Ако ви се е случвало да се поразходите из департамента Gironde във Франция, може вече да сте опитвали интересните малки сладкишчета с уханна карамелизирана външност и нежно меко сърце. Най-хубави са, казват местните, когато още са леко топли и съветват да се хапват в деня, в който са приготвени, защото (ще си позволя да цитирам) "на другия ден не представляват интерес". Всъщност проблемът какво да ги правите не е чак толкова неразрешим, защото след като опитате едно още топличко, веднага след това ще се пресегнете за второ, после за трето... и ако си имате и компания, те свършили след няма и 10 минутки :)
Формички за cannelés за съжаление в България няма да си намерите, но ако някои от вас вече имат, ето ви възможност да се престрашите да си направите един истински регионален специалитет от Югозападна Франция. Има голямо разнообразие от рецепти с различни добавки - плодове, ядки, шоколад, крем, има дори солени варианти. Аз избрах да ви покажа базовата рецепта - оригинални Cannelés Bordelais, които вие може да обогатите допълнително. Някой следващ път мога да добавя още идеи, които съм опитала и са ми харесали, а и тепърва още много ще имам да опитвам, защото вече си имам вдъхновение.
Cannelés Bordelais
източник: "tout petits cannelés & financiers"
Необходими продукти*:
250 мл. прясно мляко
1 яйце
1 жълтък
50 г. брашно
25 г. масло
125 г. захар
1 шушулка ванилия
50 мл. тъмен ром
Приготвяне:
В малка тенджерка сложете млякото, маслото, семенцата и шушулката на ванилията и загрейте до кипване. Махнете съда от котлона и оставете да се охлади.
Смесете захарта и брашното в друг съд. Добавете към тях яйцето и жълтъка (извадени от хладилника поне час предварително), след това алкохола и разбъркайте енергично с бъркалката. Прецедете охладеното мляко и го добавете към останалите продукти, като разбърквате много добре за да не се образуват бучки. Получава се тесто, подобно на палачинковото, малко по-рядко от него. Изсипете получената смес в не голяма бутилка или друг удобен съд, затворете го и оставете сместа в хладилника за 24 часа или поне за 1 нощ.
На следващия ден загрейте фурната на 210 градуса. Извадете бутиклата от хладилника и я разтръскайте силно, за да се хомогенизира сместа. Поставете формичките за cannelés в тавичка и ги намаслете хубаво с масло за по-добър карамелен ефект. Това количество смес е достатъчно за около 10 броя стандартни cannelés или за 20-24 мини (моите са от мъничките, много са сладки - точно колкото половин палец! Напълнете формичките, но не съвсем до ръба, защото по време на печенето се надигат. Сложете ги във фурната, за предпочитане на малко по-долна скара и печете около час - час и петнадесет минути за големи формички или 45-50 мин. за мини. За по-добра карамелизация удължете времето с още 5-10 минутки.
Извадете сладкишчетата от формичките, докато са още топли. Изчакайте ги да глътнат малко въздух и ги нападайте!Забравих само да напиша, че суровото тесто може да се съхранява до 3 дни в хладилник, ако нямате време да го изпечете веднага.
Надявам се да съм ви заинтригувала! Бон уикенд! :)
* Основна рецепта за класически канелé
Мария, истински ме заинтригува.За пръв път ги виждам и чувам,но съм впечатлена от вида!Изглеждат наистина неустоими!Ако имаш възможност,качи и снимка на формичките,да си ги поръчаме...!Приятен уйкенд!
ОтговорИзтриванеМного се радвам да прочета това, Таня, благодаря ти! :) Следващият път като ги правя ще снимам формичката, но за да се ориентираш напиши в google "moule a cannele" и разгледай. Моите са силиконови.
ИзтриванеПриятна неделя и на теб! :)
Много впечатляващо предложение, снимките са разкошни и тези сладкишчета изглеждат неустоимо! Мария, определено ме заинтригува. Хубава и спокойна вечер! Сърдечни поздрави! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани! Много се радвам, че успях да ви изненадам! :)
ИзтриванеПоздрави от мен и хубави почивни дни!
Мария,изобилстваш от тестени изкушения,а това е не само много интригуващо,а и с невероятни снимки!
ОтговорИзтриванеУчудващо е,че се е получила такава карамелизация,а няма предворително сложен карамел по дъното и стените на формичките.Трябва да опитам непременно.
А важно ли е да се загрее и охлади млякото с маслото,или това се прави само заради ванилията?
Хубава неделя пожелавам!
От маслото и самото тесто се получава карамелизацията, Роси. Мисля, че стъпкава със загряването на млякото е важна и не е само за да се отпусне ароматът. Трябва после и да се охлади, иначе ще имаме смес с бъркани яйца :)
ИзтриванеМного ти благодаря за хубавия коментар! Целувки!
Точно това не трябваше да гледам преди лягане :)
ОтговорИзтриванеХубави сънища ще имам, няма що!
Чудесни са, Мария, много апетитни и сочни!
Прегръдка и хубаво настроение!
Сладки със сигурност са били сънищата ти, Дани! :) Много се радвам, че ти харесват! Твърдата карамелена обвивка и мекичкото отвътре са много хубава комбинация.
ИзтриванеГоляяяма прегръдка от мен!
Мимка толкова е хубава рецептата и колко примамливи са тези сладкишчета само.
ОтговорИзтриванеМай ще го опитам много ми харесаха малките кулички.
Дали ще стане в чашки за крем карамел?
Поздрави и прегръдки!
Чашките за крем карамел са големи, Зиче. Трябваше да направя снимка на едно такова "човече" в длан, за да видите колко е мъничко, наистина е точно колкото половин палец, а големите са колкото цял, да речем. Има някакъв шанс да се получи, но ще трябват няколко дози от тестото и ще падне едно печене с часове. Мисля, че ако са много големи няма да са толкова апетитни, но много ще се радвам ако някой пробва и ми обори твърдението - така повече хора ще могат да ги опитат.
ИзтриванеСърдечни прегръдки и хубава неделя! :)
Ох, какво е това, какви снимки само?!?! Честно да ти кажа ще ги напъхам в някакви формички, но ще ги направя! Удивителни са! Благодаря ти за рецептата!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Кате! Само избери мънички формички, иначе нямам идея дали ще стане. Да споделиш, ако се престрашиш :)
ИзтриванеМного вкусничко изглеждат! Приличат ми много на крем карамел и точно като него ме привличат!
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Лучия, много се радвам! :) По-скоро имат вкус на палачинки, то и тестото е такова, но по-дебелички и с карамелизирана коричка. На снимката изглеждат като сиропирани, но всъщност не са - лъскавината идва от карамелената обвивка.
ИзтриванеПриятна почивка!
Ох, каква е тази вкусотия? Не съм ни чувала ни виждала подобни :)Направо ме заинтрегува!
ОтговорИзтриванеТи може и да успееш да си намериш такива формички, Дани. В Испания сигурно се намират някъде, макар и трудно предполагам, защото дори във Франция не се продават навсякъде, но там, откъдето произлизат ги има във всеки магазин.
ИзтриванеРадвам се, че провокирах интереса ти! :)
Приятна неделя от мен!
Взимам кафето и идвам Марче:)))
ОтговорИзтриванеУникални са!
Целувам те*)
Заповядай, Кате!
ИзтриванеКрасиви са, нали? :)
Много целувки и от мен!
Марийче,като гледам интереса е голям-аз също съм впечатлена.Дано намеря подходящи мини формички,за да ги направя.Особено с този карамел...чуднички са!
ОтговорИзтриванеПриятен неделен ден ти желая!
Сърдечно благодаря, Живе!
ИзтриванеСпорна седмица от мен! :)
Прекрасни са! За първи път виждам такива, представям си колко са вкусни:)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесват, Траянче! Ами.. вкусни са, наистина! :)
ИзтриванеМарийче,
ОтговорИзтриванепът натам не съм имала ( то пък къде ли съм имала, де;)), но с твоя помощ мога поне да опитам нещо подобно. Мисля, че формата не е от решаващо значение и тези за мъфинки май ще ми свършат работа, а?
И нямам никакви притеснения, че могат да залежат до следващия ден!
Хубава седмица!
Само да са много много мънички мъфинки, Мъхче! Принципно точно тази форма е отличителен знак на сладкишчетата, но пък защо да им се наслади поне вкусово човек. И все пак мисля, че ако са много големи няма да са чак толкова вкусни.
ИзтриванеПриятни и по възможност НЕдъждовни дни! :)
Изглеждат неустоимо!
ОтговорИзтриванеАз имам особен сантимент към Франция и френската кухня.
Събирам си рецепти и определено, когато посетя тази част, ще се оглеждам за формички.
Поздрави :)
И аз съм така, Ели, то си ми и личи :)) Много ще е хубаво, ако се сдобиеш с формички, наистина са много сладки.
ИзтриванеПриятна неделна вечер!
Уникални са! Ще ги пробвам в най-скоро време.
ОтговорИзтриванеМими, дали ще станат в силиконова формичка за мини мъфинчета - от онез Тефалските, от ЛаРедут ( ти ги знаеш ) ?
Кате, много бегло се сещам, то беше тлкова отдавна.. Ако са мини-мини - стават! Като се чуем някой ден ще ми пратиш снимка на формичките и ще видим.
ИзтриванеЦелувки!
Разкошни са тези сладки. И аз не бях чувала за тях, въпреки че ми изглеждат познати като форма. Страхотно си ги снимала, истинска красота!
ОтговорИзтриванеМерси, Дени!
ИзтриванеТи също има шанс да си намериш формички, ей го къде е Бордо наблизо ;)Радвам се, че ти харесват снимките - много имам да те догонвам, но ти благодаря от сърце!
Чудесно предложение,аз пък имам такива форми-и малки и големи,но не знаех,че са за нещо специално,ползвам ги за мъфини.Непременно ще ги пробвам някой ден.Благодаря за споделената рецепта.
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Много се радвам да прочета това, Ели! Да, формичките са специално за този десерт. Надявам се да ти хареса!
ИзтриванеПоздрави от мен! :)
Аз много се извинявам, ама час и кусур на 210 С. ! Няма ли да пламнат ? :(
ОтговорИзтриванеНяма защо да се извинявате. Доста е времето за печене, но няма да пламнат, спокойно. Недопечени никак не са красиви и са прекалено меки. Идеята на тези сладки е да добият хубава карамелизирана обвивка и мека сърцевина. Разбира се, хубаво е да вземет предвид и особеностите на фурната - всички знаем, че всяка фурна пече различно, аз съм дала температурата и времети за печене на моята. Хубаво е, когато правите нещо по каквато и да е рецепта за първи път, да си наблюдавате печивото; след това вече ще се ориентирате :)
Изтриване