вторник, 3 май 2011 г.

Бутер тарта със сирене и домати



Необходими продукти:

пакет бутер тесто (или домашно многолистно тесто - моето е такова, с добавка сух босилек)
хубаво краве сирене
1-2 скилидки чесън (или 1-2 стръка пресен)
1-2 стръка пресен лук
2 големи домата
1-2 с.л. зехтин
пресен босилек или сух, ако нямате
черен пипер по желание

Приготвяне:

В подходяща тавичка или форма за тарта се разстила бутер тестото, като се оформя малък борд и излишното се изрязва. Може да изрежете и индивидуални кръгли или правоъгълни формички. Тях подреждам върху хартия за печене в голяма тава. Основата се надупчва с вилица и се запича за 2-3 минути в загрята фурна (около 200 градуса), докато изпръхне и започне леко да се зачервява.

За плънката - сиренето се намачква с вилица, към него се прибавят накълцаният на ситно чесън, пресен лук, босилек, зехтин, малко черен пипер по желание. Всичко се разбърква добре и се разстила върху запечената (или не) подложка. Отгоре се подреждат нарязани на кръгчета или полумесеци хубави пресни домати, поръсват се с малко зехтин. Тартата се връща във фурната и се пече до апетитно зачервяване. Преди сервиране се полива с мъничко зехтин и се поръсва с още свежи листенца босилек.


Лека, бърза и вкусна :) Получава се много добре и с микс сирена, каквито обичате. В такъв случай чесън не се слага, за да изпъкне ароматът на сирената. Вкусна е и топла (не гореща), и студена; може да се хапва като предястие или леко основно ястие; подходящи към нея са свежа зелена салата или таратор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар