По традиция за Коледа и Нова година във всеки дом се приготвят питка и баница с късмети. Моите предложения, с които да изпратите старата 2015 и да посрещнете новата 2016 година този път са сладки и ще се радвам, ако ви допаднат!
Коледната питка - елхичка приготвих специално за рубриката "Стъпка по стъпка" за нашето прекрасно блогосписание. Вече имам една идея за оформяне на обикновена питка-елхичка в блога си, но тази се получи още по-интересна и красива като визия, а на вкус - сладка, с аромат на портокал, с хрупкави орехи и сочни стафиди, които за синът ми бяха много вкусни (оприличи ги на желирани бонбони), до момента в който не разбра, че стафидите всъщност са изсушено грозде... Това предизвика смут, паника (той изобщо не помирисва грозде) и в крайна сметка питката излапахме сладко-сладко предимно аз и баща му. Ако и вие не обичате стафиди, просто ги заменете с други сушени плодове по избор.
Коледната питка - елхичка приготвих специално за рубриката "Стъпка по стъпка" за нашето прекрасно блогосписание. Вече имам една идея за оформяне на обикновена питка-елхичка в блога си, но тази се получи още по-интересна и красива като визия, а на вкус - сладка, с аромат на портокал, с хрупкави орехи и сочни стафиди, които за синът ми бяха много вкусни (оприличи ги на желирани бонбони), до момента в който не разбра, че стафидите всъщност са изсушено грозде... Това предизвика смут, паника (той изобщо не помирисва грозде) и в крайна сметка питката излапахме сладко-сладко предимно аз и баща му. Ако и вие не обичате стафиди, просто ги заменете с други сушени плодове по избор.
Коледна елхичка с орехи и стафиди
Необходими продукти:
2 и 1/2 ч. ч. бяло брашно
1/4 ч. ч. кристална захар
4 г суха мая
1/4 ч. л. сол
1 яйце
50 г разтопено масло
120-150 мл топло прясно мляко
1/2 ампула портокалова есенция (или настъргана портокалова кора)
1 шепа орехови ядки
1 шепа златни стафиди
1 жълтък за намазване
перлена захар и розов пралин за поръсване (или ядки, сушени плодове, захарни фигурки)
*за чаша с вместимост 250 мл.
Приготвяне:
В купа сложете брашното, захарта, маята и солта и разбъркайте, за да се смесят добре. Направете кладенче в средата и сложете вътре яйцето, разтопеното масло и портокаловата есенция. Прибавете прясното мляко към сместа и започнете да замесвате тесто. Меси се, докато тестото стане хомогенно, гладко, еластично и не лепне по ръцете (5-8 минути). Покрийте купата със свежо фолио и оставете тестото на топло да втаса, докато утрои обема си.
Към втасалото тесто добавете нарязаните на едро орехови ядки и стафидите. Омесете тестото отново, за да се разпределят равномерно навсякъде. Оставете тестото да си почине за още 10 минути.
Разточете тестото на кора с дебелина около 1 см. С остър нож изрежете краищата и оформете правоъгълник. Нарежете го на равни квадрати, а след това всяко квадратче разполовете по диагонал така, че от него да се получат два еднакви триъгълника. Останалото тесто омесете и разточете отново.Оформете правоъгълник, който да служи за основа на елхичката.
Започнете да подреждате питката в голяма тава, застлана с хартия за печене. Поставете правоъгълника и след него започнете да нареждате триъгълните парчета, като леко ги застъпвате. На всеки следващ ред сменяйте посоката и по този начин оформете елхичката.
Покрийте я с леко намазнено свежо фолио и я оставете да втаса на топло за още 30 минути.
Намажете втасалата питка с разбит с лъжица прясно мляко жълтък и я поръсете с перлена захар и пралина, с ядки, сушени плодове или друга поръска по избор. Изпечете елхичката в предварително загрята на 180° C фурна до апетитно зачервяване.
По желание може още топла да я поръсите със захарна глазура, приготвена от 2 с. л. пудра захар, малко вода и няколко капки лимонов сок. Оставете я да се охлади преди консумация.
Всички постъпкови снимки на приготвяне може да откриете на страниците на списанието.
Втората рецепта, която ви предлагам е за новогодишна баница с късмети, но сладка. Идеята за нея провокира една много мила случка в едно заведние в Банско преди две години :) Тогава не успях да я опитам тази прословута баница, но днес имам свой вариант за нея и мисля, че е чудесен начин да разнообразите новогодиншата си трапеза.
Сладка новогодишна баница със стафиди
Необходими продукти:
/за тавичка с размери 25х15 см/
за баницата:
6 листа кори за баница, фини
2 яйца, големи
3 с. л. захар, с връх
3 с. л. гъсто кисело мляко, с връх
1/2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. ч. смес от разтопено масло и олио
1/2 ч. ч. златни стафиди
1 с. л. тъмен ром или коняк
1 с. л. вода
за сиропа:
1 ч. ч. вода
1/2 ч. ч. захар
1 пръчка канела
кората от 1/2 био лимон
Приготвяне:
Мариновайте стафидите за около час в смес от 1 с. л. ром/коняк и 1 с. л. вода, като периодично ги разбърквате.
За сиропа: в тенджерка сложете всички продукти за сиропа. Разбъркайте, за да се разтвори захарта и сложете на котлона. След като водата заври, варете сиропа в продължение на 5 минути, след което го махнете от огъня и го оставете да се охлади напълно.
Загрейте фурната на 180° C.
В купа разбийте яйцата със захарта. Добавете киселото мляко, бакпулвера, 2/3 от мазнината и отцедените от течността стафиди. Разбъркайте всичко добре.
Поставете една кора на плота. С помощта на силиконова четка я намажете навсякъде с част от останалата мазнина. Поставете върху нея втора кора и разпределете равномерно отгоре 1/3 от плънката. Навийте внимателно на руло откъм тясната страна на корите и поставете в предварително намазаната с мазнина тавичка. По същия начин пригответе останалите 4 кори.
Намажете баницата отгоре с малко мазнина и я изпечете до апетитно зачервяване. Веднага щом я извадите от фурната, внимателно полейте баницата равномерно и навсякъде със студения сироп. Оставете я добре да се охлади преди консумация, нарежете и поставете върху всяко парче по едно късметче.
Да ви е сладко и на късмет през Новата година! :)
Мария, при теб ухае вкусно и предколедно! Оригинална идея за питка!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Много е красива, нали?
ИзтриванеБлагодаря сърдечно, Тили!
Прегръдки и хубава вечер!
Марийче, коледната ти елхичка е истинска наслада за очите и сетивата! Аз като един голям почитател на тестото и оформянето му по различни начини с удоволствие проследих стъпка по стъпка приготвянето му в списанието SOintoFOOD и вече нямам търпение да го приготвя, но маже би в солен вариант ще експериментирам! Благодаря ти за страхотната идея и за новото списание, което е прекрасно!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Танче, със сигурност ще сътвориш нещо много вкусно!
ИзтриванеИ да го споделиш с нас, ей! Няма само у вас да му се наслаждавате! :D Иначе... дано да имаш голяма маса, защото като нищо сме ти дошли на гости да опитаме от първо лице :)
И аз от сърце ти благодаря, че прие да си нашият първи специален гост!
Много прегръдки и от мен!
Страхотна е, Мария, както и списанието!
ОтговорИзтриванеРазкошна питка - много хубав избор и много красив резултат.
Благодаря за чудесната идея, поздрави и още празнично вдъхновение!
Сърдечно благодаря, Дианка!
ИзтриванеУча се от най-добрите - тоест от вас!
Приятна вечер и много предпразнични вълнения! :)