Една малка победа за мен това лято е отново да мога да се наслаждвам на втория си най-най-любим зеленчук, който през последните две години с мъка трябваше да зачеркна от менюто си. След като прилично натъпках (буквално) хладилника си с патладжани от био градинката, се сетих за този вкусен вариант на пица, който обичах да си приготвям - с печен патладжан и хубаво българско сирене и именно него ще ви представя днес.
Този път, докато пекох патладжана, наредих до него и пресен домат, нарязан на четвъртинки, без да отстранявам семената и няколко скилидки небелен чесън. Впоследствие от тях направих грубо пюре, което овкусих и с него намазах тестото преди да го гарнирам.
Необходими продукти:
тесто за пица, според броя и големината на порциите (аз използвах ето това)
1 голям патладжан
1 среден домат
бучка хубаво краве сирене
1/2 глава червен лук
2 скилидки чесън, необелен
няколко стръкчета пресен магданоз
1/3 ч. л. сух босилек
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Почистете патладжана и го нарежете на тънки ленти по дължина. Накиснете го за 15-20 мин. в подсолена вода, за да махнете горчивия привкус, след което го измийте и подсушете. Загрейте грила на фурната.
Подредете парчетата патладжан в голяма тава, покрита с намазнено фолио. До тях сложете четвъртинките домат и чесъна, като за тях направите отделна "купичка" от фолио, защото ще пуснат вода. Намажете всички зеленчуци със зехтин с помощта на четка и ги изпечете, като патладжаните обръщайте, за да се изпекат добре и от двете страни. Зеленчуците може да изпечете също на грил тиган или дори още по-добре- на BBQ.
Извадете изпечените зеленчуци в две отделни чинии. Патладжаните оставете настрана, а доматът отцедете от водата, която е пуснал във фолиото, обелете и намачкайте с вилица или пасирайте, заедно с чесъна. Те не са напълно готови, но са добили запечени крайчета и онзи прекрасен вкус, който променя всичко. Овкусете пюрето със сол, черен пипер и малко сушен босилек.
Загрейте фурната на 200 градуса с обдухване.
Разстелете тестото за пица на тънка подложка директно с пръсти върху хартия за печене. Разпределете отгоре малко от доматите - не прекалено, защото пицата става глетава, ако се олеете с доматения сос, без значение как е приготвен. Отгоре подредете няколко от тънки те резенчета печен патладжан, малко червен лук, нарязан на полумесеци и накрая натрошете от сиренето отгоре. Пъхнете пицата във фурната и изпечете до готовност на тестената подложка - около 15-тина минути.
Извадете пицата от фурната, поръсете я с още малко сирене и листенца пресен магданоз и полейте със струйка зехтин. Сервира се топла със студена бира :)
Изключително вкусна и с аромат на август! Опитайте! :)
Чудесна пица с любимия ми патладжан :)
ОтговорИзтриванеДобре дошла, Мария!
Добре заварила, Дани! :)
ИзтриванеИ на мен ми е много любим, стабилно си наваксвам пропуснатото ;)
Мими, ама изглежда чудесно! Каква лятна пица само. :)
ОтговорИзтриванеА да ти се похваля - правих белия ти ръчен хляб и се получи, успях! Много съм горда. :)
Прегръдки!
П.П. Ще ти драсна тези дни. ;)
Еее, супер, много се радвам, Гери! :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Голяма прегръдка и за теб!
Наистина си е наказание,липсата на патладжана..........Поздравления за победата и за чудесната пица,Мими!Поздрави!
ОтговорИзтриванеЦяла инквизиция си е направо, Миленче, когато обичаш да хапваш нещо, а не ти разрешават... Слава Богу, минаха тези тежки времена! :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прекрасна пица, с любимия патладжан! И как хубаво си ги подредила! Слънчеви поздрави и усмивки!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва, Теди!
ИзтриванеКолко много сме любителите на патладжана само.. нямам търпение да преровя и опитам всички рецепти, които пропуснах, с този прекрасен зеленчук :)
Прекрасна сряда от мен! :)
Мария, разбилам те, и аз нещо не мога да хапвам разни нещица, а хич не умея да пазя диета...патладжана и на мен е любим, ще си грабна парченце!
ОтговорИзтриванеДа, много е лошо така, Весе - не е лесно, но се преживява. Важното е да сме здрави! :)
ИзтриванеПоздрави и слънчева неделя! :)
Фантастична пица,мила,направо ми взе ума!Печените домати са брилянтна идея,благодаря,че сподели!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеМерси, Роси!
ИзтриванеЧак брилянтна едва ли, но вкусна - със сигурност! :)
Прекрасен неделен ден и прегръдки!