неделя, 27 декември 2015 г.

Сладка, сладка Коледа

Честито Рождество Христово!
С малко закъснение, но от сърце, ви пожелавам най-вече да сте здрави и щастливи,
да съумеете да съхраните вярата, топлината и любовта в душите си и да бъдете повече себе си! Всичко останало е постижимо, стига истински да го пожелаете! :) 


Изключително скромно е присъствието на сладки в моя блог, най-вече поради факта, че пътувам много по празниците и рядко се заседявам пред компютъра, но това не означава, че и аз, като вас, не избирам с дни с какви вкусни неща да зарадвам близките си. За да не си помисли все пак някой, че у нас сме на диета през декември (каква несправедливост!), ще ви покажа част от тазгодишните лакомства, които приготвих :)

На първо място, разбира се, няма как да не посоча меденките. Класически, любими, прекрасни меденки, задължителни за Коледа почти във всеки дом. Това са сладките, които се приготвят най-рано и винаги свършват първи. Опитвала съм много и различни рецепти за меденки, но най-често като че ли приготвям тези на Ванчето. Рецептата за тях, както и снимки стъпка по стъпка, може да откриете тук. Част от моите меденки тази година слепих с орехов крем, а останалите с мармалад от шипки, който не бях вкусвала с години. Велики са меденките, няма по-коледни сладки от тях на света!


Доста различни, но не по-малко вкусни са финландските джинджифиловите меденки, които за първи път приготвих преди няколко години и също много харесвам за празниците. Рецептата, с изменения от моя страна, е от книгата "Under the Midnight Sun". Те стават гладки и са подходящи за украсяване с глазура или фондан, но според мен захарното покритие, колкото и да е красиво на вид, много, ама много разваля всякакви сладки, защото неговата прекомерна сладост буквално "заглушава" истинския им вкус. Така и не я заобичах този тип декорация, затова и тази година заложих на по-семплия вид.

Финландски джинджифилови меденки


Необходими продукти:

150 г. масло
110 г. захар
4 с. л. мед
2 с. л. настъргана кора от био портокал
1 равна ч. л. канела
1 равна ч. л. джинджифил на прах
1 карамфилче
1 яйце
1 ч. л. сода за хляб
около 400 г. брашно

Приготвяне:

Сложете маслото, захарта, меда, портокаловата кора и останалите подправки в малка тенджерка и я сложете на котлона на не много силен огън. Щом сместта се хомогенизира и забълбука, оставете я за минутка на котлона, след което отстранете тенджерката и оставете леко да се охлади.

С дървена бъркалка разбийте хубаво получената смес, докато стане пухкава и лека, след което добавете към нея яйцето, а след това содата и брашното. Разбъркайте всичко много добре, охладете и оставете сместа в хладилника за една нощ.

На другия ден извадете тестото и го оставете да се отпусне за 10-15 минутки на стайна температура. Разделето го на 2 или 3 части и разточете всяка направо върху леко набрашнена хартия за печене с дебелина около 3 мм. Изрежете сладките с различни формичи и отстранете излишното тесто.

Прехвърлете сладките направо с хартията в голяма тава и ги изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Пекат се доста бързо, така че внимавайте да не ги прегорите.

Много са вкусни и сгряващи сърцето сладки, директно от страната на дядо Коледа! :)

Неустоимите бадемови сладки на Димитрана са едни от фаворитите ми тази Коледа. Прелестни, крехки, топящи се в устата, уникални! Рецептата за тях е тук , непременно ги опитайте!


А любими на цялото ми семейство от няколко години насам са гръцките бадемови курабии. За тях половинката казва, че моите са в пъти по-хубави от купешките, което може само да ме радва! :) Ето ги -все още топли, но съм ги щракнала, защото после може и да не останат за снимка. Рецепта за тях няма смисъл да ви давам, има голям избор в интернет. Разкошни! 


Моята Коледа винаги е подплатена и със сериозни количества шоколад, няма начин! :) Тази година под формата на домашни шоколадови бонбони със сушени плодове и ядки. Аранжировката е дело на моя син, макар самият той все още да недолюбва плодовете.


За тях също няма рецепта - трябват ви само формичка за бонбони, бял, млечен и черен шоколад (разтопен) и всякакви сушени плодове и ядки, каквито обичате, стига да не са осолени. Тук си имаме червени боровинки, череши, кайсии, шам фъстък и филирани бадеми. Останалото е въпрос на лично въображение, а ако нямате формичка, си направете плоски кръгли бонбончета направо върху хартия за печене. 


Семплите и почти невзрачни сърца в единия край на кутията по-долу са чудно вкусни и хрупкави маслени сладки без яйца. Тази година ги правя за първи път и страшно много ми харесаха. Подарих повечето, а тези, които останаха за лична консумация, неусетно свършиха преди изобщо да ми хрумне, че би било добре да ги снимам.


Портокалово-джинджифилови сладки

Необходими продукти:

200 г. бяло брашно
100 г. меко масло
1/2 ч.л. сол
5 с. л. тръстикова захар
1/2 ч. л. джинджифил на прах
1/2 ампула портокалова есенция
няколко с. л. прясно мляко

Приготвяне:

Смесете брашното, солта, захарта и джинджифила. Добавете към тях парченца масло и есенцията и с помощта на вилица го втрийте в сухите съставки, докато се получат трохи. Добавете 1 с. л. прясно мляко и, вече с ръце, започнете да оформяте тестото. То е доста ронливо, но от топлината на ръцете ви ще започне да споява. Ако е много сухо, добавете още една лъжица мляко и продължете. Слагайте само по една лъжица течност и никога цялата накуп - ще са ви необходими общо 2-4 супени лъжици мляко в зависимост от качеството на брашното и маслото.

Завийте тестото в свежо фолио, оформете го на диск и го оставете в хладилника за час-два.

Загрейте фурната на 180 градуса. Разточете тестото с дебелина 3-4 мм върху набрашнен плот или направо върху хартия за печене. С формичка изрежете фигурки и ги подредете в голяма тава върху хартия за печене. Сладките са без набухвател, надуват се съвсем леко, така че не е необходимо да оставяте голямо разстояние между тях. Изпечете ги до лек загар, не ги прегаряйте. Още горещи ги поръсете с пудра захар и ги оставете да изстинат напълно преди консумация. Хрупкави и невероятно ароматни сладки без яйца!

Част от всичко това опаковах и подарих на близки и приятели - с усмивка и искрено пожелание от сърце... за истински сладки празници! :)


Нека бъдат сладки и вашите празници и весело посрещане на Новата 2016 Година! :)

8 коментара:

  1. Честита Коледа, Миме! Много сладка е била твоята Коледа, прекрасни сладки си приготвила! Усмихнато посрещане на 2016 Година!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Коледа, Мария!
    Много здраве и усмивки по лицата ви!
    Чудесни са всички сладки!
    Прегръдка и весело посрещане на Нова Година :)

    ОтговорИзтриване
  3. Мими, същите меденки приготвям и аз. ;) По принцип ги слепвам със сладко, тази година опитах и с млечно-масления крем с трохи. Но една част бяха и с шипков мармалад. Че и трети вид - каквото имаше, оползотвори се за "плънка". ;) Ама вкусотия си е!
    Всичките ти сладки са прекрасни, браво!
    Весело посрещане на Нова година! Прегръдки от мен. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Сладка и вкусна е била Коледата ви, Мария!
    Да е честита и Новата Година и да носи само здраве и късмет!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита и благословена нова година,Мария!
    На цялото семейство пожелавам да сте здрави и нека повече да са моментите на щастие,веселие,удовлетворение,да се наслаждавате на успехи,домашен уют и топлина!
    Очарователна колекция от сладости си приготвила за празника,поздравявам те за усърдието!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита да е Новата година, приятели!
    На свой ред ви пожелавам най-вече здраве и нека 2016-та бъде една по-добра година във всеки един аспект! :)
    Голяма прегръдка от мен за всички вас!

    ОтговорИзтриване
  7. За много години,Марийче-чудни сладки си приготвила!
    Прегръдка и пожелание за по-добра 2016 година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години, Живе! :)
      Благодаря ти от сърце, нека и за теб 2016-та година бъде истински прекрасна!

      Изтриване