понеделник, 11 юни 2012 г.

Бретонски маслени бисквитки

Миналата година за първи път правих Galettes Nantaises, които бяха по-скоро с едва загатнат, а не с тежък маслен вкус и много ми харесаха - надявам се да са се харесали и на тези от вас, които са ги опитали. Поради симпатиите ми към Бретан обаче някак си бях длъжна да пробвам и хард версията - истински бретонски маслени бисквити. И няма да дочакам да напиша рецептата, за да ви кажа - великолепни са! Топят се в устата и  просто трябва, трябва да ги опитате...

Бретонски маслени бисквити
(източник: Cakes in the city)


Необходими продукти:

200 г. меко масло (не разтопено)
120 г. захар
3 жълтъка (+1 за глазиране на бисквитките)
1 голяма щипка сол
370 г. брашно


Приготвяне:

С помощта на миксер разбийте маслото, захарта и три от жълтъците на кремообразна смес. Добавете солта и брашното и отново разбийте до получаване на меко маслено тесто. Увийте го в свежо фолио и го оставете в хладилника за около половин - един час.

Загрейте фурната на 160-170 градуса (+ вентилатор, ако имате). Разточете охладеното тесто на лист с дебелина 4 мм и с къдрава формичка изрежете  малки бисквитки. Подредете ги в тавичка, дъното на която е покрито с хартия за печене.

Разбийте останалия жълтък с 1 ч. л. вода. Намажете с него бисквитките, изчакайте 2-3 мин. и намажете втори път. С помощта на вилица направете шарки по повърхността на всяка бисквитка и изпечете, докато крайчетата им леко се зачервят (10-12 мин.). От тази доза излизат около 60 броя.



24 коментара:

  1. Изглеждат страхотно! Не се и съмнявам, че са вкусни, особено щом са маслени!

    ОтговорИзтриване
  2. Мимче ,калорични но изглеждат божествено,много ми харесаха.
    Ако ще да съм на каквато и да е диета няма да устоя ако ми се поднесат:))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравче, аз отдавна съм отписала диетите, те са само временно заблуждение :) С удоволствие ще те почерпя някой път, като наминавам през Пловдив!
      Целувки и прохладни дни ти желая!

      Изтриване
  3. Мария, приказни са!
    Обичам маслото на френската кухня!
    И си отмъквам едничка!
    Прегръдка и спокойна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз съм така, Дани! Голяма работа е френската кухня, радвам се, че ти харесват!
      Прегръдки и от мен и хубаво лято!

      Изтриване
  4. Хммм, от любимите ми, в Нант си ги купувах най-редовно, дори в един момент се бяха появили и в близкия ми до дома в Б-я супер, ох, искам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дивче, още преди време усетих, че сме от една порода с теб :) И тук вече се мяркат, но не стават трудно в домашни условия. Ще ти харесат! :)

      Изтриване
  5. Мария, много вкусно изглеждат!Усещам, че са невероятно топящи се в устата бисквитки...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Похвала от теб означава много за мен, Бети! Благодаря ти!

      Изтриване
  6. Изглеждат страхотно, моля кажете ми колко време се разбива за кремообразна смес? Това означава ли до стопяване на захарта и да не скърца/така казва майка ми/, защото това понякога отнема 30мин.?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Не е необходимо толкова дълго разбиване, достатъчно е просто съставките да се смесят добре. Няма проблем, ако захарта скърца, тя ще се стопи при печенето и в комбинация с маслото ще даде много хубав аромат на бисквитките. При мен отне буквално минутка-две, аз направих 2/3 от дозата.
      Надявам се да ви харесат, ще се радвам, ако споделите отзиви след като ги опитате!
      Поздрави!

      Изтриване
    2. :::)) Благодаря, за бързия отговор! Дано ги направя скоро, ще споделя резултата :).

      Изтриване
  7. Ееее,Миме,като се зачетох в увода направо се настроих за половин кило масло в рецептата,което мигом щеше да да е в разрез с предпочитанията ми,но сега спокойно съзирам по-умерено количество и предполагам,че няма спор колко са вкусни ,защото поне от визуална гледна точка точно за това говорят!И имат такъв апетитен тен!
    Хрупвам си няколко и ти пожелавам приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво си се настроила, Роси, защото съм приготвила точно такова продължение за по-натам. Чакам захлаждане, иначе ще ми се разсърди лятото :) Благодаря ти, почерпи се - ще има още тези дни по желание на младежа!
      Хубав ден и от мен и много целувки!

      Изтриване
  8. Изглеждат пре-въз-ход-но!!!!!!
    И тъй като свикнах с новата си визия, нямам проблем да вкарам още малко масълцe в себе си!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно изглеждат и много се изкушавам да приготвя поне половин доза, че както се е почнало с това мрачно и намусено време, аз спокойно мога да мина на есенна диета :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А тук, както беше студено, се започнаха едни жеги, Дени... никаква приемственост при сезоните няма. Направо да се чуди човек какво да яде. Добре че сладкото върви по всяко време на годината :)

      Изтриване
  10. Здравейте, имах към Вас по - горе въпрос, а сега имам още :). Направих ги, станаха страхотни, приятеля ми каза 7, по шестобалната система. Но не бях правила нищо с маслено тесто до сега и за това:
    1/Когато се точи, слага ли се както при другите теста от долу брашно и отгоре, за да се разточва по - добре? Много крехко тестото и ми беше малко трудно да ги вземам от масата, помагах си с нож.
    2/Може ли да се държи във фризера и от там направо да се точи, като точи май не е много точно :)?
    Ако се сета още нещо ще пиша пак.
    Благодаря за рецептата, страхотни стават!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте отново и сърдечно благодаря за хубавите отзиви за бисквитките, много се радвам, че сте ги харесали!
      Специално това тесто наистина е много маслено и крехко и трябва да е добре охладено преди да се разточи. По принцип може да си го поръсите с малко брашно, но най-лесно става, ако се разточи между два листа хартия за печене. После само махате горния лист и изрязвате бисквитките с формичката. Във всички случаи е добре да се работи бързо, защото в тези жеги маслото се топи за нула време. Ако тестото стане прекалено меко, приберете го пак на студено, може и вече разточено, но при всички случаи увито със свежо фолио или покрито с горния лист хартия, за да не съхне. Когато стегне, изрязвате бисквитките - по-твърди се пренасят по-лесно.
      Относно фризера - ако оставите тестото дълго време там, то ще стане като камък и тогава пък ще трябва да се чака да се отпусне преди да се разточи. Не знам дали и колко време би могло да се съхранява така замразено, винаги го използвам веднага.
      Още веднъж много благодаря, много ме зарадвахте!
      Поздрави и вкусно лято! :)

      Изтриване
    2. ::)) бяха много вкусни и с малка трайност, защото свършиха бързо ;), ще му хвана цаката на тестото, почетох доста как се прави и как се работи с тестото, много благодаря още веднъж за рецептата. ѝимате ли рецепта за пай от маслено тесто с малини :)?

      Изтриване
    3. Пай с малини все още не съм приготвяла и не мога да помогна с рецепта, съжалявам, но може да потърсите из мрежата, със сигурност ще откриете нещичко по ваш вкус. Ако ми се отдаде възможност скоро да приготвя такъв десерт непременно ще споделя, благодаря за идеята!
      Приятен ден и до нови срещи! :)

      Изтриване
    4. ::)) благодаря и успех!!

      Изтриване