неделя, 29 януари 2012 г.

Финландски оризов пай

Най-новото попълнение в кулинарната ми библиотека е тази много готина книжка с традиционна финландска кухня. Освен с вкусно звучащи рецепти, тя е пълна с красиви фотографии и много любопитни нещица за живота в тази северна страна. Тази вечер искам да ви поканя на гости в моята кухня, за да опитате нещо автентично, нещо различно и интересно, а именно традиционен финландски пай от ръжено брашно и млечно-оризова плънка.


Комбинацията е доста необичайна и определено не е нещо, което човек може да опита всеки ден (поне по нашите ширини). Освен от ориз, плънката може да бъде приготвена и от сварени картофи, като по принцип е прието този пай да се гарнира отгоре със смес от масло и твърдо сварени яйца, нарязани на едро. Последното ми се видя малко калорично, затова го прескочих, но ако вие искате да се гмурнете в истинския финландски вкус, може да опитате.

Karjalanpiirakka
по идея от: "Under the midnight sun"


Необходими продукти за 10 броя:

за тестото:

300 г. ръжено брашно
200 мл. студена вода
2 ч. л.  сол
бяло брашно за разточване


за плънката:

140 г. бял ориз
1 л. прясно мляко
1 ч. л. масло
още малко горещо мляко за след печене


Приготвяне:

Оризът се сварява в прясното мляко, към което е добавена 1 ч. л. масло. Същото е все едно си приготвяте мляко с ориз с тази разлика, че не е подсладено. Разбърквайте често, защото има опасност да загори. Когато оризът е абсолютно готов, свалете сместа от котлона и оставете да се охлади.

От ръженото брашно, солта и водата се омесва твърдо тесто. Разделя се на 10 парчета, които се разточват на тънки кръгове с диаметър около 15 см. За да не лепне тестото по плота и точилката, използвайте бяло брашно. В средата на всеки кръг се поставя от плънката и краищата на тестения кръг се прищипват навътре, за да се образува нещо като борд. Готовите пайове се подреждат в тавичка (най-добре с хартия за печене) и се пекат в предварително загрята силна фурна - 250 градуса, за около 10-15 минутки. Изваждат се и още докато са горещи се топват в горещо мляко, изваждат се и се завиват с кърпа за да омекнат. Съветвам ви да не прескачате тази стъпка, тъй като иначе тестото става твърдо като камък (оставих едно за проба и наистина се получи така). Паят се хапва топъл и се гарнира най-често с яйчно-маслен пастет.

За финал отново моята любима финландска звезда :)

23 коментара:

  1. Книгата изглежда като да е пристрастяващо интересна. Снимките от нея веднага ми грабнаха вниманието.
    Аз веднъж по невнимание купих една книга с униции и фаренхайти и после такова пресмятане падна в кухнята :-)
    Поздрави за Таря - чудесно се връзва с географията на рецептата. И аз преди плувах в тия арктически течения, докато не преоткрих британските китарни банди и вече нищо друго не ми се слуша :-)
    Хубава нова седмица, Мари!

    ОтговорИзтриване
  2. М-м-м, че апетитно! А аз като видях заглавието, реших, че паят е в чест на страхотния концерт, който Таря изнесе онзи ден:)))Хубав ден! Милена

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересна рецепта!Имам едни приятели, мъжа в смейството е финландец, ще го изненадам, като заимствам рецептата и му поднеса това ястие.
    Те ми донесоха от Финландия супа от лос и беше много вкусна.
    Винаги ме изненадваш с нещо интересно!
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  4. Мария, заповядай в кулата. Там има награда за теб.
    Поздравления за интересната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда много интересно и апетитно! Задължително ще го опитам с буквата Ф (правя си седмично азбучно предизвикателство), благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  6. Интересен пай, чудна книжка и хубава музика! Добро начало за новата седмица! Поздравявам те и ти благодаря за хубавото настроение! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Много интересна книжка и още по- интересна рецепта ни представяш!
    Любопитно ми е да я опитам:)Изглежда много вкусно.


    Прегръдки и усмивки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марийче,приятно е да видя рецепта от друга страна -струва ми се интересна-особено края с потапянето в прясно мляко.Книжката е много красива..
      Успешна нова седмица!

      Изтриване
  8. Определено много интересно финландско предложение :) Тяхната кухня ми е напълно непозната, затова ще следа твоите рецепти с удоволствие! Прегръдки и хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Много интересно предложение от една за мен непозната кухня! Изглежда много вкусно, Марийче!:-))
    Заповядай при мен, имам награда за теб! Очаквам те!
    Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. На мен ми допада, Мария...
    много хубаво си ги приготвила, чудесни снимки и презентация.
    Ще очаквам и други интересни рецепти:)
    Благодаря,
    поздрави и хубава нова седмица,Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Мария, предлагаш ни съвсем непозната за мен кухня :)
    Но за сметка на това ми хареса предложението!
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Я? незнаех, че и финландците имат кухня?:)))))
    Обаче аз този пай бих го хапвала, като прочетох съставките. Пък и снимките помагат;))) Хубави са!
    Пожелавам хубава седмица и чакаме следващите предложния от новата ти придобивка!

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасна рецепта! А как си ги докарала, точно като в книжката:)
    Браво на теб!

    ОтговорИзтриване
  14. Мария,интересно звучи рецептата,а снимките са още по-красноречиви!Даже като гледам си задминала източника,много по-добре са станали твоите питки!
    Хубава нова седмица пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ви много, момичета, приятно се изненадах да видя толкова хубави думи! Финландската кухня наистина не е популярна у нас, но мисля, че има доста интересни неща, които си заслужава да бъдат опитани; просто продуктите са обичайни, а вкусът е някак странен и различен, но то именно това му е хубавото: нови комбинации - нови поводи за творчество в кухнята :) Сърдечно ви благодаря за приятелското отношение и за това, че често ми идвате на гости, за мен това означава наистина много! Пожелавам ви топло настроение в мразовитите дни и до скоро, приятели!

    ОтговорИзтриване
  16. Миме, невероятно интересна рецепта! За първи път чувам за Karjalanpiirakka!!! Изглежда страхотно вкусно на снимката , а.... и книжката изглежда много заинтерегуваща!
    Желая ти прекрасна и хармонична неделя и....нека цялата следваща седмица е празник за теб! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  17. И аз като теб, Албенче! Но никога не е късно човек да научи нещо ново, нали? :) Аз затова при всяко пътуване до някоя държава или интересен регион си купувам по една книга с традиционна кухня, светът наистина е пълен с вкусни изненади! :)
    Много целувки и от мен и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Много хубав пост, имам ръжено брашно и се амбицирах да направя тези интересни пайове!Нестандартно предложение, което предизвиква!Поздравления, и снимките са много добри!
    И аз ще те поканя при мен за награда, заповядай, постът е от 14 февруари!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Соня, много интересен вкус имат наистина, дори леко странен бих казала. Доколкото разбрах са подходящи за закуска или вместо хляб към някоя супичка. Предизвикателство си е отвсякъде :)
      Благодаря ти много за наградата!

      Изтриване
  19. Много ти благодаря за жеста, Или! :)

    ОтговорИзтриване