четвъртък, 5 май 2011 г.

Терапия за дъждовни дни

В това мрачно и мокро време на човек му иде да се зарови вкъщи с някоя книга в ръка. Макар че е пролет и навън ухае на свежест, разходка в дъжда би била едно малко изпитание, предвид калта и локвите по улиците и прелитащите коли.. освен ако не живеете на някое тихо и зелено място. След като хубавичко се понамокрих днес сутринта, реших да сгрея душата си с един слънчев десерт - вкусни и сочни портокалови кексчета, които наистина се оказаха едни малки слънца в дъждовния следобед!

Портокалови кексчета със стафиди
по идея на Sophie Dudemaine


Необходими продукти:

2 яйца
175 г. пудра захар
175 г. масло (на мен ми се видя малко множко и сложих само 100)
200 г. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
60 мл. прясно мляко
1 голям портокал
50 г. стафиди (от светлите)

Приготвяне:

Включваме фурната на 180 градуса и докато загрее си приготвяме сместа за кексчетата.

Маслото се разбива със 100 гр. захар, след което едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре. Аз използвах миксера на най-ниската степен, за да разбия всичко. Прибавят се брашното, млякото, малко настъргана кора от портокала и накрая стафидите. Всичко се разбърква много хубаво с дървена лъжица и се разпределя в хартиените формички за мъфини, поставени в тавичка с гнезда. Може да се използват и мини формички - от тази доза излизат 12 броя кексчета с нормална големина и около 20 броя мини кексчета. Слагат се във фурната и се пекат до готовност.

Докато се опекат сладкишчетата, си приготвяме сироп от сокът на портокала и останалата захар - слагат се в тенджерка на котлона, докато се стопи захарта и полученият сироп се оставя да се охлади. Веднага след изваждането си, кексчетата се надупчват внимателно с вилица или клечка за зъби и се поливат с портокаловия сироп. Оставяме ги да се охладят.


Много, много слънчеви, ароматни и сочни кексчета- истинска наслада за небцето!


Няма коментари:

Публикуване на коментар