четвъртък, 21 април 2011 г.

Фокача с мариновани печени чушки



Необходими продукти:

за тестото:
250 гр. брашно
1/2 пак. суха мая
1/2 ч. л. сол
1 щипка захар
1 с.л. зехтин
хладка вода

за гарниране:
няколко големи печени червени чушки
3 скилидки чесън
1 ч. л. сух риган
4 с. л. зехтин
сол на вкус

Приготвяне:

Чушките се обелват, почистват се от семената и се нарязват на дебели ленти. Към тях се добавят нарязаният на тънки филийки чесън, риганът, зехтинът и солта, всичко се разбърква внимателно и се оставя за час или два в хладилника  да отлежат продуктите и да се поемат ароматите.


От посочените продукти за основата се приготвя гладко еластично тесто, което се оставя за 30-40 мин. на топло да втаса. Когато е готово се разстила в намазана с малко зехтин тавичка, отгоре се полива с още малко зехтин и се пече на 220 градуса до зачервяване. Охлажда се леко върху решетка, гарнира се с извадените 5-10 мин. преди това от хладилника мариновани чушки, полива се със зехтина от маринатата и се поднася веднага с малко накълцан магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар