неделя, 11 октомври 2015 г.

Код розово

През уикендите, особено когато времето е лошо, винаги пека по нещичко. Този път се спрях на бриош. Един такъв мекичък и пухкав, той няма как да не ви създаде уют, а сладкото розово, криещи се отвътре може да спре дори поредица от няколкодневни непрестанни валежи и да накара слънцето да се покаже. Да, след повече от седмица дъжд, днес най-накрая си имаме слънце!


Не знам в България дали се продава розов пралин, но ако откриете някъде, не пропускайте да си купите. Това всъщност са необелени бадеми, обвити в розова захарна обвивка. При добро желание човек може да си ги приготви и вкъщи. Не съм пробвала до момента, може би някой ден, когато имам повече време. Този е натрошен, готов за употреба за различни печива и десерти:


Пухкав бриош с розов пралин и вода от портокалови цветчета


Необходими продукти:

2 и 1/2 ч. ч. бяло брашно
1/4 ч. ч. захар
6 г. суха мая
2 щипки сол
60 г. разтопено и охладено масло
2 яйца и 1 жълтък за намазване отгоре
около 100-120 мл. затоплено прясно мляко
1/2 ч. л. вода от портокалов цвят
розов пралин

Приготвяне:

В купа сипете всички сухи съставки и ги разбъркайте добре. Направете кладенче в тестото, чукнете вътре двете яйца, прибавете към тях маслото, ароматната вода и с постепенно прибавяне на млякото замесете меко тесто. Покрийте купата със свежо фолио и оставете тестото да втасва на топло, докато утрои обема си.

Разделете втасалото тесто на 2 части. Всяка разточете на правоъгълник, по желание намажете с мъничко масло и разпръснете отгоре от розовия пралин. Навийте на руло, нарежете напречно на парчета и подредете охлювчетата в тавичка на разстояние едно от друго. Оставете ги да втасат втори път.


Загрейте фурната на 180-200 градуса. Намажете втасалите рулца с разбит с лъжица прясно мляко жълтък и изпечете бриоша до златисто. Дайте му глътка въздух върху решетка и си хапнете парченце с чаша следобедно кафе. 



8 коментара:

  1. Какви са тези розови облачета, Мими.. И аз искам! :)
    Усмихнат ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Другия път като се видим ще мушна две в торбата за теб, Гери :)

      Изтриване
  2. По снимките ти не личи да е дъждовно и мрачно,Мария,може би това слънчево,златисто печиво огрява с тена си кадрите!Страхотен бриош!Прегръдка и ведра седмица въпреки лошото време!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно това написах и аз, че беше тъмно и мрачно и тъкмо като излезе от фурната бриоша едно такова хубаво слънчице изгря... :)
      Да ти топло и слънчево настроението, Роси!

      Изтриване
  3. Така, така, розово, посред зима:))) браво на теб! Усмихна ме! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Кате, наистина се зазими, но къде е зимата още... хич не ми се мисли за нея, тепърва предстои.
      Прегръдки и от мен, все с усмивка да ти върви новата седмица! :)

      Изтриване
  4. Много хубаво, розово и въздушно! Големи изкушения приготвяш Миме! Усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване
  5. Какъв е този памук с розови цветчета! :) Страхотен бриош!
    Усмихната седмица, Мария!

    ОтговорИзтриване