четвъртък, 7 май 2015 г.

Панирани шишчета с тиквички и моцарела

Рядко приготвям панирана храна вкъщи, защото после трябва да чистя цялата кухня от разхвърчали се брашно и хрупкавости разни, но някои рецепти просто си заслужават цапаницата. Половинката и синът ми много обичат шишчета и те често присъстват на масата, защото освен че са вкусни, се приготвят сравнително бързо и с всякакви налични продукти, подходящи са за готвене при всякакви условия (във фурната, на тиган, на скара или плоча) и са удобни за похапване, а гарнитурата от салати и сосове може да бъде най-разнообразна.

Днешните шишчета определено не са от най-бързите за приготвяне, но пък за мен са едни от най-вкусните свински шишчета. Освен прекрасната панировка с дъх на лимон, в която са обгърнати, в тях са скрити гриловани пролетни тиквички и резенчета моцарела, които почти не се забелязват след готвенето, но пък оставят своя превъзходен вкус и аромат в месото. Панираните неща обикновено се пържат в маслена баня и тези шишчета също могат бързичко да станат златисти в някой дълбок тиган, но аз не ям пържено, затова моите са приготвени във фурната, което отнема повече време, но поне им се наслаждавам с чиста съвест :)

Панирани шишчета с тиквички и моцарела


Необходими продукти: 

4 свински шницела
1 малка тиквичка
1 голяма топка моцарела
сол и черен пипер на вкус
1 яйце
брашно за паниране
хлебна панировка

за хлебната панировката:
2-3 дебели филии хляб (не съвсем пресен, най-добре от предния ден)
1 пълна с. л. сух риган
кората на 1/2 био лимон
малко сол и черен пипер

бамбукови или метални шишчета


Приготвяне:

Най-напред си пригответе тиквичката. Нарежете я на тънки ленти, намажете я със зехтин и я запечете от двете страни в тавичка под грила на фурната или на грил тиган, но второто отнема много повече време. Ако не ви се занимава, може да я сложите и сурова, или пък да я пуснете за 2 мин. във вряща вода, колкото да омекне, но запечената тиквичка дава съвсем друг вкус на ястието, затова препоръчвам този начин. Освен това тиквичката може да си я приготвите по-рано през деня, ако готвите нещо друго - аз сутринта пекох ето този "Ммммм" сладкиш:


и метнах тиквичките веднага след него, за да използвам горещата фурна и се сготвиха буквално за минути. После ги завийте с фолио и нека да си чакат реда в хладилника. 

В блендер смелете филиите хляб на трохи. Овкусете ги щедро със сух риган, настържете кората на половин лимон. Овкусете с малко сол и пипер, разбъркайте добре. Страхотно ухае тази панировка и е просто превъзходна за свинско месо.


За шишчета може да се използва всякакво нетлъсто свинско месо, но с готови тънко нарязани шницели ще си спестите времето за оформяне на парчетата месо. Единственото, което трябва да направите, е да ги изтъните съвсем леко с чукче между два листа фолио, без да прекалявате, за да не заприличат на тънък парцал, а само да станат малко по-крехки. Вземете един шницел и го подправете от двете страни със сол и черен пипер на вкус:


Върху едната половина по дължина подредете лентички тиквичка, а отгоре няколко резенчета моцарела:


Прегънете другата част на месото така, че да обгърне пълнежа и затворете внимателно с шишче, като при нанизването побутвате пълнежа навътре, доколкото е възможно, за да не се измушва навън. Аз се подсигурих с двойни бамбукови шишчета, защото така оформено месото е тежко и имаше вероятност да се счупят, но ако са метални няма проблем.


По този начин си пригответе всички шишчета. След това е ясно - овалват се първо в брашно, излишното се изтупва. След това - в добре разбито яйце и накрая в хлебната панировка, която се притиска добре с пръсти, за да залепне навсякъде. 


Подредете шишчетата в тавичка, постлана с леко намазнена хартия за печене (или не, за който обича да мие съдове, но аз не съм от тези хора :) ) с отвора нагоре, полейте ги със струйка зехтин и ги изпечете в загрята на 200 градуса фурна до хубаво зачервяване от всички страни. Сервирайте веднага, със салата по избор. 

7 коментара:

  1. Мария, изглежда страхотно!
    Чудна комбинация. Браво за идеята!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. И знаеш ли какво? Не пържа и не панирам у дома главно по гореспоменатата причина. Обаче тези шишчета май няма да пропусна и ще се прежаля. Пък и е хубаво да тръкна на места по-сериозно кухнята вече;) Фантастични са, Марийче!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошотия! Страхотна комбинация! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми допадна предложението ти, Мария!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви, момичета!
    С все вкусни неща няма как да не се получи вкусен резултат.
    Мъхче, готвенето на панирано във фурната редуцира цапотията до минимум :)
    Хубава седмица от мен! :) И слънчева! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Мария,когато се отбивам при теб не е имало случай да не си кажа-а,това е точно като за мен!И сега така,прекрасна рецепта,абсолютно по мой вкус,ще опитаме непременно!
    Поздрави и усмихната сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, чувствата са взаимни! :)
      Ние също сме чести гости в твоята кухня, защото много ни допада.
      Прегръдки и приятна вечер от мен!

      Изтриване