четвъртък, 28 април 2011 г.

Пълнени печени домати

Пролетта е сезон, през който повечето хора предпочитат по-леки ястия. Пресните плодове и зеленчуци са идеален начин да се освежим след дългата зима, да си набавим витамини и да се заредим с настроение за предстоящите топли дни.

Предложението ми днес трудно може да се нарече рецепта; по-скоро е една идея за предястие или лек обяд, която всеки може да реализира с каквито продукти има в хладилника. Идеята е да се замени традиционната плънка от ориз-кайма или яйца-сирене с нещо различно. Количеството на продуктите е по ваша преценка.

Пълнени печени домати с луканка и царевица


Необходими продукти:

няколко хубави големи домата
сладка царевица от консерва
луканка
пресен лук
магданоз

по желание: 1-2 добре разбити яйца и/или кашкавал

Приготвяне:
В горната част на доматите се изрязва капаче и меката част се издълбава внимателно с лъжица.
Луканката се нарязва на кубчета, магданозът и пресният лук - на ситно. В купичка тези продукти се смесват с царевицата, разбъркват се и с тях се напълват доматите.

След като се напълнят, доматите се подреждат в леко намазнена тавичка, поливат се с тънка струйка зехтин и се запичат в загрята фурна до желания резултат - по-сочни или по-препечени. Може, преди да ги пъхнете във фурната, да направите заливка от 1-2 разбити яйца и да сложите по малко във всеки домат и/или да поръсите с кашкавал. Сервирайте със свежа салата.

Плънката, разбира се, може да е варира, в зависимост от предпочитанията - различни зеленчуци, царевица, всякакви твърди, меки и топени сирена, кашкавал, колбаси и подправки. Ако е нужно, някои неща могат да се обработят предварително - да се задушат, запържат или запекат на грил (ако използвате замразени зеленчуци или сурова наденица примерно), но общо взето за това ястие подготовката отнема минимално време и усилия. И винаги се получава нещо различно и вкусно.


1 коментар:

  1. За пръв път опитах такива в Турция, но сега сама си ги правя. Особено лятото се получават уникални, когато всичко е прясно и царевицата не е от консерва. И аз ще я пробвам тази рецепта!

    ОтговорИзтриване