петък, 9 октомври 2015 г.

Свински котлети със сладко-кисели чушки

Обичам да готвя котлети. Те са едни от предпочитаните ми меса и никога не пропускам да си купя от тях, когато ми намигнат от щандовете за месо. Тези тук реших да приготвя, водейки се по рецепта на Гордън Рамзи. Моите котлетчета не са приготвени на тиган, а във фурната, така че тук има леко разминаване с оригинала, но рецептата за чушките спазих точно и мога да ви кажа, че наистина са невероятна вкусотия и страшно много си подхождат с месото. Както и да решите да приготвите свинското, все ще бъде вкусно, а ето как интерпретирах аз рецептата:

Свински котлети със сладко-кисели чушки по Гордън Рамзи


Необходими продукти:

4 бр. хубави свински котлети с кост
2 необелени скилидки чесън
няколко клончета прясна мащерка (или 1 ч. л. суха, ако в момента не ви се намира прясна)
сол и черен пипер на вкус
зехтин

за гарнитурата:
2-3 големи червени чушки, почистени
1 голяма глава червен лук
1 с. л. захар
3 с. л. червен винен оцет
сол и черен пипер на вкус
зехтин
шепа пресен босилек

Приготвяне:

Тъй като моите котлети са печени, а не пържени в тигана, ви съветвам да приготвите първо тях, а след това чушките. 

Измийте и подсушете добре месото. Подправете го с едро смляна морска сол и черен пипер на вкус от двете страни.


В тиган с незалепващо покритие загрейте 2-3 с. л. зехтин. Пуснете вътре двете скилидки небелен чесън предварително леко смачкани с ножа, за да отпуснат ароматите си. Поставете и котлетите - по един или два наведнъж, зависи колко ви е голям тигана и клонките мащерка (ако не разполагате с такива, просто поръсете една лъжичка мащерка директно в зехтина  - тя ще го ароматизира и ще полепне тук-там и по месцето). Запечатайте котлетите от двете страни на силен огън до златисто, подредете ги в леко намазнена със зехтин тавичка и ги пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна, да се изпекат до готовност. 



Докато се пекат месцата, може да си приготвите прекрасните сладко-кисели чушки. 

Почистете и нарежете чушките на лентички, а червения лук - на полумесеци. В тиган загрейте малко зехтин и сложете вътре зеленчуците, Подправете ги със сол и черен пипер на вкус, прибавете и лъжица захар и сотирайте зеленчуците на силен огън. Може да ги обработите до почти пълно омекване или да ги оставите с една идея по-хрупкави - и в двата варианта все са вкусни, вече ги изпробвахме :) Добавете и оцета, оставете тигана на котлона още за минута-две. Намалете огъня, сипете още мъничко зехтин при чушките, разбъркайте за още минутка, изключете котлона и прибавете и  прясно нарязаните листа пресен босилек. Разбъркайте и изсипете тази вълшебна гарнитура в купа. Оставете настрана. 


Готовите пържолки оставете да си отдъхнат за 10-15 минутки и сервирайте заедно със сладко-киселите чушки. Великолепни са, приготвям ги вече няколко пъти и винаги с отличен резултат.



Ето и клипчето със самата рецепта в изпълнение на ненадминатия Гордън Рамзи. Непременно опитайте това простичко, лесно и много вкусно ястие. Ще ви изненада приятно! :)


2 коментара:

  1. И сега ходи да спиш, нали... Как се спи след такава вкусотия? Има да си чакам сутринта, за да залъжа глада. :) Е, чудна мръвка, Миме! Ама и гарнитурата е страхотна и определено бих опитала. :) Преръдки и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се спи, Гери, а се примлясва доволно :)
      Чушките са страхотни, горещо ги препоръчвам просто!

      Изтриване