Рядко приготвям панирана храна вкъщи, защото после трябва да чистя цялата кухня от разхвърчали се брашно и хрупкавости разни, но някои рецепти просто си заслужават цапаницата. Половинката и синът ми много обичат шишчета и те често присъстват на масата, защото освен че са вкусни, се приготвят сравнително бързо и с всякакви налични продукти, подходящи са за готвене при всякакви условия (във фурната, на тиган, на скара или плоча) и са удобни за похапване, а гарнитурата от салати и сосове може да бъде най-разнообразна.
Днешните шишчета определено не са от най-бързите за приготвяне, но пък за мен са едни от най-вкусните свински шишчета. Освен прекрасната панировка с дъх на лимон, в която са обгърнати, в тях са скрити гриловани пролетни тиквички и резенчета моцарела, които почти не се забелязват след готвенето, но пък оставят своя превъзходен вкус и аромат в месото. Панираните неща обикновено се пържат в маслена баня и тези шишчета също могат бързичко да станат златисти в някой дълбок тиган, но аз не ям пържено, затова моите са приготвени във фурната, което отнема повече време, но поне им се наслаждавам с чиста съвест :)
Панирани шишчета с тиквички и моцарела
Необходими продукти:
4 свински шницела
1 малка тиквичка
1 голяма топка моцарела
сол и черен пипер на вкус
1 яйце
брашно за паниране
хлебна панировка
за хлебната панировката:
2-3 дебели филии хляб (не съвсем пресен, най-добре от предния ден)
1 пълна с. л. сух риган
кората на 1/2 био лимон
малко сол и черен пипер
бамбукови или метални шишчета
Приготвяне:
Най-напред си пригответе тиквичката. Нарежете я на тънки ленти, намажете я със зехтин и я запечете от двете страни в тавичка под грила на фурната или на грил тиган, но второто отнема много повече време. Ако не ви се занимава, може да я сложите и сурова, или пък да я пуснете за 2 мин. във вряща вода, колкото да омекне, но запечената тиквичка дава съвсем друг вкус на ястието, затова препоръчвам този начин. Освен това тиквичката може да си я приготвите по-рано през деня, ако готвите нещо друго - аз сутринта пекох ето този "Ммммм" сладкиш:
и метнах тиквичките веднага след него, за да използвам горещата фурна и се сготвиха буквално за минути. После ги завийте с фолио и нека да си чакат реда в хладилника.
и метнах тиквичките веднага след него, за да използвам горещата фурна и се сготвиха буквално за минути. После ги завийте с фолио и нека да си чакат реда в хладилника.
В блендер смелете филиите хляб на трохи. Овкусете ги щедро със сух риган, настържете кората на половин лимон. Овкусете с малко сол и пипер, разбъркайте добре. Страхотно ухае тази панировка и е просто превъзходна за свинско месо.
За шишчета може да се използва всякакво нетлъсто свинско месо, но с готови тънко нарязани шницели ще си спестите времето за оформяне на парчетата месо. Единственото, което трябва да направите, е да ги изтъните съвсем леко с чукче между два листа фолио, без да прекалявате, за да не заприличат на тънък парцал, а само да станат малко по-крехки. Вземете един шницел и го подправете от двете страни със сол и черен пипер на вкус:
Върху едната половина по дължина подредете лентички тиквичка, а отгоре няколко резенчета моцарела:
Прегънете другата част на месото така, че да обгърне пълнежа и затворете внимателно с шишче, като при нанизването побутвате пълнежа навътре, доколкото е възможно, за да не се измушва навън. Аз се подсигурих с двойни бамбукови шишчета, защото така оформено месото е тежко и имаше вероятност да се счупят, но ако са метални няма проблем.
По този начин си пригответе всички шишчета. След това е ясно - овалват се първо в брашно, излишното се изтупва. След това - в добре разбито яйце и накрая в хлебната панировка, която се притиска добре с пръсти, за да залепне навсякъде.
Подредете шишчетата в тавичка, постлана с леко намазнена хартия за печене (или не, за който обича да мие съдове, но аз не съм от тези хора :) ) с отвора нагоре, полейте ги със струйка зехтин и ги изпечете в загрята на 200 градуса фурна до хубаво зачервяване от всички страни. Сервирайте веднага, със салата по избор.
Мария, изглежда страхотно!
ОтговорИзтриванеЧудна комбинация. Браво за идеята!
Поздрави!
И знаеш ли какво? Не пържа и не панирам у дома главно по гореспоменатата причина. Обаче тези шишчета май няма да пропусна и ще се прежаля. Пък и е хубаво да тръкна на места по-сериозно кухнята вече;) Фантастични са, Марийче!
ОтговорИзтриванеРазкошотия! Страхотна комбинация! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного ми допадна предложението ти, Мария!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, момичета!
ОтговорИзтриванеС все вкусни неща няма как да не се получи вкусен резултат.
Мъхче, готвенето на панирано във фурната редуцира цапотията до минимум :)
Хубава седмица от мен! :) И слънчева! :)
Мария,когато се отбивам при теб не е имало случай да не си кажа-а,това е точно като за мен!И сега така,прекрасна рецепта,абсолютно по мой вкус,ще опитаме непременно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната сряда!
Роси, чувствата са взаимни! :)
ИзтриванеНие също сме чести гости в твоята кухня, защото много ни допада.
Прегръдки и приятна вечер от мен!