Още един от любимите ми френски десерти - flan pâtissier. Докато го чаках да изстине, направих едно малко проучване в нета и просто не мога да повярвам, че нещо толкова прекрасно е останало пренебрегнато в българското кулинарно пространство. Всъщност това може би не е чак толкова лошо, защото в такъв случай аз ще имам възможността да ви го представя :) Една неостаряваща френска класика с нежна текстура, чудесен вкус и на всичкото отгоре толкова лесна за приготвяне.
Класически флан патисие с ванилия, или tarte au flan, както още може да го срещнете, бе един от първите десерти, които опитах преди години на френска земя и с него бяхме любов от първата хапка. Естествено, веднага се научих да го приготвям. След това опитах още няколко вида и всички бяха невероятни, просто защото десертът търпи различни добавки и аромати. Днес реших да ви покажа моя вариант на традиционния десерт, а по-натам, живот и здраве, и други интересни комбинации.
Само го погледнете - хрупкава маслена подложка, пълна с нежен ванилов крем, запечен във фурната и тази характерна тънка кафява коричка отгоре... красота! Ето моята рецепта:
Flan pâtissier
Необходими продукти:
за тестото:
170 г. бяло брашно
80 г. студено масло
1/3 ч. л. сол
около 50 мл. студена вода
за крема:
500 мл. прясно мляко
2 пресни яйца
80 г. захар
3 с. л. с връх нишесте
1 прахче ванилия
Приготвяне:
От посочените продукти замесете маслено тесто. Най-напред втрийте маслото в смесените брашно и сол, след което прибавяйте водата лъжица по лъжица. В момента, в който всичко се оформи на топка, не слагайте повече вода. Оформете тестото на малък диск, увийте го в свежо фолио и го оставете за половин - един час в хладилника.
Сложете млякото с половината захар в малка тенджерка на котлона Докато то заври, разбийте яйцата с останалата захар, докато започнат да побеляват. Добавете към тях нишестето, отново разбийте с миксера. Щом млякото кипне, свалете го от котлона, ароматизирайте го с ванилията и започнете да го прибавяте на тънка струйка към яйчената смес, като разбивате с миксера на бързи обороти, за да не се пресекат яйцата. Върнете сместа в тенджерката и сварете всичко на средно гъст крем, който при разбъркване се отделя от стените на съда.
Загрейте фурната на 180 градуса. Ако фурната ви е от по-силните - 160-170 градуса.
Разточете охладеното тесто в кръг, достатъчен да покрие дъното и да направи около 1,5-2 пръста борд на тавичка с диаметър 20 см. направо върху хартия за печене. Пренесете го в тавичката, прилепете тестото добре по стените и изрежете излишната хартия. Надупчете дъното с вилица, за да не се надува, изсипете вътре ваниловия крем и заравнете повърхността с шпатулка.
Сложете флана да се пече първо на средна скара, а когато кремът вътре стегне и крайчето на тестото започне леко да покафенява, го преместете едно ниво по-нагоре. Изпечете за около час или малко повече (в зависимост от силата на вашата фурна), или докато горната повърхност на флана образува кафява коричка.
Преди поднасяне задължително охладете много добре - първо на стайна температура и след това за минимум 2 часа в хладилника. Моят все още не е съвсем стегнал, затова и разрезът не е перфектен, но много исках да снимам парченце преди да се скрие слънцето, че притъмнее ли, изобщо няма да се разбере какво е :)
Това е един наистина много вкусен десерт, който горещо препоръчвам да опитате. Надявам се да ви хареса! :)
Ако толкова не ти харесва, Мими, то на мен разрезът ми е много, много симпатичен. Толкова, че бързо бих го приютила под небцето си. :) Чудесен флан, с удоволствие бих се запознала с вкуса му!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и спорен ден!
Ааа, Гери, разрезът си е много хубав даже :)
ИзтриванеПросто ми се щеше да покажа стегналия флан колко е гладък, обаче на тъмно снимките ми не стават, а до утре дали ще оцелее нещо - не е много ясно :) Затова реших да рискувам и го разрязах преди да го метна в хладилника.
Но имаме още от десерта в момента, почерпи се спокойно. След няколко часа в хладилника е просто идеален! :D
Прегръдки и от мен!
Подозирам , че и на мен ще ми стане любим! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да го опиташ, Нат, мисля, че ще ти допадне :)
ИзтриванеНещо ново и интересно за мен. Изкушаващо!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ако обичаш десерти с крем, Тили, със сигурност ще ти хареса.
ИзтриванеНово съвсем не е, просто никой не му е обърнал внимание досега, а и аз къде съм се отплеснала да не го покажа досега не знам :) Радвам се, че успях да те заинтригувам!
Поздрави и приятна вечер!
Непознат за мен и интересен десерт.С какаов крем ще се получи ли, питам заради капризните,обичащи кафяви десерти деца, които имам у нас ?
ОтговорИзтриванеВероятно ще стане, не съм опитвала флан с какао, но с шоколад става страхотен!
ИзтриванеТози десерт не е от наситено сладките, а по-скоро нежно сладък, така че малко млечен шоколад вътре много би зарадвал децата според мен :)
Изглежда страхотно,Мария! Само дето аз с млечния крем съм скарана, не го долюбвам нещо:) Обаче домашните любимци няма да му простят:)
ОтговорИзтриванеТраянче, направи си го с шоколадов крем и съм сигурна, че няма да съжаляваш :)
ИзтриванеПоредното чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеИ това отива в един специален списък.
Поздрави от Ловеч,
Илиана
Благодаря ти, Илианка, за мен е чест да попадна в твоите вкусни списъци!
ИзтриванеЩе чакам отзиви.
Слънчева неделя! :)
Чуден е! Фантазия! Поздрави и честити празници!
ОтговорИзтриванеМерси, Кате!
ИзтриванеНадявам се вчерашния ден да е бил вълшебен за теб и твоите любими хора!
Bisous! :)
Мария, идеален е просто! Мерси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Весе! :)
ИзтриванеСтрахотен флан,Мария!Опитахме го и на френска територия,а и у дома съм го приготвяла с парченца ябълки в крема,наистина блажен за небцето десерт!Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеНали е хубав, Роси?!
ИзтриванеС ябълки не съм го приготвяла все още, добра идея.
Прегръдки от мен и много слънце! :)
Мимче,какво говориш-та той е просто голяма вкусотия....
ОтговорИзтриванеХубав ден!
nossa quantas delicias!
ОтговорИзтриванеhum eu quero comer e me deliciar.
Преди няколко дни опитах този сладкиш в една сладкарничка до площад Пигал в Париж и останах очарована от деликатния му вкус. Поздравления и благодарности за рецептата.
ОтговорИзтриванеАз, също като Вас, го обикнах още от първат хапка! :)
ИзтриванеПри мен тестото е с една идея по-малко маслено, отколкото френския оригинал, но дори и с това малко изменение десертът просто не може да се сравнява с нищо друго :) Ще се радвам, ако се опитате да си го приготвите у дома, заслужава си!
Поздрави! :)
Още веднъж Ви благодаря за рецептата, Мария.
ИзтриванеКакво нишесте да купя? Това и тарт Тропезиен са ми любими френски десерти.
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеДано да не е късно - вземете си натурално пшенично или царевично нишесте, без аромати и оцветители.
Днес го направих с разликата че сложих смлени маслени бисквити. Получи се много вкусно точно както е във френските патисрита.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, благодаря за отзива! Да ви е сладко на всички вкъщи! :)
Изтриване