четвъртък, 11 октомври 2012 г.

Apple Dappy

Онзи ден, докато си вървях сутринта в студа и си зъзнех, изведнъж се усетих, че си рецитирам наум сонет 116 на великия Шекспир, с който едно време учителите в гимназията просто си умираха да ни тормозят. "Едното време" всъщност се отнася за преди около 17 години, когато се впуснах да изучавам тайните на английския език. Точно този, който сега е навсякъде около нас и все пак не съвсем същият - еволюция, какво да се прави... Само дето в случая нещата не се развиват в правилата посока, но това е тема на друг разговор.

В този ред на мисли се зачудих защо така нямам нито една британска рецепта в блога си. Голям пропуск от моя страна при цялата любов, която храня към онова късче земя вече толкова години.  Затова реших да дам шанс на британското ми "аз" да се прояви в кухнята и приготвих една стара класическа рецепта - интересна и красива като английския език такъв, кaкъвто звуча той през онази мразовита сутрин в моето съзнание, а не лигавото плюнчене, което през последните години стана толкова модерно. Един истински девънширски ябълков пудинг; рецепта, датираща още от Викторианската епоха - Apple Dappy.

Ровейки се за рецепта за Apple Dappy попаднах на два основни начина на приготвяне. Първият начин изисква ябълките да се сложат в сурово състояние в тестото, след което десерът се залива със сладък лимонов сос и се изпича във фурната. Вторият начин, който избрах и аз, е ябълките предварително да се задушат, карамелизират и овкусят с всички аромати и тогава да се изпекат.

В чест на английската кухня ви представям моята реализация на тема:

APPLE DAPPY
по идея от Cakes in the city




Необходими продукти:

за тестото:
250 г. брашно
3 с. л. захар
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. хлебна сода
40 г. (1/3 пак.) масло на стайна температура
прясно мляко - около 100 мл.

за пълнежа:
3 големи сладки ябълки
30 г. масло
3 с. л. захар
1 с. л. мед
сокът и кората на 1/2 лимон

Приготвяне:

Почистете ябълките от кората и семките и ги нарежете на кубчета. Сложете ги в купа, поръсете ги с лимоновия сок и ги разбъркайте - това ще ги предпази от потъмняване.

Загрейте масълцето в тиган с незалепващо покритие на не много силен огън. Прибавете захарта и когато тя се разтвори и започне леко да се карамелизира, прибавете ябълките, заедно с всичкия лимонов сок. Разбъркайте, поръсете с малко мед за допълнителен разкош и оставете плънката да поомекне (но не прекалено, защото след това й предстои печене във фурната). Към края на готвенето добавете лимоновата кора и когато ябълковите кубченца са готови, махнете съда от огъня и ги оставете да се охладят.

Пригответе тесто от посочените продукти. Смесете всички сухи съставки в купа, добавете мекото масло и малко по малко прибавяйте мляко, за да омесите меко тесто, което обаче не трябва да лепне, трябва да бъде гладко и лесно за разточване. Ако имате кухненски робот, той също ще свърши работа.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото на правоъгълник. Разпределете отгоре равномерно вкусните задушени ябълки. Ако случайно ви е останала течност от тях, отцедете плодовете преди да ги сложите върху тестото, но не я изхвърляйте. Навийте правоъгълника на руло и го нарежете с остър нож напречно на 7-8 парчета и ги подредете като охлювчета в тавичка, постлана с хартия за печене. Полейте с това, което ябълките са си пуснали, поръсете десерта леко със захар и запечете до апетитно зачеряване.



Пудингът се сервира топъл (макар че и охладеното парченце на другия ден беше много, много добро!), с бита сметана или по възможност с превъзходния и леко затоплен clotted cream, който Дени така хубаво описва в една от красивите си публикации за графството, съседно на това от което идва и днешната рецепта :)  Явно в онзи край на страната има какво да се опита и този съхранен през годините десерт също е доказателство за това. Да ви е сладко! :)



15 коментара:

  1. Мария, страхотно попадение! Благодаря за рецептата! Сладкишът изглежда страхотно! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Не-ве-ро-я-тен разкош,скъпа!Очите ми останаха!Коронясвам те за царица на всички тестени изкушения,уникална си!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Мимка, убийствена разкошотия си направила.Заслужавало си е да направиш Британска рецепта ,видимо е!
    Моите домашни как обичат такива неща със сигурност ще им хареса!
    Прегръщам те !

    ОтговорИзтриване
  4. Мария, чудесно изкушение изкушение с ябълки ни предлагаш!
    Ароматно и добре поднесено!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  5. Ellerinize sağlık. Çok güzel ve iştah kabartıcı görünüyor.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  6. Много лесен и ефектен сладкиш!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Къде се губиш бе жено:)
    От време на време се появяваш, забиваш с някоя жестока рецепта и изчезваш!
    Голама вкусотийка, ще се прави то се знае!
    Прегръщам те и те целувам*)

    ОтговорИзтриване
  8. Леле какво великолепие! Права е, Роси! Изкуши ме това предложение! Хубави есенни дни със Шекспир:))

    ОтговорИзтриване
  9. Радвам се на британското ти "Аз".
    Прекрасно предложение!

    ОтговорИзтриване
  10. Понеже в момента нещо не мога да отворя полетата за отговор към отделните коментари, ще напиша един...
    Много, много, много ви благодаря, Дани, Роси, Зиче, Дани, Fuat, Таня, Кате, Гуинет и Илиана! Накарахте ме да се почувствам наистина страхотно след тази супер изтощителна седмица! Радвам се, че се отбихте и оставихте толкова хубави думи за моето Dappy. А ако решите да го опитате, ще ме зарадвате дори още повече!
    Може да ви е прозвучало старомодно, но аз наистина много харесвам Шекспир и английската литература като цяло. Ако случайно имам съмишленици в тази насока, това може само да ме радва, наистина много!
    Роси, твоят коментар много ме трогна, благодаря ти от сърце за високата оценка! Аз мога да кажа същото за теб и за всички вас, които творите такива невероятни неща от тесто. Удоволствието да се уча от вас е изцяло мое!
    Кате.. по-добре не питай! :) Събития, драми, кухи лейки... :) От всичко има, подпалила ми се е главата тези седмици просто. И за капак времето.. Ама ще се наредят нещата - трябва! :)
    На всички ви пожелавам топъл и прекрасен уикенд, заслужен релакс и много настроение! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Мария, изглеждат прекрасно!Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Милейди,
    аз съм Ваш почитател;)!
    Щеше да бъде огромна загуба за всички нас, Вашите верни поклонници, ако не бяхте споделили този сонет за ябълков пудинг;)
    Марийче,
    няма нищо против да продължиш да експериментираш в тази посока;)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Сърдечно ви благодаря, Траянче и Мъхче! :)
    Мъхче, развесели ме много :), но ми прочете мислите! Огромна загуба е наистина толкова вкусно нещо като Apple Dappy да не е намерило местенце досега в нито един български блог. И като един истински рицар реших да поправя тази канска неправда! :))
    Разбира се, че ще има още "Brit Trip" (както казва френското ми "аз") :))) Тепърва предстои... Bisous! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Много красив пудинг, Мари! Не съм опитвала от това вкусно нещо... може би ще трябва да отпътувам за Девън... следващото лято :-) Ще се радвам да видя и другите ти brit вдъхновения.
    Аз пък съм на френска вълна от две седмици, пека мадлени и макарони като за състезание :-)
    Наваксвам с последните публикации. Много ти благодаря за препратката :-)! Кога ще дойдеш в Лондон ти... да пием чай :-)?
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. О, Дени, при първия удобен случай пристигам с все семейство! :) И аз много ще се радвам да се видим, непременно ще ти пиша, бъди сигурна!
    До Девън и въобще в южната част на страната аз самата с удоволствие бих поскитала. А това специфично настроение, което ме е обзело през последните дни със сигурност ще избие на още нещо Brit, да видим кога ;)
    Давай някоя свежа идейка за мадлени! С макароните май скоро няма да се разберем :)
    Поздрави и от мен, с пожелания за топъл и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване