сряда, 13 юни 2012 г.

Свежа оризова салата

Лесна и вкусна вегетарианска салата с пресни зеленчуци, която се приготвя за нула време. Много е подходяща за предястие, гарнитура или просто като лек и разхлаждащ летен обяд. Количеството на продуктите зависи от броя на порциите и от това как ще я сервирате.


Необходими продукти:

дългозърнест ориз
домат
краставица
зелена чушка
пресен лук
пресен босилек или магданоз
зехтин, сол на вкус, черен пипер по желание и мъничко оцет

Приготвяне:

Сварете ориза в подсолена вода. За да не ви се слепват зрънцата, след като го свалите от огъня го изплакнете добре няколко пъти със студена вода. Оставете го да се охлади напълно.

Всички зеленчуци се нарязват на кубчета, като вътрешната част на домата се отстранява. Лукът и босилекът/магданозът  се нарязват на ситно и заедно със зеленчуците се прибавят към сварения и добре охладен ориз. Подправете салатата на вкус със зехтин, сол, оцет, черен пипер по желание и разбъркайте внимателно за да се овкуси равномерно. Украсете с цели листенца босилек/магданоз и сервирайте.


13 коментара:

  1. Мимка ,супер предложение,пъстро и апетитно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Зиче! Това е за разтоварване след маслените бисквитки :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Много ми допада и на мен предложението, Мимка! А оризът е един от любимите ми... Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна идея!Обичаме ориз със зеленчуци, така че ще ни хареса!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, Траянче, благодаря, момичета! На мен лично оризовите салатки много добре ми се отразяват в жегите, надявам се тази да се хареса и на вас!
    Хубава вечер и от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Не съм опитвала,но при тези красиви снимки бих го направила с удоволствие,изглеждат страшно вкусни салатките ти,Мария!

    Усмихнат и спорен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай, Роси! Особено подходяща е, ако ти е останал сварен ориз от друго ястие. Освежаващо и засищащо едновременно :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  6. И аз не съм опитвала, но ще се поправя! Обещава да е вкусно, а и в тези жеги по-добро предложение здраве му кажи:) Благодаря ти, че сподели.

    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря за милите думи, Леви!
      Поздрави от сърце! :)

      Изтриване
  7. Определено ми припомни от кога не съм похапвала ориз :) Ще гледам да наваксам, защото твоето предложение изглежда вкусно! Прегръдки и хубава и прохладна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Габи! И аз напоследък нещо не готвя често ориз, но сега като излязоха пресните зеленчуци със сигурност ще си хапвам повече, особено в комабинация с любимите домати :)
      Прегръдки и спокойна вечер и от мен!

      Изтриване
  8. Супер е! Много свежо и леко предложение, определено имам нужда!:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. прекрасна свежарска летна рецепта за лятото - изглежда много вкусно, веднага ще я приготвя - мерси че я споделихте тук с всички нас - поздрави и до скоро

    ОтговорИзтриване