Моята версия на вкусното лятно ястие, с основа от тази чудесна книжка.
Необходими продукти:
2 средно големи патладжана
500 г. кайма смес
1 средна глава лук
сол, черен пипер на вкус
1-2 ч. л. сух риган
шепа пресен магданоз
за сос бешамел:
2 с. л. краве масло
2 с. л. брашно
300 мл. прясно мляко*
кашкавал
1 голямо яйце
сол на вкус
Приготвяне:
Измийте патладжаните и отстранете дръжките им. Разполовете ги и издълбайте с лъжичка вътрешността им. Посолете патладжаните и ги оставете настрана за 15-20 мин. Направете същото и с вътрешността на патладжана - не я изхвърляйте, много е вкусен този зеленчук. Ако ви дразни потъмняването на патладжана (макар че като се сготви не си личи), вместо да го солите, го накиснете в подсолена вода и това няма да се случи.
През това време може да направите плънката. Загрейте малко мазнина и запържете в нея нарязания на ситно лук. Добавете каймата и бъркайте, докато се побелеее отвсякъде и стане на трохи. Посолете, подправете с черен пипер и риган. Добавете вътрешната част на патладжана, изплакната от солта и нарязана на ситно, като отстраните само частта с най-много семки. Оставете плънката да се запържи, на финала добавете и ситно нарязания магданоз, разбъркайте и отстранете от котлона.
Загрейте фурната на 210-220 градуса. Изплакнете патладжаните от солта, подредете ги в леко намазнена тавичка. Полейте ги с мъничко зехтин и ги запечете във фурната за 20-тина минутки.
За соса бешамел загрейте масълце в тенджерка. Когато се разтопи прибавете две пълни супени лъжици брашно и бъркайте непрекъснато, за да не се образуват бучки. Прибавете към тази смес затопленото прясно мляко и бъркайте енергично. Тук е момента да отбележа звездичката (*) към соса - по принцип за това количество масло и брашно са необходими около 500 мл. прясно мляко, но за тази рецепта сосът трябва да е по-гъст - в противен случай ще се разтече навсякъде и върху патладжаните няма да остане нищо. Затова следете гъстотата и имайте предвид, че когато се добави яйцето, той ще стане по-рядък. Когато прецените, че сосът се е сгъстил достатъчно, го отстранете от котлона. Посолете го на вкус, добавете настърган кашкавал и бърйате докатос е разтопи. Разбийте яйцето в една купичка. Хубаво е да сте го извадили предварително от хладилника, за да не се пресече в топлия сос. Добавете го на тънка струйка и при непрекъснато бъркане. Когато сместта се хомогенизира, сосът е готов.
Време е да се сглоби ястието. Плънката се разпределя върху предварително запечените лодки патладжан. Аз обичам да е повече. Притиснете я хубаво, за да не изпада. Залейте отгоре всяка лодка с няколко лъжици от вкусния бешамел, настържете още кашкавал и запечете във фурната на 200-210 градуса до приятен златист цвят - около 30-40 мин.
Сервирайте ястието топло, поръсено с пресен магданоз и топъл домашен гръцки хляб със зехтин и сусам (микс семенца в случая) за разкош.
Като заговорих за хляб, бих искала да изкажа искрени благодарности на един човек, който не ми е оставил e-mail за обратна връзка, за да му пиша лично, но много ме развълнува с писмото си и се надявам да следи блога - Владо, благодаря ти от сърце за милото писмо и за споделените тайни и ценни съвети около приготвянето на хляба. За мен е радост и чест да се уча от хора като теб. Благодаря ти!
Мими,няма нужда от много приказки:ястието е приказкаааа..........От мен е узото:))
ОтговорИзтриванеМиленче, грабвай узото и пристигай, добре си дошла! :)
ИзтриванеТова си е направо обяд - дъхава питка и пълнени патладжани :)
ОтговорИзтриванеМного са апетитни, Мария! Никога не съм правила с бешамел и ми харесва предложението ти.
Позддрави и хубава нова седмица!
Пепи, опитай, много е вкусно. Патладжаните по гръцки се правят със сос бешамел, аз така знам. Много го тачат бешамела гърците и аз точно покрай техните ястия се научих да го правя като хората :))
ИзтриванеВесело лято ти пожелавам! :)
Мими, прекрасно ястие и с този ароматен хляб... Просто чудесен обяд в момента!
ОтговорИзтриванеИ аз съм приготвяла подобни патладжани, много са вкусни.
Желая ти усмихнат и слънчев ден! :)))
Така е, Гери, много вкусни са!
ИзтриванеИ аз ти пращам много слънце! Да не забравиш да си го сложиш в куфара! :)
Ех, че мило... Взех го в куфара и ще си го нося винаги в джобчето.
ИзтриванеПоздрави, Мими! :)
Уникална вкусотийка!Мога да преглъщам с часове пред толкова изкусителна порция,Мария!Много любими са ни пълнените патладжани,но малко пипкавки и за жалост правя рядко.
ОтговорИзтриванеСърдечна прегръдка и ведро лято,слънце!
И аз много ги обичам пълнените патладжани и въобще патладжаните след доматите са ми фаворит сред зеленчуците, Роси. Пипкаво е, ама не се прави всеки ден, нали, така че може човек да се поглезва отвреме-навреме :)
ИзтриванеХубаво лято и от мен! Целувки! :)
Мария, обожавам патладжаните по този начин!
ОтговорИзтриванеИ като редена мусака с тази прекрасна заливка
ги обичам!
Твоите са чудесни!
При мен винаги има и щипка канела :)
И питката е чудесна!
Прегръдка и хубава лятна седмица!
Дани, и аз като теб съм във възторг от тази заливка, особено след като се научих да я правя божествено гладка и вкусна :) Бързичко й хванах цаката, през лятото доста наблягаме на гръцките ястия.
ИзтриванеПриятна вечер и много слънце (тази вечер като бонус има и луна :)))!
Обожавам така приготвен патладжана Мария ! Чудесен е ! И хлебчето е едно от любимите ми :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Дани!
ИзтриванеРадвам се, че ти харесват! И аз много ги обичам така патладжаните.
Винаги мога да разчитам на теб за нещо с по Средиземноморски привкус;) Обичам ги тези неща!
ОтговорИзтриванеРазбира се, Мъхче!
ИзтриванеВинаги си добре дошла! :)
Мария, ястието ти изглежда великолепно.
ОтговорИзтриванеВсе не ми се получават пълнените зеленчуци - разпадат се лодчиците.
Но като виждам твоите, отново ще опитам.Пепи, супичката изглежда много вкусно.
С пожелание за почивни дни, изпълнени с усмивки и ведро настроение!
Благодаря, Вещичке!
ИзтриванеДосега не съм имала този проблем, но дори и да се случи пак ще е вкусно. Да не би печенето да им идва в повече? Или водата в тавичката, ако слагаш? Пробвай пак, тези са печени без течност в съда, само зехтин има за да не залепват.
Желая ти прекрасно лято!
Великолепни са! Едно от любимите ми ястия е това, а твоята версия звучи и изглежда прекрасно!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав!
Много ти благодаря, Лети!
ИзтриванеДнес ще правя тази рецепта и ще доложа какво се е получило. Ядох такива патладжани в Гърция това лято и много ми се усладиха. Може ли рецептата за хляба?
ОтговорИзтриванеНадявам се ястието да се е получило добре :) Ще се радвам да споделите!
ОтговорИзтриванеХлебчето е най-обикновено, с 500 г. брашно, замесено със закваска (6 г. мая + малко топла вода + малко брашно + 2 щипки захар и покрито за 30-40 мин. да шупне), сол, топла вода; след като се оформи тесто добавих няколко супени лъжици зехтин, омесих и оставих да втаса. От това количество оформих 2 хлебчета. Намажете ги със зехтин и притиснете хубаво семенцата да полепнат, че моите този път половината изпадаха :)
Мария,
ОтговорИзтриванев кулата те очаква едно предизвикателство.
Ще ми е приятно да участваш в играта
и да копираш своите отговори като коментар след публикацията.
Успешна нова седмица!
Благодаря за предизвикателството, Вещичке! С удоволствие ще се включа... съвсем скоро! :)
ОтговорИзтриванеСлънчев Август!
Анонимния от 26.07.2013 съм аз :) Патладжана стана мноооого хубав!
ОтговорИзтриванеИмах само един и сега се каня да направя повече.
Същия го ядох в Гърция това лято. Този е дори по-хубав.
Искам само да отбележа, че за първи път успях да направя сос Бешамел без бучки. По тази рецепта!
Толкова вкусно стана, че задължително тези дни пак ще направя. Може би и хляба въпреки, че хлябовете ми винаги стават много твърди. Може да си чупи човек зъб с тях...
Ей, супер, много благодаря! Това е голям комплимент за мен!
ИзтриванеИ аз покрай гръцките рецепти се научих да правя сос Бешамел като хората, получава се перфектен всеки път. Мисля, че и с хлебчето няма да има проблеми, опитайте! Хлябът със зехтин има много приятна мека текстура и чудесен нежен вкус.
Влюбих се веднага в рецептата, само като видях какви прекрасни са тези патладжани на снимката :~) МОЖЕ да се каже че фотоса ме привлече и реших да експериментирам за първи път с рецептата, но ми харесаха продуктите и точното описание - стъпка по стъпка за което Благодаря от сърце.
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря, че ми се доверихте за рецептата! Една от любимите ми за патладжани е. :)
Изтриване