вторник, 6 септември 2011 г.

Савойски ванилов сладкиш



Gâteau de Savoie или Biscuit de Savoie  е пухкаво, нежно ароматизирано с ванилия или лимонова кора творение на сладкарството. Рецептата за него е основна за приготвяне на блатове за различни сладкиши и торти, но може да се хапва и така, защото е с лек и нежно сладък вкус и прекрасно се съчетава дори само с лъжичка домашно сладко.


Тайната за хубав обем тук се крие в хубавото разбиване на яйцата, защото в него не се слагат никакви набухватели. Той се дължи изцяло на прекрасното, нежно и въздушно тесто.  Много е красиво и внушително, когато се изпече в кръгла форма и когато го извадите и го разрежете, ще се удивите на какво са способни добре разбитите яйца. Днес аз го изпекох в широка правоъгълна тавичка, за да ми е удобно да го нарежа на квадратчета, но мисля, че дори в този му вид от снимките се вижда добре какъв хубав, пухкав обем се получава. Ето рецептата за него, от записки от стария тефтер на баба, под гръмкото заглавие Кекс N6 ;)

Савойски ванилов сладкиш


Необходими продукти*:

6 големи пресни яйца
180 г. захар
75 г. пресято брашно
75 г. нишесте
1 капсула ванилия (или кората на 1 лимон)
щипка сол

Приготвяне:

Фурната се загрява на 150 градуса.

В два отделни чисти и абсолютно сухи съда се отделят жълтъците и белтъците на яйцата. Самите яйца трябва да бъдат със стайна температура. Жълтъците се разбиват със 140 грама захар докато побелеят и станат на пухкав крем. Добавя се ванилията и разбиването продължава, докато сместа стане достатъчно плътна и когато се вдигнат бъркалките, да образува при падане на сместа ленти, които се задържат на повърхността. В другия съд се разбиват белтъците с останалата захар и с щипка сол на стегнат сняг.

Следващият етап е всички съставки да се обединят в едно. Това става по следният начин - към сместа с жълтъците се прибавят последователно 1/3 от белтъчният сняг, 1/3 от смесените и пресяти брашно и нишесте и се разбърква много внимателно до пълното им поемане в сместа; след това по същият начин се прибават по още 1/3 от съставките, отново се разбърква и накрая се прибавя последната третина. Разбъркването наистина трябва да става бавно и внимателно, със загребване и обръщане, за да не спадне сместа - тя трябва да се получи пухкава и хомогенна.

Формата, която сте си приготвили, може да обвиете с хартия за печене или да намажете хубаво с масло и поръсите с брашно, за да предотвратите залепване. След набрашняване я изтръскайте, за да махнете излишното брашно. Сместа за сладкиша се изсипва във формата, заглажда се и се слага в предварително добре загрята фурна на средна скара. Пече се средно около 40-45 мин., като времето варира в зависимост от дебелината на слоя тесто.

Когато е готов, сладкишът се изважда от фурната, оставя се да се охлади 5-7 минутки и се освобождава върху решетка (ако сте използвали хартия я отстранете) до пълното му охлаждане. След това се поставя в поднос и се поръсва с пудра захар (може и с аромат на ванилия). Ако ще го изпозвате като блат за торта или за петифури, най-добре е това да стане на следващия ден, за да има време да изпръхне. Но дори в натуралния си вид, с малко сладко от ягодки и с чаша хубаво кафе, класиката си е класика и е винаги вкусна.


* Основна рецепта за блатове за пастички и торти тип Savoie

18 коментара:

  1. Мария,
    една страхотна песен и един уханен сладкиш :)
    Малко ни трябва, нали?
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина, Дани! :) Е, след още някой час и чаша хубаво вино би била подходяща добавка ;)
    Имам затруднения с достъпа към блога ти, от дни не мога да го отворя. Защо ли се получава така?
    Хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен сладкиш и хубава песен!
    Спомням си, че бабата на моя съпруг правеше кекс без никакви набухватели, тя просто не знаеше за тях. Тъй че не ме учудва липсата им тук:)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Траянче, много правилно отбелязваш това! Тази рецепта (с малки изменения) я имам от моята мила баба, която за съжаление наскоро загубих! "Кексът с 6 яйца", както го наричаше тя, беше едно от малкото неща, които можех да готвя преди време и си спомням как тя ми обясняваше, че яйцата трябва да се разбиват 20 минути (ръчно), за да бухнела сместа... пръстите ми трепереха след такова жестоко разбиване :) След като започнах да се интересувам по-задълбочено от кулинария разбрах, че този "кекс" всъщност е въпросното "Gâteau de Savoie" и за пореден път се убедих, че за хубавите рецепти времена и граници няма!
    Поздрави и хубава седмица и на теб пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мария, поздравление. Сладкишът изглежда много изкусително. Понякога именно семплите десерти без натруфени фасади са истински вкусни.

    ОтговорИзтриване
  6. Днес сме се наговорили да показваме кексове.Какво нещо е телепатията.
    Чудесен ти е кейка, поздраления!

    ОтговорИзтриване
  7. Мимче,такъв сладкиш ядох скоро в Родопите.Бях възхитена ит невероятния вкус и изумена от това,че се прави без набухвател.Рецептата е същата!Твоя сладкиш се е получил страхотно!Изглежда много пухкав...ох,как ми се приядеее,вкуса му ми е в устата:)
    Пожелавам ти прекрасен дн:)

    ОтговорИзтриване
  8. Опитвала съм подобен десерт и знам, че вкусът му е чудесен!
    При мен те чака едно предизвикателство, Марийче!
    Ще се радвам ако го приемеш и имам възможност да те опозная по-добре!

    Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Мария,и аз съм фен на ванилията,така че със сигурност десерта би ми допаднал!Бих го сиропирала с малко компотче и ще е тип-топ!

    Поздрави от мен и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря много за положителните коментари, момичета! Много се радвам, че си припомних тази рецепта вчера, бях се затъжила за нещо такова и съм напълно съгласна с теб, Witch!

    Жани, мерси! :) Жалко, че телепортацията не работи като хората все още, иначе представяш ли си какъв кулинарен хаос щеше да настане? ;)))

    Кате, ми то аз съм израстнала в Родопите, ти откъде, мислиш, го знам този сладкиш? ;) Топи се в устата, нали? :)

    Леви, с най-голямо удоволствие приемам! Тя и Катето ми хвърли преди няколко дни тази ръкавица.. вече мисля по въпроса, да знаете! :)

    Пожелавам ви и аз един страхотен следобед! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  11. Еликсир, опасявам се, че ако се сиропира, ще се изгуби напълно прекрасния въздушен вкус, които създава този сладкиш. Но ако ще се използва като блат за торта - да, тогава даже е задължително! Опитай го, със сигурност ще ти донесе неописуемо ванилово усещане :)
    Прегръдки и много хубав ден, Еликсирче!

    ОтговорИзтриване
  12. Марийче,аз бих го топнала в компотче непосредствено преди да го мушна в устата:))!За блат за торта е направо идеален!

    Хуава и уютна вечер пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  13. Много нежен и уханен сладкиш!
    Уютно и вкусно е при теб :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря от сърце, Милена, много съм щастлива да те видя тук!
    Поздрави и приятен следобед! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Мария, много ми хареса рецептата на този сладкиш!Изглежда пухкав, нежен и вкусен:).
    Поздрави и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Марийче, нали знаеше, че няма как да пропусна да си наваксам пропуснатите публикации в твоето хубаво блогче?:-))) Сладкишът ти е толкова нежен, фин, убедена съм, че се топи в устата. Имахме вкъщи една такава рецепта за сладкиш без набухвател, но беше на листче и не успях да си я препиша в моята си безценна тетрадка. Добре, че ти ни предлагаш този изящен кекс.:-)) Ще го направя със сигурност, да знаеш.:-))
    Прегръдки, мила и една хубава, успешна и разбира се, усмихната седмица от мен!:-))

    ОтговорИзтриване
  17. Мони, много ти благодаря :) Изключително ще се радвам, ако го направиш; сигурна съм, че ще ти хареса!
    И аз ти пожелавам една хубава есен, но не с есенно, а с много лятно настроение! :)
    Много целувки от мен!

    ОтговорИзтриване