понеделник, 11 юли 2011 г.

Фокача с домати и горчица

Тази малко по-различна и леко пикантна фокача може би няма да допадне на всеки, но ако обичате горчица предложението ми днес би могло да прави вкусна компания на едно барбекю сред природата на фона на разкошното лятно време:


Необходими продукти:

за тестото:
300 г. бяло брашно
1/2 пакетче суха мая
1 с. л. зехтин
1/3 ч. л. сол
щипка захар
хладка вода

за гарниране:
1 голям домат
1-2 с. л. горчица
черен пипер и сол на вкус

Приготвяне:

В купа изсипваме брашното, маята, солта, захарта и накрая добавяме зехтина. Замесваме меко, но не лепкаво тесто, като добавяме постепенно хладка вода. Не съм посочила точното количество на водата, защото за пореден път се убеждавам, че то зависи не от пропорциите на брашното, а от неговото качество. След като е готово, оформяме тестото на топка, покриваме го с кърпа и го оставяме за 45 мин. до час да втаса добре.

Доматът се почиства и се нарязва на резенчета. За да не пуска много вода по време на печенето, аз го посолявам леко предварително и го оставям 5-10 мин. да се отцеди излишната вода, преди да го подредя върху хлебчето. Ако искате, може да не го солите, а да махнете вътрешната му част, въпрос на предпочитание- аз лично предпочитам доматите цели, защото са любимите ми зеленчуци :)
След като тестото е готово, с леко намаслени със зехтин ръце, за да не лепне, се разделя на 2 части. Първата част се разстила тънко в намазана със зехтин тавичка и върху нея се разпределя горчицата. Аз сложих фина дижонска горчица, но според мен би се получило още по-добре, ако е едросмляна. Отгоре се подреждат резенчетата домати, от които се е отцелида излишната вода, ако е необходимо се посоляват още малко и се подправят с малко черен пипер. Втората част от тестото се разстила или разточва със същите размери като първата върху  плот и се поставя върху гарнираната фокача. Краищата на двете части се притискат и се подвиват навътре и цялата фокача се притиска навсякъде леко с пръсти, за да се разтегли още малко. С нож направете тук-таме малки разрези, които ще позволят на част от доматките да се покажат, а и за да се изпарява водата и да не стане глетаво хлебчето. Отгоре се намазва със зехтин и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна до хубав загар.


След като се извади от фурната се нaпръсква с малко студена вода и се завива с кърпа за някоя и друга минута, за да омекне. Ако предпочитате този тип хлябове по-хрупкави, може и да не го правите. Резултатът е вкусен! :)

5 коментара:

  1. Чудесна фокача!Много обичам подобни рецепти, ще се пробва:).
    Усмихната седмица!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Супер е станала фокачата ти, Марийче!:-))))
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви! :) И ние много обичаме фокача, приготвена по най-различни начини. През лятото и особено за пикник я предпочитаме пред други видове хлебни изделия и затова честичко правя.
    Поздрави и от мен и весело лято! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда много вкусно!
    Поздравления за уюутния блог! Ще ти гостувам честичко:)

    Поздрави и прохладна юлска вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти много, Леви, винаги си добре дошла!
    Аз, от своя страна, покрай едни малинови макарони искрено се впечатлих... местенцето ти е уникално- много оригинално, весело и вкусно!
    Сърдечни поздрави и от мен! :)

    ОтговорИзтриване