понеделник, 9 май 2011 г.

Картофена тортиля с шпек и сирене



Необходими продукти:

4-5 средно големи пресни картофа - сварени
4 яйца
2 стръка пресен лук
50 г. сирене
50 г. шпек
няколко стръка пресен магданоз и босилек
зехтин
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Приготвяме си всички продукти за тортилята - картофите и шпекът се нарязват на кубчета, сиренето се натрошава, лукът и зелените подправки се нарязват на ситно. (Пропорциите, които съм дала, са приблизителни- по желание може да се сложат повече колбас, сирене, подправки) В тиган с незалепващо покритие се загрява малко зехтин и в него се запържват леко първо лука, към него се добавят картофките и шпекът и се подправят със сол и черен пипер на вкус. След като се позапържат, се добавя натрошеното сирене и наситнените магданоз и босилек ( аз сложих половин ч. л. сух босилек, понеже този, който си отглеждам още не е порастнал достатъчно за хапване). Всичко се разбърква и се залива с предварително разбитите яйца, като с лъжицата се правят дупчици на няколко места, за да се разпределят навсякъде.

Тортилята се оставя на средно силен огън, докато се запече отдолу и краищата започнат да хващат загар и да се отделят от стените на тигана. Когато това се случи, с помощта на голяма плоска чиния омлетът се обръща внимателно, за да се изпече и от другата страна. Сервира се нарязан на четвъртини, с резенчета пресни домати със свежи зелении и с малко зехтин.


2 коментара:

  1. Ох, че вкусно изглежда това!:)
    Поздравления, Мария!

    ОтговорИзтриване
  2. Много благодаря!
    Наистина е вкусно и е идеално за лятото.
    Да ви е сладко! :)

    ОтговорИзтриване