам задължително рецептата и ще ти пиша.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За нула време се прави това хлебче, Вещичке! Ще се радвам, ако пишеш как се е получило при теб!

      Изтриване
  3. Изглежда приказно,Мария! Прекрасен е!

    ОтговорИзтриване
  4. Мария,хлябът при теб винаги е невероятно изкусителен!
    И този много ми харесва,обещавам да го направя!Все забравям като пека печива да слагам чашка с вода,а преди го правех.Този тук се нуждае даже от някоя плитка тавичка с вода,нали,щом трябва да се образува пара.
    Великолепен тен има и пухкава средичка,прилича ми на горещ хляб България от едно време,когато чакахме да го докарат на магазина и нямах търпение да отрежа края и да си направя Мечка-т.е. пълнен със сирене.
    Крайно време е да придвижа напред и снимките на твоите маслени франзели,че още помня вкуса им-божествен.
    Ама ще чакам да се върнеш,че да ги видиш.
    Пожелавам ти много приятно пътуване и дано споделиш с нас частица от него!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за милия коментар, Роси! Радвам се, че възраждам такива спомени - едно време наистина правеха хубав хляб, а сега... Наскоро се връщахме от някъде и понеже вече беше много късно и нямаше време да меся тепърва, решихме да си купим хляб от магазина за вечеря- беше отвратителен на вкус и с някаква гадна миризма... абе кофти история! Даже и препечен не струваше. Не знам дали ни се стори така, защото тотално сме отвикнали от купешкия хляб или наистина са започнали да го правят толкова ужасен, но ми направи много лошо впечатление. Домашният хляб си е друго нещо, а този конкретно е чуден просто!
      И много ще се радвам да видя маслените хлебчета на твоята страничка - ще чакам с нетърпение (макар че тези дни пак ми се очертава пътуване, но като се върна, живот и здраве)! :)
      Прегръдки и от мен и до скоро!

      Изтриване
  5. Твоят хляб е винаги разкошен. Направо можеш да излезнеш на улицата и да го продаваш, толкова е красив :-) Вътрешността му е перфектна.
    Хубава почивка и да направиш много снимки :-)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, благодаря, Дени, много висока оценка ми даваш!
      Ние си се шегуваме тук, ама като нищо някой може и да си купи, като знам какъв "хляб" продават по магазините :)) За съжаление моето мнение е, че от цяла Европа ние ядем най-лошия и грозен хляб, а хлябът никак не заслужава такова отношение... затова се старая това, което излиза от моята фурна освен да е вкусно и да изглежда добре :)
      Снимки... да, имам, тук-таме има и хубави :)) Като се поспра на едно място ще видя какво е положението :)

      Изтриване
  6. Мимче ,невероятен хляб ,толкова пухкав ,нежен и апетитен.
    Направо като го гледам си спомних на баща ми фурната ,точно такива хлябове вадеха.
    Весело и прекрасно пътуване ще чакаме да ни разказваш.
    Прегръдки най сърдечни от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, много, много ти благодаря! От майстор на тестените неща като теб такива хубави думи - за мен е голяма радост!
      Надявам се при теб вече всичко да е наред, сърдечни поздрави и прегръдки и от мен!

      Изтриване
  7. Марийче,
    много ти е хубав хляба, а това за пътешествието можеше да не го споменаваш пред хората, с приключил отпуските до зимата;))))
    Приятно изкарване ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, ама Мъхче, ти също не се спря особено това лято, и то все от хубави места снимки виждам :)) Ще използваме хубавото време докрай, че сега като нахлуят пак тия ми ти есенни ветрове и дъждове, поне слънчеви спомени да ни греят до следващото лято :)

      Изтриване
  8. Хубаво изкарване на почивката!
    А що се отнася до хляба, още днес ще го спретна!
    Изглежда невероятно вкусен и красив:)
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Ако си успяла да направиш хлебчето, надявам се да ти е харесало! :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  9. Ооооо изглежда божествено това хлебче! Чак тук усетих аромата му:)

    Приказна почивка ти пожелавам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно ухае, нали Леви! :) Радвам се, че ти харесва!
      Поздрави от мен и до скоро!

      Изтриване
  10. Здравей, Мария! Хляба изглежда невероятно! Не можах да устоя и току що го замесих :-) При мен обаче има малко разминаване. Следвах точно рецептата, но в един момент тестото става на топка и се отделя. Остана може би около 70-80 гр. брашно.. надявам се да това да не повлияена резултата. Ооставих го да втасва, после ще пиша пак

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей!
      Възможно е, защото плътността на всяко брашно е различна. Затова в повечето тестени рецепти количеството течност обозначавам като "около" - просто човек трябва сам да прецени колко ще е нужно. Разлика в крайния резултат би имало само в плътността на хляба, не и във вкуса. Ако е дошло повече брашното ще стане по-сбит, ако е по-малко - по-въздушен. Ще се радвам да пишеш какво се е получило :)

      Изтриване
  11. Това е най-хубави хляб, който съм правила! Въпреки , че ползвах по-малко брашно се получи точно като твоя на снимката и всички в къщи го харесаха! Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер!! Много се радвам и ти благодаря и аз, че опита рецептата :)
      Да ви е сладко на всички вкъщи!

      Изтриване
  12. Здравей отново, Мария! :-) (предните два анонимни поста са от мен ) Три поредни дни правя от този хляб - дъщеричката ми е влюбена в него :-) Още веднъж сърдечно ти благодаря за рецептата и искам да те помоля за мнение и съвет. Според теб хляба ще остане ли толкова мекичък ако заменя половината брашно с пълнозърнесто? А ако го замеся изцяло с пълнозърнесто? Знам, че е най-добре да пробвам, но не ми се иска да изхвърля всичко в
    кофата :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет! :)
      Много, ама наистина много се радвам, че хляба ви харесва! Аз също често го приготвям, моите момчета вкъщи също са му големи фенове, особено синът ми :)
      По принцип аз рядко използвам пълнозърнесто брашно и нямам много опит с него. То е по-тежко и със сигурност хлябът няма да стане толкова пухкав и въздушен, а по-сбит и плътен, но може би ще остане мекичък, макар и не в тази степен, заради растителната мазнина в тестото, която придава една лека влажност на хляба. Единственото, което мога да те посъветвам, е да пробваш, но ако сложиш само пълнозърнесто брашно със сигурност ще се получи сбито, тежко хлебче. 50/50 е по-добрият вариант. Пробвай смело, но увеличи времето за втасване, тъй като пълнозърнестите хлебчета втасват по-бавно. И няма да отиде в кофата, спокойно :) Ще стане вкусно, просто няма да е същия хляб. Стискам палци! :)

      Изтриване
    2. Да, наистина ни харесва. Дъщеря ми е на 1г.2м. и досега изключително рядко й давах хляб, защото не знам какво слагат в този, който купуваме. Аз също употребявам рядко. Но виждам колко й харесва (като го види на масата започва да плюе останалата храна и иска само хляб :-)) и затова ще се меси всеки ден :-) Ще опитаме и франзелките ти следващите дни. А за пълнозърнестото ..охх.... ами ще пробвам, но няма да е днес :-) Ако в твоята книжка за хляба има рецепта за пълнозърнест ще се радвам да я споделиш :-)

      Изтриване
    3. Да, разбира се! Просто аз не купувам често пълнозърнесто брашно, но защо не наистина :)
      За франзелките - мога да препоръчам усуканите хлебчета с масло - много, ама много са вкусни и за разлика от другите се приготвят бързичко.
      Приятна вечер от мен! :)

      Изтриване