четвъртък, 14 април 2011 г.

Канелони по креолски

Рецептата, която ще споделя днес, ми е много любима и е от книжката "30 избрани рецепти с паста" на Иван Звездев.

Канелони по креолски


Необходими продукти:

за тестото:
300 гр. брашно
3 яйца
1 с.л. олио

за плънката:
250-300 гр. телешка кайма
1 глава лук
1 червена камба
4-5 с.л. олио
1 ч.л. риган
сол на вкус
лют пипер на вкус

за соса:
680 гр. консервирани домати
2 скилидки чесън
2-3 с.л. олио
магданоз
сол на вкус
100 гр. кашкавал за поръсване

Приготвяне:

Тестото: В купа се размесват брашното, яйцата и олиото така, че да се получи тесто. Важно е да се запомни, че яйцата не трябва да бъдат студени. След като се омеси хубаво, тестото се оставя да си почине, а през това време се приготвя плънката.

Плънката: Лукът се нарязва на ситно и се запържва до златисто в олиото, след което към него се добавят ситно нарязаната червена чушка и каймата, намачкана с вилица. Щом сместа стане на трохи, се добавят солта, ригана и лютия пипер и се сваля от котлона.

Оформяне: Тестото се разточва върху набрашнен плот на тънки кори. Ако лепне, се поръсва с още малко брашно. Корите се нарязват на правоъгълници с размери 4 на 6 см. В тенджерка се кипва подсолена вода и в нея последователно се пускат правоъгълниците. Щом изплуват на повърхността са готови и се изваждат върху чиста кухненска кърпа. Върху всеки правоъгълник се слага от плънката, завиват се на рулца и се подреждат в леко намаслена тавичка.

Сосът: Продуктите за соса се разбиват с пасатор и с получената хомогенна смес се заливат канелоните. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна и се сервират поръсени с кашкавал (може и малко магданоз) Много са вкусни!

2 коментара:

  1. Изглеждат страхотни! Много се зарадвах на тестото за самите канелони, ще пробвам да направя непременно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миме! Рецептата за тестото е основна - на всяко яйце се пада 100 г. брашно и 1 щипка сол и накрая мъничико зехтин. Може да се направи всякаква паста, а за допълнителен вкус може да се добави доматено пюре, спанак и др.
      Много е хубава книжката! Откакто я имам, купувам само от тънките спагети и макарони за сина ми - почти всички други неща от тоя тип си правя сама. Опитай, лесно е и много вкусно!

      Изтриване