четвъртък, 25 юни 2015 г.

Ароматен фугас с царевично брашно


Необходими продукти:

за тестото:
3 ч. ч. бяло брашно
1 ч. ч. царевично брашно
1 пак. суха мая (7 г.)
1 равна ч. л. сол
2 щипки захар
3 с. л. зехтин екстра върджин
топла вода за омесване на меко тесто

за поръсване:
3-4 с. л. зехтин екстра върджин за намазване
1-2 с. л. persilladе* 

*Persillade е ароматен микс от подправки на основата на магданоза (persil), който се продава готов, но не и у нас, за съжаление. Може обаче да си го направите сами, като смесите добре следните сухи подправки: равни части магданоз, чесън и едросмляна нелюта суха червена чушка, малко лук, естрагон, черен пипер и солчица. Съхранявайте сместта в бурканче, много е хубава и е подходяща за много ястия. 

Приготвяне:

От посочените продукти се замесва гладко и меко нелепнещо тесто. Не съм посочила точните пропорции на течността спрямо брашното, тъй като аз приготвям хляба си ръчно и почти никога не измервам количеството на водата. Добавяйте я постепенно, тестото само си подсказва кога тя е достатъчно. Омесете го добре, покрийте го и го оставете да втаса и да утрои обема си.

Когато е готово, тестото се разделя на 2 равни части. С помощта на малко зехтин върху ръцете си, оформете две продълговати плоски хлебчета. Прорезите се правят с ножче за пица или с много остър нож и внимателно се разтварят с пръсти. Разтворете ги добре, защото при второто втасване всичко бухва и резките се запълват отново. Покрийте и оставете отново хлябът да втаса. Ето ги моите фугаси преди втасване:


Подгответе фурната за печене на пара. Загрейте я до 220-230 градуса, на най-долната скара сложете широка тавичка пълна с гореща вода. Когато фурната се загрее достатъчно, намажете хлебчетата обилно със зехтин и поръсете с ароматния магданозен микс.


След втасването те почти са изпълнили голямата тава от фурната:


Сложете хляба във фурната, намалете градусите на 200 и включете вентилатора, за да циркулира горещата пара навсякъде. Изпечете го до приятен златист загар. Коричката става красива и хрупкава:


а сърцевината е въздушна и с прекрасен цвят от царевичното брашно:


Прекрасна добавка е към салата, вкусен летен дип и дори си е самодостатъчен, бих казала. Направете си този невероятно ароматен, хрупкаво-пухкав хляб... and enjoy the summer! :)


9 коментара:

  1. Мария, знаеш си, че твоите тестени изделия, особено хляб
    изглеждат прекрасно!
    И този не прави изключение!
    Прегръдки и хубаво лято от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      За мен е радост да съм си пак у дома и отново да включа фурната, липсваше ми.. :)
      Ще наваксвам тези дни ;)
      Хубаво лято и от мен! Прегръдка!

      Изтриване
  2. Много хубав хляб ! Надявам се тези оригинални прорези да свършат работи дори и хлябът да е без царевично брашно.Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма никакво значение какво е брашното, разрезите само спомагат за по-бързо изпичане и за повече хрупкави крайчета :)
      Слънчев уикенд ти желая, Кайти! :)

      Изтриване
  3. Страхотен хляб! Записан....

    ОтговорИзтриване
  4. Мария,отчупвам си крайче с голям мерак!Както винаги вкусно и много ароматно печиво си ни приготвила,поздравления!Ведър уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Моля ви напишете приблизително количество вода?

    ОтговорИзтриване