сряда, 29 април 2015 г.

Портокалопита

Дойде редът и на сочните портокали, за които ви споменах преди, да бъдат вложени в това, за което бяха запланувани. Дълго време чаках да направя тази сладка гръцка баница, но най-накрая нещата се случиха. Превъзходна стана на вкус - сочна, ароматна, портокалова, че даже и красива... щастлива съм! :)


Рецептата е семпла и лесна. Забърква се за нула време, но после трябва търпение, преди да дойде момента да вземете вилицата. Използвах тази рецепта, още миналата година си я харесах, но намалих количеството на всички продукти наполовина заради малката тавичка.

Необходими продукти:

за сиропа:
200 г. захар
200 мл. вода
1/2 голям био портокал
1/2 ч. л. канела

за сладкиша:
1/2 пак. фини кори за баница Белла
1 и 1/2 големи био портокала (или 2 по-малки)
2 големи яйца (или 3 по-малки)
80 мл. зехтин
100 г. кисело мляко
50 г. захар
1/2 ч. л. бакпулвер

Приготвяне:

Най-напред си пригответе сиропа. В тенджерка сложете захарта, водата, канелата, изцедения сок и цялата кора от половинката портокал. Кипнете сместа и варете 6-8 минути на силен огън. Отстранете от котлона и оставете сиропа да се охлади.

Разрежете половинката портокал на 2 части. Едната нарежете на равномерни парченца, които ще се поставят отгоре, а от другата част настържте кората и изстискайте сока. Настържете цялата кора и изстискайте сока и на другия цял портокал.

Намажете дъното и стените на малка правоъгълна тавичка със зехтин. Накъсайте на парчета корите за баница и ги разпределете равномерно в тавичката. В купа разбийте яйцата със захарта, добавете зехтина, киселото мляко, настърганата кора и сока от портокалите, бакпулвера и разбъркайте всичко добре с миксера до хомогенизиране. Изсипете тази смес върху корите и с шпатулка ги поразбутайте малко, за да попие яйчената смес навсякъде до дъното и да се разпредели равномерно. Заравнете повърхността и подредете отгоре четвъртинките резенчета портокал. Изпечете баницата в предварително загрята на 180 градуса фурна докато се зачерви и запече добре. Извадете я от фурната и веднага я полейте със студения сироп без да я разрязвате. Оставете да попие добре, охладете, нарежете на парченца и се насладете на сочната портокалова прелест, която носи всяка хапка.

9 коментара:

  1. Много интересно. Освен с портокали дали би се получило с други плодове?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами сигурно ще стане :) С някакви сочни плодове.
      Ако се осмелиш да пробваш с нещо различно, да споделиш как се е получило! И на мен ще ми е интересно да разбера :)

      Изтриване
    2. Fait Maison: Портокалопита >>>>> Download Now

      >>>>> Download Full

      Fait Maison: Портокалопита >>>>> Download LINK

      >>>>> Download Now

      Fait Maison: Портокалопита >>>>> Download Full

      >>>>> Download LINK xM

      Изтриване
  2. Прекрасен десерт с любимият ми портокалов аромат.....Чудесено!

    ОтговорИзтриване
  3. Е? Е, точно сега ли? Като отмина сезона на портокалите?;) Не че няма, ма не са така хубави както преди три месеца. И аз винаги съм искала да го опитам, но ето на: все някой ще ме подсети през април;) Поздрави, Марийче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, това са последните портокали, но цяла година чаках, за да го сготвя това нещо и сега не ми се чака още една, за да го покажа :) А причината за едногодишните ми перипетии покрай тази пита бяха точно портокалите. Едва сега попаднах на прекрасни био такива и просто нямаше как да не я направя, нищо че вече е април :)

      Изтриване
  4. Това нещо тук е прелестно! Неустоимо! Поздрави!

    ОтговорИзтриване