сряда, 27 април 2011 г.

Тарта с лук, сирене и яйца



Необходими продукти:

за тестото:
250 гр. брашно
125 гр. студено масло, нарязано на кубчета
1 щипка сол
няколко с. л. студена вода

за плънката:
3 големи или 4 по-малки глави лук
100 гр. сирене
4-5 яйца
сол и черен пипер на вкус
1 ч.л. суха мащерка
магданоз за поръсване

Приготвяне:

Брашното се слага в купа заедно със солта, добавя се студеното масло и с върховете на пръстите маслените кубчета се втриват в брашното, докато се получат трохи. Добавя се малко по малко от студената вода и се размесва бързо, но внимателно до получаването на хомогенно тесто, което се оформя на топка, увива се в свежо фолио и се поставя за час- два в хладилника.

През това време се приготвя плънката: лукът се почиства от люспите и се нарязва на полумесеци. В дълбок тиган или тенджерка се слага малко зехтин или масло и в него се задушава лукът до омекване, като се подправя със суха мащерка, малко черен пипер и мъничко сол (може да я пропуснете, ако сиренето е по-солено). Когато е готов, се отстранява от огъня и се оставя да се поохлади.

Тестото се изважда от хладилника, оставя се за 2-3 минути на стайна температура, за да се отпусне леко и се разточва в кръг с размерите на тавичката (моята е около 26 см) + 2-3 см. за борд върху леко набрашнена повърхност или най-добре между 2 слоя свежо фолио. На дъното на тавичката се поставя хартия за печене и тестото се прехвърля в нея, притиска се добре и се надупчва с вилица. Отгоре се изсипва задушеният лук, върху него равномерно се натрошава сиренето и когато плънката е разпределена добре навсякъде, стърчащите краища на тестото се загъват навътре. Тартата може да се оформи и в традиционната форма за тарта с вълнообразни стени. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато тестото отстрани започне да се зачервява (приблизително 20-25 мин.), след което се изважда, с лъжица на места се притиска плънката, за да се оформят малки вдлъбнатинки, в които се чукват яйцата (може също така да се разбият предварително с вилица и с тях да се залее плънката) и тартата се връща във фурната за още десетина минутки, докато се запекат и яйцата.

Сервира се топла или студена, поръсена обилно с накълцан пресен магданоз. В плънката може също така да се добавят бекон, пушена шунка или друг колбас по желание. Превъзходна е с чаша хубаво вино!


Няма коментари:

Публикуване на коментар