четвъртък, 13 септември 2012 г.

Пастицио

Това лято ни се отдаде възможност няколко пъти да се отбием и през съседна Гърция. От там, както обикновено, донесохме със себе си слънчев загар и много спомени за кристално чисти води, живописни пейзажи и красиви емоции. При последното ни пътуване успях да се сдобия и с няколко прекрасни средиземноморски растения, които за момента успешно се адаптират към софийския въздух.

За всички, които пожелаха снимки от ваканцията ни, подбрах няколко фотоса. Преди да ви ги покажа искам да споделя един кулинарен спомен от лятото, а именно "квадратните гръцки макарони", както ги кръсти синът ми, или така нареченото Пастицио. Всички сте чували за него, мнозина от вас са го опитвали и приготвяли у дома, затова бързам да ви кажа, че моята рецепта съвсем не е автентично оригинална, ако някой супер много държи на това. Промените се наложиха поради няколко причини, като започнем от наличните съставки в хладилника и минем през "въпрос на вкус", затова, макар че се придържах до гръцката рецепта, това е един доста побългарен вариант, който е не по-малко вкусен и е добра алтернатива за всички, които не обичат да експериментират с подправките.

Пастицио по мой си начин



Необходими продукти:

за плънката:
500 г. кайма смес
2/3 пак. макарони (от 500 г.) 
1 средна глава лук
1 голяма скилидка чесън
1 голям домат
2-3 с. л. доматено пюре
сол, пипер, сух риган, пресен магданоз
зехтин

за сос бешамел:
30 г. масло
3 с. л. брашно
около 350 мл. горещо прясно мляко
1 голямо яйце на стайна температура
настърган кашкавал, пармезан или сирене кефалотири - има го и при нас

Приготвяне:

Най-напред се приготвя плънката. Загрейте мъничко зехтин в тиган и запържете леко ситно нарязаните лук и чесън. Когато омекнат, добавете към тях каймата. Раздробете я с помощта на дървена лъжица и я оставете леко да се запържи. Подправете със сол и черен пипер на вкус, поръсете със сух риган. Накрая прибавете доматът, нарязан на ситни кубчета и доматеното пюре за по-интензивен вкус.  Оставете сместа на котлона, докато течността се поизпари, но все пак нека остане мъничко сос. Поръсете със ситно нарязан пресен магданоз и оставете плънката настрана, докато си приготвите другите неща.

Сварете макароните според указанията на опаковката. Изберете такива с по-голям диаметър. Аз не сложих целия пакет, защото тавичката ми е малка - от това количество продукти направих 6 порции като на снимката, но те не са никак малки. Прецедете макароните, сипете вътре мъничко зехтин (може и масло, ако предпочитате, но ястието и без това е достатъчно тежко), разбъркайте ги и ги оставете настрана.

За сос бешамел разтопете маслото в тенджерка на не много силен огън. Изсипете брашното и бъркайте непрекъснато с дървена лъжица, докато леко промени цвета си. Прибавяйте леко и внимателно горещото мляко и бъркайте непрекъснато, докато сместа се хомогенизира и сгъсти. Свалете бешамелът от котлона и го оставете леко да се охлади. Разбийте с вилица едно яйце. Хубаво е да сте го извадили предварително от хладилника, за да не се пресече. Прибавете го към поохладеният бешамел на тънка струйка и отново при непрекъснато бъркане, докато се поеме цялото от сосът. Подправете с мъничко сол, добавете част от настърганото сирене и разбъркайте.

Загрейте фурната на 180 - 200 градуса.

Намазнете леко тавичката, в която ще печете ястието. Изсипете вътре половината от макароните. Сложете 2-3 с. л. от сосът при тях, разбъркайте и ги разстелете равномерно по дъното на тавичката. Отгоре изсипете месната плънка. Разпределете върху нея останалите макарони и завършете ястието с вкусния сос бешамел. Отгоре настържете още малко сиренце и изпечете във фурната за около 35 - 40 мин. докато се получи красив златист загар. Оставете да се охлади, преди да го разрежете, ако искате да получите красиви квадратни порцийки. При сервиране поръсете обилно със ситно нарязан магданоз.

Опитайте нашите "квадратни макарони", макар и не съвсем оригинални! Изискват малко повечко време за приготвяне, но пък са много вкусни! Ако все пак държите да си направите автентично гръцко пастицио, две прекрасни рецепти на български език за него може да намерите тук и тук.

Пожелавам ви добър апетит с няколко слънчеви кадъра от нашето гръцко лято:





22 коментара:

  1. Страхотни снимки и невероятно вкусно пастицио! Прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни снимки, особено тази стара врата :)
    Пастициото ти изглежда божествено!
    Прегръдка, Мария!

    ОтговорИзтриване
  3. Фантастична рецепта, а снимките са много хубави въпреки скромното фотоапаратче!
    Иаз, като Дани, много се впечатлих от снимката на старата врата!
    Прегръщам те Марче:)))))

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни снимки и невероятна порция:)

    ОтговорИзтриване
  5. Прелестни снимки си направила, много красиви! Благодаря ти, че ги сподели! Пастицио не съм пробвала, но ще опитам задължително, защото обожавам гръцка кухня! Поздрави и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Не съм правила пастицио ,но рецептата ми хареса и ще го опитам :) !
    А снимките са красиви ,много романтична тази със старата врата :) !
    Хубав петък ,Мария ! С поздрав !

    ОтговорИзтриване
  7. Снимките са страхотни, Мария! Толкова колоритни и слънчеви :)
    Харесва ми рецептата за пастициото. И аз винаги побългарявам рецептите.
    Поздрави и пожелания за хубав петъчен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Мария,мнооого вкусно е това пастицио!Верно е пипниво,но пък като има време човек си заслужава!Много добре се е представил апаратът ти,особено синьото е в невероятни тонове!
    Очаквай скоро при мен още една твоя рецепта :))) .
    Прегръщам те,скъпа,и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, нямаш си представа как ме зарадва - чакам с нетърпение!
      Прегръдки! :)

      Изтриване
  9. Марийче, и снимките и рецептата са страшно слънчеви и много ми харесват.
    Настроението е много свежо, а за мен то заедно с посланието, което носи, са най-важните неща в една снимка- качеството и умението го оставяме на професионалистите;)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Браво! Първо, поздравления за пастициото, и второ, поздравления за красивите снимки! Особено много ми хареса снимката с вратата.

    Усмихната вечер :)

    ОтговорИзтриване
  11. Мария, поздравление за снимките и рецептата. Прекрасни са!
    Това лято и аз приготвих пастицио, без да зная, че се нарича така. Действително е прекрасно на вкус и много интересно като поднасяне.
    С поздрав от кулата!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря от сърце на всички ви за комплиментите към моето любимо Фото - ще му предам, то много ще се зарадва! :) То всъщност, макар и вече не в първа младост, прави отлични снимки, аз страшно много си го обичам и едва ли скоро ще го сменя, много съм сантиментална...
    Ти си абсолютно права, Мъхче, изцяло споделям мнението ти! Затова и "силата винаги е с мен" - хората що пари трошат по разни фото-джаджи, пък аз вижте верно какво яко синьо съм щракнала.. и то от раз! :))
    Радвам се, че пастициото ви допада - много е вкусно наистина; лошото е, че човек трябва да си отдели няколко часа, за да го приготви... освен ако не се престраши да сложи всичко да се готви едновременно и да бърка с лъжицата на 3 фронта :)
    Ели, промяната на рецептата се наложи главно заради наличието на кайма смес вместо телешка.. от там реших и да не прекалявам с екзотиката - свинско с канела и карамфил/бахар не ми се сториха добра идея :))
    И накрая две думи и за вратата (понеже виждам, че тя най-много ви е впечатлила) - тази разкошна съборетина има най-прекрасния изглед към морето.. а заедно с всички красиви растения, които я обграждат, на живо наистина е спираща дъха гледка!
    От мен пожелания за весел уикенд! Bisous :)

    ОтговорИзтриване
  13. Мария, много вкусно предложение!А тази вода-толкова чиста и подканваща да се гмурнеш в нея..
    Стискам палци за растенията, разбирам те много добре, аз от Германия си носих в самолета...пък, ако не се хванат ти пожелавам да отидеш отново в Гърция за нови попълнения!И съм любопитна какви са растенията...:)
    Влюбих се в снимката със старата врата!Обичам такива места!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети! Нали е хубава водата, направо нереално синя и магнетична...
      Явно много съм ги искала тези растенийца, защото не само че се хванаха, ами едното даже вече цъфна :) макар и с едно единствено за момента цветче! Не знам как се наричат, с едни такива месести, като сукулентни листа са.. Надявам се до другото лято да порастнат, та да мога да ви ги покажа, красиви са много!

      Изтриване
  14. Миме...... публикацията беше истинско удоволствие за мен! Невероятни снимки си направила.... толкова красиви....., че ми се прииска и на мен за миг да съм там!!!Благодаря ти за чудесната рецепта, намирам идеята за много добра!!! Приятна седмица и много щастливи моменти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, винаги много се радвам да те видя... Благодаря за хубавите думи - от сърце и от мен пожелания за красива и уютна есен! Намирам пастициото подходяща храна за сезона- стига с тия витамини, друго си човек да хапне нещо стабилно ;)
      Gros bisous!

      Изтриване
  15. Поздравявам те,Мими ,за прекрасното ти макаронено предложение:)Чудно е!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте,
    ровейки в нета се натъкнах на вашия блог. Имате просто чудесни предложения. В моята Готварска книга на компютъра ми вашият сайт директно си го слагам като линк :)
    Приготвих Пастицио-то и стана просто невероятно, изяде се с голяма наслада и се чувствам длъжна да споделя и да ви благодаря за рецептата.

    Поздрави и благодарности,
    Ива :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Ива,
      Сърдечно благодаря за хубавите думи! :)
      Много съм щастлива, че рецептите ви харесват, за мен това е голям комплимент! И много се радвам, че Пастициото е пожънало успех - малко е пипкаво, но пък наистина е много вкусно и си заслужава всяка отделена минутка.
      Слънчев уикенд ви пожелавам и отново благодаря! :)

      Изтриване
  17. Точно е време за обяд и си избирам каква рецепта от Интернет да приготвя.Много се радвам че ми се показа вашата понеже от дота време се каня да сготвя нещо по различно с макароните които ядем само със сирене или поне в моят дом е така.Много красиви снимки ни показвате с това море, ми идва още сега да скоча в него.Винаги са ме впечатлявали по старите сгради и врати каквато ни показвате.От продуктите за тази рецепта само нямам риган...без него дали ще се получи или липсата ами му ще бъде доста осезаема?

    ОтговорИзтриване