неделя, 7 юни 2015 г.

Strawberry Shortcake


Необходими продукти:

за бисквитите:
2 ч. ч. бяло брашно
4 с. л. захар
¼ ч. л. сол
1 ч. л. с връх бакпулвер
¼ ч. л. сода за хляб
80 г. студено масло
1 яйце
1 с. л. заквасена сметана
около 1/3 ч. ч. гъст айрян, или колкото поеме за замесване на тестото

1 с. л. заквасена сметана за глазиране
1 – 2 с. л. захар за поръсване

за гарниране:
пресни ягоди
захар
заквасена или бита сметана
малко настъргана лимонова кора (или ванилия) за аромат
допълнително пудра захар по желание


Приготвяне:

Измийте ягодите, нарежете ги и ги сложете в купичка. Поръсете ги със захар, разбъркайте ги, покрийте купата със свежо фолио и я оставете в хладилника за половин-един час.

Смесете брашното, захарта, солта и набухвателите в удобен съд. Нарежете маслото на дребни кубчета и с помощта на вилица го втрийте в сухите съставки, докато се образуват трохи. Сложете при тях яйцето и сметаната и започнете да добавяте по малко от айряна – количеството е на око, докато всички съставки се споят добре. Тестото се меси нежно, докато стане хомогенно, не повече - в противен случай бисквитите ще станат сбити. На пипане трябва да е меко, но да не лепне по ръцете.

Загрейте фурната на 180-200 градуса. Върху добре набрашнена повърхност разточете тестото с дебелина 1 - 1.5 см. и с купичка изрежете кръгчета. Съберете остатъците, разточете ги пак и така направете 6-8 бисквити. Подредете ги върху хартия за печене в голяма тава, оставете разстояние между тях, защото бухват. Намажете ги с малко леко разбита заквасена сметана, поръсете ги със захар и ги изпечете до хубав златист цвят. Оставете ги леко да се охладят върху решетка преди поднасяне.

Разрежете една още топла бисквитка хоризонтално на две през средата. Поставете долната част в чинийка, гарнирайте я обилно с подсладените ягоди и соса, който са си пуснали. Върху тях сложете 1-2 лъжици леко разбита заквасена сметана (или бита сметана), овкусена с малко лимонова кора или ванилия (и малко пудра захар, ако обичате по-сладичко). Най-отгоре поставете горната част на бисквитката. Украсете с още малко ягоди и сметана и поднесете веднага.

Може да изпечете бисквитките няколко часа по-рано (или предния ден), но преди гарниране и поднасяне ги затоплете във фурната.

С този прекрасен десерт днес гостувам на "Щъркелово гнездо". Благодаря ти още веднъж за поканата, Илианка, и да ти е честита поредната блогогодинка! :)

6 коментара:

  1. И при мен са ягодки;)))) ама нали сега им е сезона. Вълшебно предложение! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам леката ти храна, леките десерти и хубавите снимки. Чудно гостуване. Поздрави, Марийче!

    ОтговорИзтриване
  3. Мими, прекрасно си подсладила празника на Илианка. Ако позволиш, грабвам си една креместа и ягодова бисквитка. :) Много вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни гарнирани бисквитки, и чудесно гостуване! Усмихнат четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  5. Мария,отново ме уцели в сърцето с предложението си,разкошен десерт!Поздравления за отличното представяне при Или!Успешна лятна седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Скъпи другарчета,
    Нямам думи да ви опиша колко щастлива се чувствам от това гостуване и ви благодаря сърдечно за хубавите думи! За мен беше удоволствие да споделя празника на Илианка!
    Прегръдки на всички!

    ОтговорИзтриване