Днес ви предлагам сладка версия на вкусния плосък хляб фугас или фокача, която може да се каже, че е кулинарна забележителност от региона на Южна Франция. С това сутрешно слънчице навън автоматично пред погледа ми изплуваха лазурни води и цъфнали глицинии и концепцията за неделна закуска веднага ми се избистри в съзнанието.
Вкусно пухкаво тесто с дъх на масло, хрупкава захарна коричка и аромат на лято - с това бих могла най-общо да опиша този хляб. Обикновено ароматът, който се използва, е вода от портокалови цветчета, но аз в момента нямам от нея, затова моят вариант днес е с лек захарен сироп с лимоново-розмаринови нотки. Но всъщност, няма значение как ще го ароматизирате, стига да мирише на лято... и хубавото настроение още от сутринта ви е в кърпа вързано :)
Fougasse d'Aigues-Mortes
Необходими продукти:
за тестото:
1 и 1/3 ч. ч. бяло брашно
1/3 ч. ч. захар
1/2 пак. суха мая (от 7 г.)
1 щипка сол
1 яйце
30 г. разтопено и охладено масло
около 1/3 ч. ч. затоплено прясно мляко
за гарниране:
масло
захар
вода от портокалови цветчета или
за лимоново-розмариновия сироп:
1 и 1/2 к. ч. вода
1/2 к. ч. захар
лимонова кора от 1/4 лимон
1 малко клонче розмарин
Приготвяне:
От посочените продукти замесете меко и еластично нелепнещо тесто. Поставете го в чиста купа, покрийте го и го оставете на топло да втаса (във фурната), докато удвои обема си.
През това време в малък съд (джезве) кипнете водата, захарта и лимоновата кора за сиропа. Не оставяйте течността много да ври, защото тя и без това е малко, но дори това количество е предостатъчно, тъй като с нея само ще напръскаме хляба за аромат. Оставете само за минутка на котлона, колкото да се разтвори захарта, след което отстранете и сложете вътре клончето розмарин, за да ароматизира допълнително сиропа. Ако не обичате розмарин може да пропуснете тази стъпка. Оставете сиропа да се охлади.
Постелете дъното на малка тавичка (с диаметър 20-22 см.) с хартия за печене. Прехвърлете втасалото тесто в нея и с леко намазнени пръсти го разстелете по цялата повърхност. Покрийте тавичката и оставете хляба да втаса повторно. Ако е топло, това става много бързо.
Загрейте фурната на 180-200 градуса.
С пръсти направете на няколко места дупки в тестото. Във всяка дупчица сложете по мъничко масло. Напръскайте хляба с водата от портокалови цветчета / сиропа и поръсете обилно със захар. Изпечете, докато коричката стане златиста и хрупкава. Извадете хляба от фурната и, още докато е горещ, го напръскайте отново леко с ароматния сироп. Оставете го да се охлади и го нарежете.
Мда, поредната пленителна рецепта.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че се грижиш за моето вдъхновение, Мария! <3
Взаимно се вдъхновяваме, Илианче!
ИзтриванеИ аз се радвам, че мога да почерпя идеи от всички вас!
Мими, ама ти нямаш спирка с тези твои тестени чудесии... Прекрасен хляб!
ОтговорИзтриванеХубав ден ти желая (макар да се скри слънцето)!
Гери, човек ако се разходи из блога, ще помисли, че само хляб ядем :))
ИзтриванеЗа което е виновно слънцето, естествено, с него само се дебнем, но й се вижда вече края на тъмната част от годината :)
Прегръдка!
Ох, отново поредното изкушение, Мария :)
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Благодаря ти, Дани!
ИзтриванеСлънчева нова седмица ти желая! :)
Мария,ти си извор на брилянтни идеи и винаги ме провокираш на макс,страхотен хляб,представям си как ухае и колко е фин и мек,прелест!Хубаво утре!
ОтговорИзтриванеУхае на масло и на лято, и е една наистина чудесна закуска, Роси.
ИзтриванеБлагодаря ти, и нали знаеш, че твоите ястия често гостуват на нашата трапеза :)
Прегръдки!
Изглежда чудесно,Мария!Хубава седмица от мен!
ОтговорИзтриванеМерси, Траянче!
ИзтриванеНека бъде хубава седмицата и за теб!
Много добре изглежда, предизвикателно изкишаващо дори бих казала!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти допада, Жани, благодаря ти!
ИзтриванеСтрахотно и предизвикателно предложение!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И лесно, и вкусно, Тили :)
ИзтриванеПоздрави и усмивки и от мен! :)
Чудесен е, не съм срещала сладък вариант. Прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеИма, имаа :)
ИзтриванеИ е чудесен!
Нека слънцето бъде с теб, Кате! ;)
Ох, красота!
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Благодаря, Мира, сърдечен поздрав и от мен! :)
Изтриване