Необходими продукти:
за тестото*:
250 г. брашно
125 г. студено масло
1/2 ч. л. сол
няколко с. л. студена вода
за плънката:
2 малки тиквички
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 голяма глава лук
1-2 стръка пресен чесън
1 ч. л. микс провансалски подправки (има ги в най-различни вариации, но общо взето мащерка, босилек, розмарин, майорана, салвия, риган... каквото имате. Може да сложите само това, което ви харесва)
зехтин, сол, черен пипер
за заливката:
3 яйца
100 мл. прясно мляко
120 мл. течна сметана
пресен босилек за декорация
Приготвяне:
Тестото: Изсипете в купа брашното и солта и разбъркайте. Добавете студеното и нарязано на кубчета масло и с върховете на пръстите го втрийте хубаво в брашното, като внимавате да не остават големи бучки. Добавете водата лъжица по лъжица. Трябва да се получи хомогенно тесто, но действайте бързо, защото от топлината на ръцете маслото започва да се топи. Оформете тестото на топка, увийте я в свежо фолио и я оставете за минимум час в хладилника, най-добре за една нощ.
Плънката: Нарежете тиквичките на тънки колелца, чушките на лентички, лукчето на полумесеци. Ако искате по-наситен вкус на чесъна, вместо стрък пресен може да сложите 1-2 големи скилидки, ситно нарязани. Запържете леко всички зеленчуци в тиган с малко зехтин, колкото да поомекнат (10-15 мин.), като към тях добавите сол, черен пипер на вкус, подправките и чесъна.
През това време може да си приготвите тестото - разточете го направо върху хартия за печене, като отгоре сложите и лист свежо фолио, след което с хартията го пренесете във формичка за тарта или обикновена кръгла тавичка (26 см.) С помощта на точилката или с нож, ако тавичката не позволява, изравнете краищата и отстранете излишното тесто. Надупчете дъното с вилица, покрийте отново със свежо фолио и върнете формата в хладилника, докато стане време за печене.
Загрейте фурната на 180-200 градуса.
Разбийте яйцата, добавете към тях млякото и сметаната. Върху тестената основа разпределете равномерно зеленчуковата плънка. Залейте с млечно-яйчената смес и печете до апетитно зачервяване. Сервирайте киша топъл (не горещ!) или охладен, поръсен с листенца пресен босилек, със свежа зелена салата и чаша хубаво вино.
Много е вкусен този киш! Рецептата е по идея от стар брой на любимо кулинарно списание. Надявам се да ви хареса! :)
* Основна рецепта за "pâte brisée" за тарти и кишове
ОХ, отрязах си едно парченце!
ОтговорИзтриванеНе издържах :)
И с чаша бяло вино...
Прекрасно предложение, Мария!
Прегръдка и хубав ден!
И аз грабнах едно парче, даже и за Медун отрязах :))))
ОтговорИзтриванеМного вкусен Мимка и снимките ти чудни!
Прегръдки за прекрасен ден!
Ехааа, страхотен киш си направила, Мария!
ОтговорИзтриванеТуй, Прованс- голяма работа си е, спор няма! :)))
Сърдечни поздрави :*
Ама много красиво!Не се съмнявам, че е и вкусно!
ОтговорИзтриванеМими,чудноооооооооооооо!Прекрасна идея за вечеря!Поздравявам те и благодаря за предложената вкусна рецепта!
ОтговорИзтриванеХайде едничко и за мен, че посред нощите няма как!:):):) Е, това да ми е на масата, друго не ми трябва! Вкусотия!
ОтговорИзтриванеizglezhda mnogo vkusno!
ОтговорИзтриванеОооо разкош! Ще опитам още днес!
ОтговорИзтриванеПрегръдки:)
Така, така! :) Това да е на масата, заедно с бялото винце... пък ако ще и среднощ да е и една хубава гледка към Лазурния бряг не бих отказала... Права си, Дивче, друго нещо си е Прованса- любов!! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за хубавите коментари! Да ви е сладко и прегръдки от сърце!
Мария,страшен е,направо неустоим!И пак така фотогенично ти позират твоите кулинарни прелести!
ОтговорИзтриванеСъвсем ми е по вкуса подобно предложение!
Прегръдки и хубав ден!
Много се радвам, че ти харесва, Роси! Снимката се получи доста добре за 20:30 вечерта.. не очаквах такъв задоволителен резултат. Това ме радва- сега през светлите месеци ще мога да снимам повече :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Уха неустоимо предложение:)Няма как да не се пробва :)
ОтговорИзтриванеСлънчев ден!
Сърдечно ви благодаря, Марина и Георги! Надявам се да ви хареса! :)
Изтриване