Днес съм ви приготвила кусни мексикански буритос, в стил "finger food", с пикантна месна плънка и свеж топинг. Много исках и аз да ги сервирам, както си му е реда, с доматена салца и гуакамоле, но наличното авокадо вкъщи се оказа все още твърдо и не много подходящо за целта. Така се наложи да зачеркна гуакамолето от менюто и направих само салца, но въпреки авокадовите неволи, нещата се получиха много вкусни.
Необходими продукти:
за плънката:
300 г. телешка кайма
1 малка глава лук
1 консерва сварен червен боб
2-3 с. л. доматено пюре
2-3 с. л. настъргано сирене чедър
следните подправки на вкус: сол, черен пипер, паприка, лют кайенски пипер, кимион, сушен лук, сух чесън, сух риган
6 големи пшенични тортили
за сервиране:
заквасена сметана
доматена салца
гуакамоле
настъргано сирене чедър по желание
Приготвяне:
Нарежете лука на ситно. Запържете го до омекване в тиган с незалепващо покритие с малко зехтин и добавете каймата. С дървена лъжица я раздробете на ситно и я запържете почти до готовност. Овкусете я на вкус с всички изброени подправки. Умишлено не съм написала количествата, защото вкусът е по ваша преценка. Имайте предвид, че ястието по принцип е доста пикантно, но не всички обичат, затова моят съвет е да сте по-внимателни с пиперите разни - слагайте по малко и опитвайте, докато ви хареса на вкус. Накрая към каймата добавете доматеното пюре и още толкова вода, разбъркайте и оставете месото да се досготви до извиране на течността, като малко преди да е готово добавите 2/3 или цялото количество отцеден червен боб. Може да си го понамачкате малко, ако желаете, но на мен ми харесва повече с цели зрънца. Когато плънката е готова, отстранете я от котлона и я оставете леко да се охлади. Тя изглежда ето така.
Добавете настърганото сирене чедър и плънката за бурито-тата е готова.
Загрейте фурната на 200 градуса. С ножче за пица разрежете тортилите на 4 равни части. Хубаво е да си вземете от по-големите тортили.
Сложете по една супена лъжица плънка в широката част на получения триъгълник. Снимките ми са поразмазани, правих ги пред стъмване, но все пак да покажа:
Сгънете двата срещуположни края към средата, приберете пълнежа с пръсти и внимателно навийте буритото на рулце в посока от основата към върха на триъгълника.
По същия начин пригответе всички буритос. Подреждайте ги в тавичка едно до друго с крайчето надолу, за да не се отворят.
С това количество плънка успях да напълня всички тортили. Не обръщайте внимание на двете липсващи парченца - те бяха пожертвани тестово :) Запечете буритос във фурната за 10-15 минутки, колкото да се загреят добре, да се стегнат и запазят форма и лекичко да зачервят страни. Докато се пекат, може да си приготвите акомпаниментите за тях - гуакамоле, доматена салца по вашите любими рецепти...
... малко леко разбита заквасена сметана (и по желание още малко настъргано сирене чедър). Сложете всички тези неща в малки купички върху плато, за да може всеки да си сложи топинг върху буритото по свой вкус. Изпечените хапки подредете в голяма чиния и сервирайте, докато са още топлички и сметанката леко и блажено се разтича по тях, защото тогава са най-вкусни:
Малко се цапат пръстчетата, но няма такъв кеф! Пък и винаги, като ви писне да се плескате, може да си вземете нож и вилица и да довършите вечерята си с тях.
Страшни са просто! Насладете им се и вие и се отдайте на заслужен мързел по случай утрешния ден на труда! ;)
Много са готини тези дребосъчета. Идеални за парти. Прекрасни почивни дни, мила!
ОтговорИзтриванеТова изглежда много вкусно! Чудесни обяснения и снимки! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, Теди, благодаря! :)
ОтговорИзтриванеНаистина са много вкусни!
Прекрасни почивни дни и на вас пожелавам!
С пръстчета, с пръстчета, и да се оближеш просто, браво, чудесни са!
ОтговорИзтриванеДа, Весе, и аз така мисля - тези неща се ядат САМО с пръстчета, просто няма такова удоволствие :)
ИзтриванеБлагодаря ти, слънчеви поздрави от мен!
Прекрасни хапки буритос си приготвила,Мария,а и щом са питантни още повече ги одобрявам!А най-много съм доволна,че си пропуснала гуакамолето(хич не го обичам) ,т.е. са ми съвсем по вкуса така гарнирани със сметана и салца!
ОтговорИзтриванеЧестит празник!
Оф, Роси, аз пък как обичам гуакамоле, ако знаеш!! Не пропускам подходящ повод да направя и тогава супер ме хвана яд за авокадото, ама какво да правим сега, няма по сред нощ да тичам по магазините, изядохме си ги и без него :)
ИзтриванеДа ти е усмихнато и слънчево настроението, прегръдка от мен!