Необходими продукти:
за тестото:
3 ч. ч. бяло брашно
1 ч. ч. царевично брашно
1 пак. суха мая (7 г.)
1 равна ч. л. сол
2 щипки захар
3 с. л. зехтин екстра върджин
топла вода за омесване на меко тесто
за поръсване:
3-4 с. л. зехтин екстра върджин за намазване
1-2 с. л. persilladе*
*Persillade е ароматен микс от подправки на основата на магданоза (persil), който се продава готов, но не и у нас, за съжаление. Може обаче да си го направите сами, като смесите добре следните сухи подправки: равни части магданоз, чесън и едросмляна нелюта суха червена чушка, малко лук, естрагон, черен пипер и солчица. Съхранявайте сместта в бурканче, много е хубава и е подходяща за много ястия.
Приготвяне:
От посочените продукти се замесва гладко и меко нелепнещо тесто. Не съм посочила точните пропорции на течността спрямо брашното, тъй като аз приготвям хляба си ръчно и почти никога не измервам количеството на водата. Добавяйте я постепенно, тестото само си подсказва кога тя е достатъчно. Омесете го добре, покрийте го и го оставете да втаса и да утрои обема си.
Когато е готово, тестото се разделя на 2 равни части. С помощта на малко зехтин върху ръцете си, оформете две продълговати плоски хлебчета. Прорезите се правят с ножче за пица или с много остър нож и внимателно се разтварят с пръсти. Разтворете ги добре, защото при второто втасване всичко бухва и резките се запълват отново. Покрийте и оставете отново хлябът да втаса. Ето ги моите фугаси преди втасване:
Подгответе фурната за печене на пара. Загрейте я до 220-230 градуса, на най-долната скара сложете широка тавичка пълна с гореща вода. Когато фурната се загрее достатъчно, намажете хлебчетата обилно със зехтин и поръсете с ароматния магданозен микс.
След втасването те почти са изпълнили голямата тава от фурната:
Сложете хляба във фурната, намалете градусите на 200 и включете вентилатора, за да циркулира горещата пара навсякъде. Изпечете го до приятен златист загар. Коричката става красива и хрупкава:
а сърцевината е въздушна и с прекрасен цвят от царевичното брашно:
Прекрасна добавка е към салата, вкусен летен дип и дори си е самодостатъчен, бих казала. Направете си този невероятно ароматен, хрупкаво-пухкав хляб... and enjoy the summer! :)
Мария, знаеш си, че твоите тестени изделия, особено хляб
ОтговорИзтриванеизглеждат прекрасно!
И този не прави изключение!
Прегръдки и хубаво лято от мен!
Благодаря ти, Дани!
ИзтриванеЗа мен е радост да съм си пак у дома и отново да включа фурната, липсваше ми.. :)
Ще наваксвам тези дни ;)
Хубаво лято и от мен! Прегръдка!
Много хубав хляб ! Надявам се тези оригинални прорези да свършат работи дори и хлябът да е без царевично брашно.Поздрави :)
ОтговорИзтриванеНяма никакво значение какво е брашното, разрезите само спомагат за по-бързо изпичане и за повече хрупкави крайчета :)
ИзтриванеСлънчев уикенд ти желая, Кайти! :)
Страхотен хляб! Записан....
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Изяжда се още топъл :)
ИзтриванеМария,отчупвам си крайче с голям мерак!Както винаги вкусно и много ароматно печиво си ни приготвила,поздравления!Ведър уикенд!
ОтговорИзтриванеУау, чудесен е!
ОтговорИзтриванеМоля ви напишете приблизително количество вода?
ОтговорИзтриване