петък, 7 декември 2012 г.

Орехови лунички

Останаха ми малко смлени орехи от тортата на детето и реших да се включа за малко в голямото предколедно печене на сладки. Въпреки че си бях обещала да не се впускам в експерименти тази година и да заложа на изпитаното, не се получи точно така, затова ви предлагам едни страхотни орехови бисквитки с лек лимонов завършек. Забъркват се за нула време и са много крехки и вкусни!


Необходими продукти:

100 г. меко масло
70 г. пудра захар
100 г. смлени орехи
1 не много голямо яйце
1 прахче ванилия
2-3 щипки настъргана лимонова кора
около 180-200 г. брашно

за глазурата:

пудра захар
лимонов сок

Приготвяне:

Маслото и пудрата захар се разбиват добре. Може с миксер, може с бъркалка - важното е да се получи нещо като крем. Към него се прибавя едно яйце и отново се разбърква, докато се поеме от сместа. Добавяме ванилията, настърганата лимонова кора, орехите, разбъркваме и накрая сипваме на части брашното. Замесва се меко тесто, завива се в свежо фолио и се оставя в хладилника за половин-един час (или по-бързата продецура е във фризера за 10 - 15 мин.).

Охладеното тесто разточваме върху леко набрашенена повърхност с дебелина около половин см. С помощта на чаша се оформят полумесеци (или друга формичка по желание). Работете бързо, защото тестото се затопля и рязането на бисквитките става трудно. Готовите лунички се прехвърлят в тавичка, постлана с хартия за печене. Ако ви е трудно с ръце, използвайте тънък нож или шпатулка  Не е нужно да оставяте голямо разстояние между тях, защото са без набухвател и няма особено да променят размерите си.

Останалото тесто събираме, завиваме и отново оставяме в хладилника да стяга, докато дойде време за слеващата тавичка.

Печем луничките в предварително загрята на 180-200 градуса фурна докато се зачервят по крайчетата. Не ги препичайте прекалено. Охлаждат се върху решетка.
За глазурата разбиваме няколко лъжици пудра захар с малко лимонов сок, докато се разтвори захарта. Трябва да се получи по-гъстичка глазура, за да не се разтича отстрани на сладките. Нанася се с помощта на малка лъжичка върху охладените бисквитки и се оставя да засъхне.

Това е едно от тазгодишните ми предложения за Коледа. Надявам се да ви допадне, вкусът е чудесен! Ако не обичате такъв тип глазура, може да топнете луничките в шоколад или да си ги хапнете натурални, но лимоновата нотка ги прави наистина специални.


17 коментара:

  1. Мими,това се казва съблазън...........

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, колкото бързо ги приготвих, толкова бързо и изчезнаха :) Наистина са съблазън!

      Изтриване
  2. Много обичам орехови бисквитки.
    Изглеждат фантастично! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Илиана! И аз много обичам орехови бисквитки! :)

      Изтриване
  3. Мимка прекрасно предложение за предстоящите празници!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И от мен много прегръдки, мила Зиче! Радвам се, че ти допада предложението ми!

      Изтриване
  4. Ще ги забъркам тези бисквитки задължително.
    Нали си имам вкъщи бисквитено чудовище :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи с теб си отглеждаме един и същи вид, Ели! :) В такъв случай чудовището много ще се зарадва на бисквитките :))

      Изтриване
  5. Хубаво е, че от време на време се сещаш, че имаш блог:)
    Ние искаме по често да ти идваме на гости, ама ти нямаш време за нас:)
    Сега сериозно- този лимонов завършек, сигурно прав бисквитките много ароматни и леки!
    Прегръщам те Мария:*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А,много добре казано в изречение първо на Какето! :)
      И във всяко следващо,де!
      Миме,липсваш ми с твоите разкошества все в любимата десертно-тестена гама!
      Бисквитките са супер ефектни!
      Прегръдка и хубав уикенд!

      Изтриване
    2. Кате и Роси... :)
      Първо, по една голяяяяма прегръдка за всяка една от вас, да смекчи малко тоя лек упрек, който долавям :)
      Второ, знам! :( Ама не мислете, че е от липса на желание. И на мен много ми липсват контактите с вас, но се надявам скоро всичко да си дойде пак на мястото!
      Целувки от мен, радвам се, че не ме забравяте! :)

      Изтриване
  6. Прекрасни са, щом са с орехи, ще ги пробваме:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ви харесат, Траянче!
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Аз пък много обичам да пробвам нови неща всяка година, Хубавите попадения ги хапваме целогодишно;)
    Прекрасни и много ароматни лунички, Марийче!
    Хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, и аз! Но времето, времето не винаги го позволява, за съжаление!
      Радвам се, че ти харесват луничките! Ароматът им наистина е чуден!
      Сърдечни поздрави от мен! :)

      Изтриване
  8. Много ми харесва тази идея,Мария,
    а комбинацията с лимоновата глазура е един фин и ароматен финал.
    Изкушавам се и аз...:)
    Поздравления,
    сърдечни поздрави и хубави празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана!
      Напоследък тази комбинация ми стана много любима.. явно празници 2012 ще минат под нейно влияние :)
      Желая ти прекрасен декември!

      Изтриване