понеделник, 22 юни 2015 г.

Млечен сос с фета и маслини

Сосът винаги е много приятна добавка към вкусните летни зеленчуци. Аз днес ви предлагам един млечен сос с малко допълнения за по-интересен вкус. Чудесен е с всякакви печени глезотийки- тиквичка, патладжан, домати... Точни пропорции няма и може да нагласите всичко според вашите предпочитания. 


Необходими продукти:

сирене фета (или нашенско бяло саламурено сирене)
кисело мляко
скилидка-две чесън
няколко големи черни маслини
стръкчета пресен магданоз
2-3 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Счукайте чесъна с малко сол. Не слагайте много, защото сиренето е солено - ако има нужда, винаги може да добавите още сол след това. Намачкайте сиренето грубо с вилици и го сложете в купичка, заедно с чесъна и малко зехтин. Добавете 2-3 супени лъжици кисело мляко, в зависимост от това колко гъст или рядък искате да стане соса. Нарежете вътре няколко черни маслини от най-едрите, прибавете наситнен магданоз. Разбъркайте всичко и овкусете с малко черен пипер и сол, ако има нужда. Украсете с няколко кубчета сирене, маслини, магданоз, щипка едро смлян пипер и струйка зехтин и поднесете към салата или гарнитура от печени зеленчуци. Семпличко и вкусно! :)

5 коментара:

  1. Ммм, това би ми било идеално за основно. Много любими вкусове, Мими! И комбинацията с тях - също. :)
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Сиренето фета не ми е от любимите, но предполагам може да се приготви и с обикновено сиренце. Прекрасна добавка към запечени зеленчуци! Усмихната и слънчева седмица, Миме!

    ОтговорИзтриване
  3. Отлична идея, благодаря. Истинската ПОП Фета се прави от овче и козе мляко и отлежава в дървени бурета. Едва ли я има в България, само нея ям, Прекрасен ден.

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна и много вкусна идея, Мария!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря на всички ви, много е вкусно наистина!
    За фетата нищо не мога да кажа, в България не купувам, защото просто не намирам такава :)
    С нашенско качествено сиренце също става много хубаво :)

    ОтговорИзтриване