петък, 13 май 2011 г.

Вита баница с мая

Рецептата за тази лесна баничка открих ето тук - във виртуалното тефтерче с рецепти на Vens. Не прилича на баниците с фини точени кори, но е вкусна и пухкава- бих я оприличила на нещо средно между питка и баница. Добро попадение е за закуска или за основно хапване, а чаша айрян се връзва чудесно с нея.


Ето и рецептата  с незначителни изменения от моя страна. Аз я приготвям с половин доза от продуктите, защото тавичката ми е сравнително малка - 26 см.

Вита баница с мая
(по идея на Vens)
Необходими продукти:

за тестото:

250 мл. хладка вода
20 г. мая
щипка сода бикарбонат
1 /2 ч. л. сол
1 с. л. кисело мляко
1 с. л. оцет
30 г. краве масло
500 г. брашно

за плънката:

250 г. бяло саламурено сирене
2 - 3 яйца
(аз сложих и малко кисело мляко - около 1-2 с. л.)

Приготвяне:

Замесваме тесто от посочените продукти и с остър нож го разделяме на 5 равни части. Оформяме ги на топки, покриваме с кърпа и ги оставяме да престоят около 20 минути. Върху набрашнена повърхност разточваме всяка една топка на голяма кора, разпределяме върху нея част от плънката и завиваме на руло. Подреждаме корите в намаслена тавичка и когато всички те бъдат навити, оставяме баницата да престои около 10 минутки. В оригиналната рецепта пише, че преди да се пъхне във фурната, баницата се намазва с олио- аз обаче реших да сложа масълце на няколко места. Ако ви остане част от плънката, може да разпределите и нея отгоре. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до зачервяване. Изпечената баница се намазва отново с още малко краве масло и се покрива с чиста кърпа , за да омекне. Резултатът е много вкусен!

5 коментара:

  1. Много апетитно изглежда баницата :)
    Поздравления за вкусното предложение!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дани, наистина е много вкусна баничката! Аз я правя доста често, синът ми много обича такъв тип тестени изделия. Ще се радвам, ако я опиташ и споделиш отзиви.
    Хубав и усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
  3. СТРАХОТНА МИ СЕ ВИЖДА ТАЗИ БАНИЦА!
    СТАВАМ И ОТИВАМ ДА Я ЗАМЕСЯ!

    ОтговорИзтриване
  4. ЧУДЕСНО ТЕСТО СЕ ПОЛУЧИ,ОБАЧЕ АЗ НЕ РАЗТОЧИХ БАНИЦА ,А НЕЩО КАТО СОЛЕНИ КИФЛИЧКИ!ЧУДНИ!

    ОтговорИзтриване
  5. Наистина е много приятно тестото за работа, Нели, за разточване е просто бижу! Супер е, че си успяла да го превъплътиш в нещо различно - това прави рецептата още по-добра!
    Желая ти хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване