Когато искам вкусна и най-вече по вкуса на всеки вечеря, винаги залагам на пица. За тази специално водих дълги преговори дали да има тиквичка или не в плънката, но на финала получих одобрението на скептично настроената мъжка част от населението у дома. Все пак тиквичка и сирене винаги са чудесна компания, а сръбската наденица, която сложих този път, добави още вкус и пикантна нотка към ястието.
Мислех да не пиша рецептата за тестото, защото всеки си има изпитано такова, но тъй като вече съм споделила моят абсолютен фаворит за тесто за тънка и хрупкава пица, мога да споделя и някои от другите видове, които често ползвам. В случая то е съвсем обикновено тесто за пица, но от моя опит съдя, че всъщност от почти всяко тесто може да се получи хубава пица в домашни условия, стига да се разточи тънко, да не се прекалява с доматения сос и да се пече на високи градуси и по възможност на вентилатор.
Пица с тиквички и пикантна наденица
Мислех да не пиша рецептата за тестото, защото всеки си има изпитано такова, но тъй като вече съм споделила моят абсолютен фаворит за тесто за тънка и хрупкава пица, мога да споделя и някои от другите видове, които често ползвам. В случая то е съвсем обикновено тесто за пица, но от моя опит съдя, че всъщност от почти всяко тесто може да се получи хубава пица в домашни условия, стига да се разточи тънко, да не се прекалява с доматения сос и да се пече на високи градуси и по възможност на вентилатор.
Пица с тиквички и пикантна наденица
Необходими продукти:
за тестото:
3 ч. ч. бяло брашно
6 г. суха мая
1 непълна ч. л. сол
2 щипки захар
2-3 с. л. зехтин
около 300-320 мл. топла вода (или колкото поеме)
за доматения сос:
4 с. л. доматено пюре
1 ч. л. зехтин
1 малка скилидка чесън, счукана
сол, черен пипер на вкус
2-3 щипки сух босилек
за гарниране:
тиквичка
моцарела
бяло саламурено сирене
сръбска или друг вид пикантна наденица (не сурова)
пресни домати
пресен магданоз
Приготвяне:
В голяма купа се смесват всички сухи съставки за тестото и се разбъркват. В средата се прави кладенче, вътре се изсипва зехтина и с постепенно добавяне на топлата вода се замесва меко тесто. Меси се, докато стане гладко, еластично и не лепне по ръцете, след което купата се покрива с кърпа или фолио и се оставя на топло да втаса, докато тестото утрои обема си. Когато сте готови да печете пица, втасалото тесто премесете леко отново, разделете го на желания брой части и оформете от тях топки. Задължително ги оставете да си починат (завити с кърпа, за да не съхнат) за няколко минути, докато си приготвите продуктите за плънката, защото тогава тестото се точи много по лесно.
За бързия доматен сос смесете всички продукти в малка купичка, овкусете на вкус, разбъркайте и готово!
Загрейте фурната първоначално на 200 градуса.
Вземете една топка тесто (останалите стоят завити) и я разточете на тънко в желаната форма направо върху съвсем леко набрашнена хартия за печене. Прехвърлете в тавата. Намажете тестото с тънък слой овкусен доматен сос - не прекалявайте с него, защото пицата става глетава. Отгоре подредете тънки лентички или колелца тиквичка, върху нея натрошете навсякъде малко бяло сирене. Следват колелца сръбска наденичка и накрая накъсана или нарязана на филийки моцарела. Колко плънка ще сложите върху пицата зависи от вас, кой както я обича. Полейте всичко с много тънка струйка зехтин и сложете във фурната. Нагласете я да грее само отдолу на 200 градуса и включете вентилатора.
Печете 10-15 минутки или докато крайчетата на тестото се зачервят добре и отгоре се запече апетитно.
Гарнирайте горещата пица с резенчета пресни домати, поръсете с малко магданоз, отново тънка струйка зехтин и сервирайте :)
за тестото:
3 ч. ч. бяло брашно
6 г. суха мая
1 непълна ч. л. сол
2 щипки захар
2-3 с. л. зехтин
около 300-320 мл. топла вода (или колкото поеме)
за доматения сос:
4 с. л. доматено пюре
1 ч. л. зехтин
1 малка скилидка чесън, счукана
сол, черен пипер на вкус
2-3 щипки сух босилек
за гарниране:
тиквичка
моцарела
бяло саламурено сирене
сръбска или друг вид пикантна наденица (не сурова)
пресни домати
пресен магданоз
Приготвяне:
В голяма купа се смесват всички сухи съставки за тестото и се разбъркват. В средата се прави кладенче, вътре се изсипва зехтина и с постепенно добавяне на топлата вода се замесва меко тесто. Меси се, докато стане гладко, еластично и не лепне по ръцете, след което купата се покрива с кърпа или фолио и се оставя на топло да втаса, докато тестото утрои обема си. Когато сте готови да печете пица, втасалото тесто премесете леко отново, разделете го на желания брой части и оформете от тях топки. Задължително ги оставете да си починат (завити с кърпа, за да не съхнат) за няколко минути, докато си приготвите продуктите за плънката, защото тогава тестото се точи много по лесно.
За бързия доматен сос смесете всички продукти в малка купичка, овкусете на вкус, разбъркайте и готово!
Загрейте фурната първоначално на 200 градуса.
Вземете една топка тесто (останалите стоят завити) и я разточете на тънко в желаната форма направо върху съвсем леко набрашнена хартия за печене. Прехвърлете в тавата. Намажете тестото с тънък слой овкусен доматен сос - не прекалявайте с него, защото пицата става глетава. Отгоре подредете тънки лентички или колелца тиквичка, върху нея натрошете навсякъде малко бяло сирене. Следват колелца сръбска наденичка и накрая накъсана или нарязана на филийки моцарела. Колко плънка ще сложите върху пицата зависи от вас, кой както я обича. Полейте всичко с много тънка струйка зехтин и сложете във фурната. Нагласете я да грее само отдолу на 200 градуса и включете вентилатора.
Печете 10-15 минутки или докато крайчетата на тестото се зачервят добре и отгоре се запече апетитно.
Гарнирайте горещата пица с резенчета пресни домати, поръсете с малко магданоз, отново тънка струйка зехтин и сервирайте :)
Ммм, тестото ти много прилича на моето.
ОтговорИзтриванеА пицата ти изглежда уникална. Аз понякога си правя постна пица с тиквички, домати и маслини. Става също много добре.
И аз си правя такава, но слагам и сиренце някакво, каквото ми се намира в момента, някак не мога да се лиша съвсем от него :) Мислех, в интерес на истината, тази да е без меса, обаче тогава нямаше да мога да излъжа мъжете да хапнат :)
ИзтриванеМного изкушаваш с тази пица, знаеш ли?!? Слънчеви почивни дни!
ОтговорИзтриванеЗнам, знам! :)
ИзтриванеПицата си е пица - винаги има с какво да те грабне :)
Прекрасен уикенд и от мен!
Пицата ти изглежда превъзходно ! Абсолютно съм съгласна с теб и често споря на тази тема - а именно, че почти от всяко тесто става хубава пица стига да е съвсем тънка и не много прекалено мокра отгоре от доматения сос :) ти си го описала най-добре :) Поздрави !
ОтговорИзтриванеМерси! :)
ИзтриванеВсъщност аз познавам доста хора, които не обичат тънка пица, така че за това няма да настоявам толкова, но с доматения сос наистина много трябва да се внимава. Няма по-гадно нещо от джвакаща и лигава от горната страна пица.
Успешна и слънчева нова седмица от мен! :)
Перфектна е! Тестото наистина като че ли е най-подходящото за пица. Понякога другите прекалено много се надуват, зависи от количеството на маята в тях може би. Великолепна пица! Поздрави!
ОтговорИзтриванеИ от температурата, Кате, ако я оставиш да се пече по-бавно на ниски градуси, бухва повече. Аз затова си я загрявам едно хубаво фурната предварително и после като включа и вентилатора и пицата се изпича буквално докато разточа и наредя следващата. Става страхотна основата!
ИзтриванеСлънце и прегръдки! :)
Харесва ми и ще ще я приготвя и у дома.
ОтговорИзтриванеПерфектната пица!
Хубав ден,Марийче!
Ами плънката не е моята и то не заради тиквичките, а заради наденицата-обичам постни пици. Но и дума мъжкото съсловие ще посегне с охота към твоята. Бях забравила, но твоето тесто е много добро.Поздрав, Марийче!
ОтговорИзтриванеАз не съм много по пиците, особено пък без мЕсо, но тази ме привлече:))
ОтговорИзтриванеМими, колко вкусотии съм пропуснала при теб... Ама пък мога да им се зарадвам на снимка, нали (че сигурно и трохичка вече няма). :) Много интересни, нови и оригинални предложения! Ама пицата ме спечели - кой не обича пица?! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки най-сърдечни!
Мария,върховна пица си ни приготвила днес,чак при мен се носи аромата!С тиквички и сирене ни харесват,остава да добавим и пикантна наденичка,благодаря за идеята!Не съм се сещала да полея с тънка струя зехтин,ще опитам непременно в скоро време!Сърдечен поздрав и хубаво утре!
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря за милите думи, скъпи виртуални другарчета!
ОтговорИзтриванеПостната пица е прекрасна наистина, но (да си го кажем честно!) мъжете трудно се лъжат да хапнат нещо, ако няма вътре месо. А и в случая сръбската наденичка придаде чудесен вкус и аромат на тиквичките и на пицата въобще, така че съветвам да не я пропускате :)
Поздрави сърдечни на всички и много весел уикенд ви пожелавам!