сряда, 30 април 2014 г.

Телешки кюфтенца с ориз и зелени маслини на фурна

Предлагам ви още една хубава рецепта с ориз. Това иначе пикантно ястие е много харесвано у дома, но сега го приготвих като изключих някои съставки и пак се получи приятно и вкусно. Обичам да готвя с маслини, харесвам много съчетанието им с различните видове месо. През лятото приготвям пълнени червени пиперки със сходни на днешните продукти - самите чушки също много обогатяват вкуса и при приготвянето на този вариант на ястието биха могли да се добавят в ориза, но в случая съм ги пропуснала.


Необходими продукти:

за кюфтенцата:
300 г. мляно телешко месо
1 голяма филия бял хляб, смляна на трохи
1 малко яйце
1 стрък пресен лук
1/2 стрък пресен чесън (бялата част)
1/2 ч. л. сух босилек
сол на вкус
черен пипер по желание*

за ориза:
1 ч. ч. бял жасминов ориз
1 стрък пресен лук
3-4 с. л. доматено пюре
2 ч. ч. гореща вода
1 шепа зелени маслини с чушка
1/2 ч. л. сух босилек
сол на вкус
зехтин
пресен магданоз за поръсване

Приготвяне:

Нарежете лука и чесъна на ситно. Пресният чесън има по-нежен аромат и мек вкус и сготвен не дразни. Вие може да сложите цялото стръкче или 1-2 скилидки сух чесън. Смесете добре всички продукти за кюфтенцата и оставете така приготвената кайма да си почине за 30 мин. в хладилника.

Загрейте фурната на 200 градуса. Сипете мъничко зехтин на дъното на йенска тенджерка или тавичка с капак. Оформете малки кръгли кюфтенца и ги подредете в тавичката. В зависимост от големината, от тези продукти излизат около 10-12 кюфтенца. Захлупете с капака и сложете тавичката във фурната. Оставете ги да се запекат апетитно, след което ги извадете в чиния и ги оставете настрана.

В същия съд, отново направо във фурната, задушете под капак ситно нарязаното стръкче пресен лук. Добавете доматеното пюре, разтворено в малко вода, посолете на вкус, подправете с босилек и оставете сосът леко да се сгъсти. Върнете кюфтенцата в тенджерката, добавете добре измития ориз и водата. Похлупете и оставете ястието да се готви, докато оризът поеме цялата течност. Десетина минутки преди да е готово, прибавете нарязаните на половинки маслини и разбъркайте внимателно, за да се разпределят равномерно. Запечете до пълна готовност. При сервиране поръсете с нарязан пресен магданоз.

* Това ястие е много вкусно и когато е лютичко. Обикновено го приготвям с повечко чесън (и в кюфтенцата, и в ориза), задължително с черен пипер и малко сос табаско при сервиране за подсилване на пикантността. По желание може да сложите някоя от тези добавки.

12 коментара:

  1. Мими, стана ли време за обяд? Защото пак ще се огладнява след предложението ти... :)
    Сигурна съм, че се е получило много вкусно. Усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусничко е, Гери :) И за обяд става, и за вечеря - както предпочиташ :)
      Хубави, весели и слънчеви почивни дни ти пожелавам! Прегръдки!

      Изтриване
  2. Не съм готвила със зелени маслини и жасминов ориз, но ще пробвам :))) Само да добавя, че публикациите ти за теста и хляб са...нямам думи... но имам намерения :)) - да чета и опитвам и дано достигна поне една трета от това, което видях тук.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кайти, аз като цяло предпочитам дългозърнестите сортове ориз и Жасмин е много добър вариант. Бързичко се готви и после стои на зрънца, а не на топка :) А маслинките вървят с всякакво месце, придават един такъв средиземноморски вкус на ястието. Често ги използвам в кухнята си.
      И много, много благодаря за високата оценка!
      За мен означава много, ако успея да провокирам интерес, любопитство и дори желание за направата на хубав домашен хляб, без значение какъв точно. А щом споменаваш намерения, значи желание определено не липсва, много се радвам за което!
      Сърдечни поздрави от мен! :)

      Изтриване
  3. Обичам да готвя на фурна- някак си успявам да свърша още 5 нещя междувременно, а и това определено ще се одобри от семейството.
    Поздрави, Марийче и хубави празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз съм така, Мъхче! :)
      Прекрасни и топли почивни дни!

      Изтриване
  4. Чудесна рецепта, правила съм разни комбинации с маслинки и ми допадат, това твое предложение трябва да се опита ! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че си ми съмишленик, Кате, маслините са истински дар :)
      Хубава почивка пожелавам и на теб! Прегръдки!

      Изтриване
  5. Страшно апетитни! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Леле,ще се покапя,толкова апетитно си го показала и описала,Мария!Превъзходно ястие,особено ако е и подлютеничко-прелест за небцето!
    Прегръдка и хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, благодаря ти, Роси! :)
      И аз го предпочитам лютичко това ястие, но вече не може. Но пък се получава вкусно и без пикантната нотка :)
      Хубава пролет и на теб! Целувки!

      Изтриване