Необходими продукти:
за кюфтенцата:
500-600 г. телешка кайма
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
1 филия хляб
1 яйце
по 1/2 ч. л. сушен риган и босилек
шепа наситнен пресен магданоз
сол и черен пипер на вкус
за соса:
250 мл. пюрирани домати (аз ползвам Cirio)
2 скилидки чесън
1/4 глава лук
сол, черен пипер и лют кайенски пипер на вкус
сол, черен пипер и лют кайенски пипер на вкус
зехтин
Приготвяне:
Каймата за кюфтенцата се омесва по класическия начин с всички останали продукти. Хубаво е лукът и чесънът да бъдат нарязани на много ситно, а филийката хляб аз не я кисна предварително във вода или мляко, а директно я смилам в блендера на трохи и я добавям към останалите съставки, но това е според вашите предпочитания. Оставете сместа да си почине 30 мин., за да се обединят ароматите, след което от нея оформете малки кюфтенца с големината на орех. От това количество излизат около 28-30 кюфтенца. Подредете ги в леко намазнена или застлана с хария за печене голяма тава, полейте ги с много тънка струйка зехтин и ги изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Когато са готови, ги извадете в дълбока чиния, завийте ги с фолио и нека си починат 10-15 минутки.
Ако желаете, вместо печени във фурната, може да приготвите кюфтенцата и като ги изпържите.
За соса ситно нарязаните лук и чесън се задушават до омекване в малко зехтин. Към тях се добавят доматеното пюре и подправките и сосът се вари на по-слаб огън, докато се сгъсти, след което се пюрира с пасатор, за да стане гладък. Тъй като кюфтенцата са доста ароматни, в соса няма много неща, целта му е да добави приятна лютивина към тях. Добавяйте от кайенския пипер по малко, докато ви хареса на вкус, а не голямо количество наведнъж, защото наистина е доста лют.
Кюфтенцата сервирайте на плато, всяко със забодена клечица заедно с купичка сос до тях или ги нанижете по две-три на дълги шишчета, полейте ги със сос и сервирайте индивидуално в чашки. А всичко това, поднесено върху малко задушен бял дългозърнест ориз, се превръща в страхотна вечеря.
Ако желаете, вместо печени във фурната, може да приготвите кюфтенцата и като ги изпържите.
За соса ситно нарязаните лук и чесън се задушават до омекване в малко зехтин. Към тях се добавят доматеното пюре и подправките и сосът се вари на по-слаб огън, докато се сгъсти, след което се пюрира с пасатор, за да стане гладък. Тъй като кюфтенцата са доста ароматни, в соса няма много неща, целта му е да добави приятна лютивина към тях. Добавяйте от кайенския пипер по малко, докато ви хареса на вкус, а не голямо количество наведнъж, защото наистина е доста лют.
Кюфтенцата сервирайте на плато, всяко със забодена клечица заедно с купичка сос до тях или ги нанижете по две-три на дълги шишчета, полейте ги със сос и сервирайте индивидуално в чашки. А всичко това, поднесено върху малко задушен бял дългозърнест ориз, се превръща в страхотна вечеря.
300% по мой вкус......
ОтговорИзтриванеПоздрави,Мари и слънчев ден:)!
Миленче, носиш бирата и 300 % са твои!
ИзтриванеХубава вечеринка ще си спретнем ;)
Може ли тези двечките дето си ги боднала на клечката и бирата?!, нищо друго не искам в момента :)
ОтговорИзтриванеЧудесни са, Марийче, вкъщи са на голяма почит всякакви кюфтенца, а тези изкушават :)
Поздрави!
Благодаря, Танче!
ИзтриванеИ у нас кюфтенца винаги и всякак вървят :) Напоследък наблягам на тези от телешко месо, защото е по-диетично, а и толкова вкусни стават!
Заповядай, почерпи се! :)
Много апетитни кюфтенца, Мария! Интересно поднесени, но пък тъкмо да не си забарви човек бирата, ако се уреди с шишче такива :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден на теб!
Ха, ама как ще забравим бирата, Пепи, ужас!! Ще се опропасти цялата идея! :D
ИзтриванеПоднасянето на разни мезенца в чашка научих във Франция. Аз в кулинарно отношение съм си възпитаник на тяхната школа, защото там всъщност преоткрих храната и се научих да готвя като хората :)
Хубава вечер от мен!
Как можа 300 % да ги предадеш на Миленка и аз ще се състезавам за тях:))) Много апетитни са, много! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТи за кюфтенцата не се притеснявай, Кате - ако Миленка донесе повечко бира, няма да я пием на гладен стомах, повярвай! ;)
ИзтриванеРадвам се, че ти допадат!
Прегръдка от мен! :)
И аз да се подредя на опашката, ама едва ли има останали;))). Не съм правила изцяло телешки кюфтенца, чудесно предложение. Да попитам за кайенския пипер, какъв и от къде купуваш? Не съм го опитвала, а установих, че харесвам малко люто. Поздрави и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеИзядохме ги отдавна, за съжаление, кюфтенцата, Теди, но за следващия път ще се обадя предварително :)
ИзтриванеКайенски лют червен пипер продават в големите хипермаркети, провери на щандовете за подправки, със сигурност ще намериш.
Поздрав и от мен и приятна вечер!
Страхотни нови идеи, Мария,
ОтговорИзтриванечудесни рецепти, слънчеви снимки и много апетитно представяне...
Благодаря, поздрави за теб и хубави майски дни!
Сърдечно благодаря, Дианка!
ИзтриванеДруго си е да е месец май наистина! :)
Нека и твоят бъде прекрасен!
Мария, много апетитни кюфтенца!!!
ОтговорИзтриванеЗапазих си рецепта :)))
Поздрави!