понеделник, 29 април 2013 г.

Far breton

Още един много приятен десерт прибавям днес към моята колекция ястия от Бретан. Вкусен, разхлаждащ и лесен за приготвяне сладкиш със сини сливи, който със същия успех може да бъде приготвен и със сушени кайсии, стафиди или друг микс от сушени плодове, ябълки също...  Заслужава си!


"Фар" всъщност се нарича сместа от брашно, яйца, захар и прясно мляко. Аз съм срещала и солени версии, като примерно Фар със сардини или пък печено пиле, пълнено с Фар със стафиди... въобще интересно приложение има комбинацията от тези съставки. Но това тук е един наистина чудесен десерт и днес ще ви предложа моя начин на приготвяне.

Far Breton aux pruneaux/ Бретонски сладкиш със сушени сини сливи


Необходими продукти:

3 яйца
1/2 л. прясно мляко
4 пълни с. л. брашно
5 пълни с. л. захар
щипка сол
150 г. обезкостени сушени сини сливи
1 пак. черен чай или чай от горски плодове
2-3 с. л. отлежал тъмен ром по желание
масло и брашно за тавичката

Приготвяне:

Пригответе една чаена чаша хубав чай. Изсипете го в по-дълбока купичка, прибавете към него рома и накиснете в тази смес сушените плодове за около половин час. Ако не обичате аромата на чай, може да използвате гореща вода, за да накиснете сливите и в такъв случай прибавете прахче-две ванилия към тестото. Това важи и за варианта с кайсии - не си вървят добре с чай.

Загрейте фурната на 180 градуса.

В дълбока купа смесете брашното, захарта и солта. Прибавете яйцата и разбъркайте енергично, докато се получи хомогенна гладка смес без никакви бучки. В тенджерка загрейте млякото, не е нужно да завира, просто да се затопли за около 4-5 минутки. Добавете го на струйка към яйчената смес, като бъркате непрекъснато, за да не се образуват никакви бучици. Ако имате съмнения - прецедете сместа през цедка. Срещала съм рецепти, при които млякото се добавя студено, но аз винаги го загрявам - както прецените.

Дъното и стените на тавичка с диаметър 20 см. се намазват с масълце и се посипват с брашно (излишното се изтръсква). На дъното се подреждат отцедените мариновани плодове и върху тях внимателно се излива тестото. Слага се във фурната и се пече около час - час и 10-15 мин. (зависи от фурната). Оставете десерта да се охлади добре на стайна температура преди да го разрежете. Някои го консумират леко топъл, но на мен ми харесва повече така.

Да ви е сладко!

15 коментара:

  1. Мария, заинтригува ме и непременно ще го при готвя някой ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Мария, чудесен сладкиш, особено със сини сливи:)
    И соленият вариант ми е интересен!
    Прегръдка и усмихната "страстна" седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересно предложение. А колко изкусително изглежда... Прекрасен е, определено и аз си го запазвам.
    Поздрави, Мими!

    ОтговорИзтриване
  4. Уау, изглежда невероятно вкусно! Страхотен десерт!
    Усмивки и поздрави, Мария! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ех, че апетитен! Прилича на крем карамел:)

    ОтговорИзтриване
  6. Марийче, рецептите ти са коя от коя по-изкушаващи и аз съм запленена от този сладкиш. А щом ще ме и разхлажда, ще имам нужда от големи дози от него през настъпващите месеци! Поздрав сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  7. Леле, страхотен е! Текстурата му е великолепна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Мария, поздравления! Десертът изглежда великолепно, много сочен и вкусен! Благодаря за предложението! Хубави слънчеви празници!

    ОтговорИзтриване
  9. И аз го правя. Много се запалих, след като прочетох за него в една книга и много ми хареса. Вкъщи е с кайсии, щото със сливи няма да се яде :)
    Страхотен е!

    ОтговорИзтриване
  10. Наистина, интересен сладкиш! Благодаря! И на мен ми прилича крем карамел, въпреки че като чета продуктите вкуса едвали е подобен.А колко е голяма тавичката?

    ОтговорИзтриване
  11. Много ви благодаря за хубавите думи, мили момичета!
    Направете си сладкиша, много е лесен и вкусен! Какви плодове ще му сложите вътре е въпрос на личен избор. Наистина на външен вид прилича на крем карамел, но понеже има брашно вътре, текстурата му е доста по-плътна.
    Много целувки за всички вас! Желая ви прекрасни великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  12. Христос Воскресе!
    Пожелавам на теб и цялото ти семейство да бъдете здрави и благословенни. Светли празници!

    ОтговорИзтриване
  13. Честито Възкресение,мила!
    Много здраве и благоденствие пожелавам на теб и близките ти!
    А този сладкиш ми грабна окото преди няколко години при Илиянка от Щъркелово гнездо и още го отлагам,но ми се стори много интересен и най-вече сочен.
    Само че при нея тестото като се направи престоява в хладилника няколко часа и тогава се пече-така мисля беше,ако не ме лъже паметта.
    Прегръдка от мен и хубави,усмихнати и много зареждащи майски дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  14. Мария, честито Възкресение! Заинтригува ме с този сочен сладкиш и мен. Отмятам си го за проба!

    ОтговорИзтриване
  15. Деси, Роси, Ани, сърдечно ви благодаря за пожеланията! Надявам се да се изкарали чудесни празници, всичко най-добро желая и на вас!
    Роси, видях и аз варианта на Илианка. Който и начин да избереш, няма да сбъркаш - сладкиша е чудесен. Аз ароматизирам сливите с чай и ром, за кайсиите може да използваш също някои подходящ ликьор. Мисля, че ще ти хареса :)
    Ани, ще се радвам, ако допадне и на теб!
    Лека нощ, момичета, и до скоро! :)

    ОтговорИзтриване