Покрай детето тази година и на мен ми се допразнува Хелоуин. Миналата година изтървах много (да не кажа всички) празници и сега съм решила да си наваксвам пропуснатото тройно, пък каквото ще да става :)
Моето първо предложение за Хелоуин са тези бисквитки - метлички по идея на мярняти някъде из нета солени такива и реализирани по рецепта от бабиното кулинарно наследство (с някои промени), но вие може да си ги направите с ваша любима, разбира се. А ако решите да използвате тази - няма да сбъркате, бисквитките са крехки и вкусни и просто се топят в устата.
Бисквити метлички
Бисквити метлички
Необходими продукти за 1 доза:
100 г. масло на стайна температура
4 с. л. захар
1 жълтък
1-2 щипки сол
1 прахче ванилия
1 ч. л. какао
около 160 г. брашно (+ още малко, ако е необходимо)
Приготвяне:
Маслото и захарта се разбъркват хубаво с дървена лъжица. Може да ползвате и миксера, но за толкова малко количество не си заслужава цапотията, а и за мен лично така е по-удобно (при двойна доза вече е резонно). Към тях се прибавя един жълтък, ванилията и солта и всичко се разбърква до хомогенна каша. Последно се добавя брашното и се замесва средно меко хомогенно и нелепнещо тесто, което лесно се оформя на топка. Имайте готовност да прибавите още малко брашно, ако е необходимо, тъй като жълтъците на яйцата са с различна големина, но не се улисвайте, защото бисквитите ще станат твърди.
Разделете тестото на две части и към едната добавете какаото. Омесете отново добре до хомогенност. Увийте двата вида тесто в свежо фолио и ги оставете за 15 мин. във фризера, за да стегнат.
Охладеното тесто се разточва много лесно върху съвсем леко набрашнена повърхност. От кафявата част се оформят ленти за дръжките на метличките с помощта на ножче за пица и с дължина, каквато вие прецените. Аз направих дълги и по-къси метлички. От бялата част изрязах парченца с форма на трапец и оформих метлички с помощта на вилица.
Бисквитките се сглобяват директно в тава, постлана с хартия за печене, като двете части се прикрепват една към друга чрез внимателно притискане и с помощта на малко разбит белтък, който да служи като допълнително лепило. Късите метлички намазах с белтък и поръсих с кристална захар, дългите оставих така и украсих дръжките им с остатъци от тестото.
Бисквитките се пекат на 180 градуса до леко зачервяване. Оставете ги да се охладят в тавата, преди да ги преместите, за да предотвратите счупване - при мен 3 броя от малките си заминаха преждевременно, но пък колко вкусни бяха само!
Надявам се синът ми да ги хареса, специална изненада за него са, защото с огромно нетърпение очаква Хелоуин. Освен тях направих няколко пиратски бисквитки от същото тесто, както и няколко бисквити, които ще ми трябват за поръчания за утре сладкиш "Гробище" :))
А за двайсетината малки калпазани, които се очаква утре вечер да тероризират квартала за бонбони, съм приготвила купени лакомства, скрити в малки кутийки. Те абсолютно спадат към категорията "направи си сам" и са прекрасен начин да придадете малко Хелоуински дух на бонбонките, бисквитките и другите вкусни неща за децата:
Шаблона на кутийките и картинките са от интернет, за вас остават изрязването и лепенето. С малко желание и настроение нещата се получават :)
Актуализирам публикацията с още нещо тематично - десертът, който приготвих за нас. Подскачането и мрънкането за него започна още от миналогодишния Хелоуин, така че просто нямаше как да не го направя. Рецептата за този сладкиш е по идея от Good Food, а продуктите намалих наполовина, тъй като иначе се получава труден за изяждане от трима души десерт.
Шоколадов сладкиш за Хелоуин
Необходими продукти:
за кексовата основа:
2 яйца
170 г. захар
100 мл. прясно мляко
80 мл. растителна мазнина
1 с. л. с връх какао
1/2 пак. бакпулвер
1 прахче ванилия
брашно в количество за постигане на гъстотата на кексово тесто
за глазурата:
100 мл. течна сметана
100 г. черен шоколад
за украсата:
1/3 пак. какаови бисквити (в случая Еверест, много ги обичам :))
3 правоъгълни шоколадови бисквити (моите са направени от тестото за метличките)
бял шоколад за надписите
няколко целувки, направени от:
1 белтък
50 г. захар
захарни перлички
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
В купа разбийте яйцата със захарта. Прибавете към тях растителната мазнина, прясното мляко и ванилията и разбъркайте всичко добре. В отделен съд смесете 100 г. брашно с какаото и бакпулвера. Прибавете постепенно тази смес към останалите съставки, като разбърквате добре, за да не се образуват бучки. В рецептата са отбелязани 200 г. брашно за целия сладкиш. Първоначално аз сложих 100 г., но май яйцата ми бяха по-големички и се наложи да добавя още малко. Ако е необходимо, сложете и вие още малко брашно, докато сместа получи гъстотата на кексово тесто. Изсипете така приготвеното тесто в продълговата форма, постлана с хартия за печене и печете сладкиша до суха клечка.
За глазурата в малка тенджерка загрейте сметаната до кипване и дръпнете от котлона. Начупете вътре шоколада и бъркайте, докато се разтопи и сместа се хомогенизира. Оставете малко да се охлади и залейте сладкиша. Поръсете обилно със ситно смлени какови бисквити и сладкишът е готов да бъде декориран.
За декорацията аз направих домашни бисквити, но ако не ви се занимава може да използвате готови правоъгълни шоколадови бисквити. В този случай с малко разтопен бял шоколад направете желаните надписи или картинки. У нас много се държи на пиратските елементи, затова сме си сложили такива на плочките :) За да стоят стабилни бисквитките, си помогнах с остро ножче, с което направих прорези в кейка и ги закрепих добре в него.
Малките сладки духчета са най-обикновени целувки. Тях метнах във фурната щом изпекох сладкиша и след 3 часа сушене на 100-тина градуса бяха готови. Очичките са малки захарни перлички, закрепени с разтопен шоколад. Подредете няколко духчета върху и около сладкиша и вече си имате по-скоро симпатичен, отколкото страховит десерт - при това вкусен! :)
Шоколадов сладкиш за Хелоуин
Необходими продукти:
за кексовата основа:
2 яйца
170 г. захар
100 мл. прясно мляко
80 мл. растителна мазнина
1 с. л. с връх какао
1/2 пак. бакпулвер
1 прахче ванилия
брашно в количество за постигане на гъстотата на кексово тесто
за глазурата:
100 мл. течна сметана
100 г. черен шоколад
за украсата:
1/3 пак. какаови бисквити (в случая Еверест, много ги обичам :))
3 правоъгълни шоколадови бисквити (моите са направени от тестото за метличките)
бял шоколад за надписите
няколко целувки, направени от:
1 белтък
50 г. захар
захарни перлички
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
В купа разбийте яйцата със захарта. Прибавете към тях растителната мазнина, прясното мляко и ванилията и разбъркайте всичко добре. В отделен съд смесете 100 г. брашно с какаото и бакпулвера. Прибавете постепенно тази смес към останалите съставки, като разбърквате добре, за да не се образуват бучки. В рецептата са отбелязани 200 г. брашно за целия сладкиш. Първоначално аз сложих 100 г., но май яйцата ми бяха по-големички и се наложи да добавя още малко. Ако е необходимо, сложете и вие още малко брашно, докато сместа получи гъстотата на кексово тесто. Изсипете така приготвеното тесто в продълговата форма, постлана с хартия за печене и печете сладкиша до суха клечка.
За глазурата в малка тенджерка загрейте сметаната до кипване и дръпнете от котлона. Начупете вътре шоколада и бъркайте, докато се разтопи и сместа се хомогенизира. Оставете малко да се охлади и залейте сладкиша. Поръсете обилно със ситно смлени какови бисквити и сладкишът е готов да бъде декориран.
За декорацията аз направих домашни бисквити, но ако не ви се занимава може да използвате готови правоъгълни шоколадови бисквити. В този случай с малко разтопен бял шоколад направете желаните надписи или картинки. У нас много се държи на пиратските елементи, затова сме си сложили такива на плочките :) За да стоят стабилни бисквитките, си помогнах с остро ножче, с което направих прорези в кейка и ги закрепих добре в него.
Малките сладки духчета са най-обикновени целувки. Тях метнах във фурната щом изпекох сладкиша и след 3 часа сушене на 100-тина градуса бяха готови. Очичките са малки захарни перлички, закрепени с разтопен шоколад. Подредете няколко духчета върху и около сладкиша и вече си имате по-скоро симпатичен, отколкото страховит десерт - при това вкусен! :)
Ама очаквам с нетърпение да видя и другите сладки, и страшния сладкиш. Браво за метличките, страхотни са! Само едно ме притеснява... Нали поръсената захар върху малките не е заметен сняг? Стига толкова сняг засега. ;)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Мими, с пожелания за още повече вдъхновение!
Гери, ако въобще утре смогна с всички "поръчки", разбира се, че ще го споделя. Утре е ваканция и ще е голяма лудница вкъщи.
ИзтриванеИ не, не е сняг (и на мен ми стига този, не съм му фен) :)
Прегръдки и поздрави и на теб, Усмивке! :)
Мария, прекрасни сладки! Да имах тази идейка под ръка по-раничко, вече да се пекат :) Нищо, ще останат за следващия път! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси!
ИзтриванеНашият Хелоуин е по-детски ориентиран по разбираеми причини, но да, сладките биха се вписали добре на всяко едно парти по случай повода :)
Поздрави и от мен и весел празник! :)
Много са ефектни ! Ще се възползвам от идеята, мерси :)
ОтговорИзтриванеМного ще се радвам! :)
ИзтриванеМария,много ми харесват метличките ти,много симпатични и навярно супер приятни за похрупване!Комплименти за оформлението,супер натуралистични и изпипани!Весел празник!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси!
ИзтриванеИ аз се радвам много, когато нещата се получават добре :)
Весели почивни дни и на теб и много настроение!
Иии, много са готини тези метлички, направо яхвам една:))) Прекрасна вечер, мила!
ОтговорИзтриванеКоято ти харесва, Кате, всички "изчезват за 60 секунди" (че и по-бързо даже) :)
ИзтриванеВесел неделен ден! :)
Да я яхнеш, ама аз като не слизам:) Разкошни метлички, браво на теб!
ОтговорИзтриванеХаха, Траянче, развесели ме! :)
ИзтриванеПонякога се налага наистна, защото иначе настава хаос. :)
Благодаря ти!
Страхотни са...много ефектна идея, Мария.
ОтговорИзтриванеХаресах и ябълковите ти спиралки,
благодаря, поздрави и хубав празник!
Радвам се, Дианка!
ИзтриванеИ аз ти благодаря за хубавите думи и ти желая прекрасен неделен ден! :)
Много сладки метлички! Забавно идея и чудесно изпълнение! Дано изметат всички лошотии и само сладките усещания да останат :)
ОтговорИзтриванеПоздравления, Мария!
Мерси, Албенка!
ИзтриванеВсичко лошо изметоха, а пък ние тях ги ометохме за нула време ;)
...Толкова креативна и пълна с фантазия публикация!!! Толкова красиви неща си създала!!! Голям комплимент!!!Метличките са уникални! Прегръщам те и бъди все така чудесно креативна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Албенче!
ИзтриванеЧестита Нова Година, бъди ми здравичка!
Голяма прегръдка и от мен!